micmm Posted March 6, 2013 Share Posted March 6, 2013 Jak to z tymi mrożonkami, które dawać a które wręcz przeciwnie?? Jedni mówią żeby dawać ochotkę, a drudzy piszą że to syf, więc gdzie jest racja? No i co sądzicie jeszcze o Tetra http://allegro.pl/tetra-fresh-delica-bl ... 92018.html http://allegro.pl/tetra-delica-bloodwor ... 57286.html http://allegro.pl/tetra-delica-menu-100 ... 20998.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
don_Vall Posted March 7, 2013 Share Posted March 7, 2013 Ja bym ochotki nie dawał wcale. Ochotka ma na ciele wypustki haczykowate, które mogą po wbiciu się w jelito je rozedrzeć. Z tego co wiem to tylko liofilizacja zmiękcza bądź usuwa te haczyki. Na pewno trzeba uważać przy rybach mających delikatny przewód pokarmowy. U siebie miałem zgony kirysków pstrych po podaniu żywej ochotki i od tej pory jeżeli stosuję to tylko i wyłącznie liofilizowaną. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Madk Posted March 7, 2013 Share Posted March 7, 2013 Ale ochotka występuje naturalnie więc rybom nic nie powinno być od niej . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
micmm Posted March 7, 2013 Author Share Posted March 7, 2013 U siebie miałem zgony kirysków pstrych po podaniu żywej ochotki i od tej pory jeżeli stosuję to tylko i wyłącznie liofilizowaną. don_Vall Powiedz mi pełną nazwę tej liofilizowanej jaką stosujesz, to se zamówię. Na razie daję oczlika mrożonego, ale jest strasznie malutki i trochę brudzi wodę i nie podoba mi się to. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
don_Vall Posted March 7, 2013 Share Posted March 7, 2013 Ochotka liofilizowana - tak szukaj. Madk - Ale tam gdzie ochotka występuje to chyba ryb nie ma. Ochotka żyje w ściekach, szlamie, w warunkach o ograniczonym dostępie tlenu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robos7 Posted March 7, 2013 Share Posted March 7, 2013 Z mrożonek spokojnie możesz podawać artemię, wodzień i dafnię. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Madk Posted March 7, 2013 Share Posted March 7, 2013 Ochotka liofilizowana - tak szukaj. Madk - Ale tam gdzie ochotka występuje to chyba ryb nie ma. Ochotka żyje w ściekach, szlamie, w warunkach o ograniczonym dostępie tlenu Pewnie jakieś labiryntowe by się znalazły . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zelus525 Posted March 7, 2013 Share Posted March 7, 2013 Dlaczego twierdzisz, że ochotki nie występują w naturze, skoro wykryto je w diecie paletek w naturalnym środowisku, ja uważam, że możesz kupić, byle nie jako podstawowy pokarm. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
micmm Posted March 7, 2013 Author Share Posted March 7, 2013 No i sami widzicie że zdania są podzielone, mam oczlika mrożonego i przy nim narazie zostane, a zamówiłem żel tetra fresz delica bloodworms. Daje to ktoś z was? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Madk Posted March 7, 2013 Share Posted March 7, 2013 Dlaczego twierdzisz, że ochotki nie występują w naturze, skoro wykryto je w diecie paletek w naturalnym środowisku, ja uważam, że możesz kupić, byle nie jako podstawowy pokarm. Człowieku weź nie rozśmieszaj paletki są roślinożerne musi jakiś 1 przypadek . (chyba że nie mam racji z paletkami ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zelus525 Posted March 7, 2013 Share Posted March 7, 2013 Nie czytałeś chyba artykułu o karmieniu paletek Tu masz link http://krytykaakwarystyczna.wordpress.c ... w-naturze/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robos7 Posted March 7, 2013 Share Posted March 7, 2013 No i sami widzicie że zdania są podzielone, mam oczlika mrożonego i przy nim narazie zostane, a zamówiłem żel tetra fresz delica bloodworms. Daje to ktoś z was?Od braku ochotki rybom się nic nie stanie . Od siebie mogę dodać, że przestałem podawać ochotkę nie ze względu na to, że ma jakieś haczyki tylko z innego powodu. Jest ona ciężkostrawna, składników odżywczych za dużo w niej nie ma i jest bardzo tłusta. Dodatkowo skutecznie zniechęcił mnie "syf", który się w takiej ochotce znajduje, po rozmrożeniu uzyskujesz robaki + jakiś czarny szlam - nie wiem czy jest to regułą, może ochotki innych firm są czystsze. W każdym razie w innych pokarmach takiego szlamu nie ma więc ja ochotki swoim rybom więcej nie podam . Na jakimś forum przeczytałem, że ochotka sprzedawana w sklepach nie pochodzi z hodowli lecz jest odławiana ze ścieków i mogą się w niej kumulować zanieczyszczenia. Ile w tym wszystkim prawdy to nie wiem, ale przy tylu wątpliwościach każdy sam może sobie odpowiedzieć czy warto podejmować ryzyko. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
micmm Posted March 7, 2013 Author Share Posted March 7, 2013 Dzięki za udzielone odpowiedzi, na pewno będą pomocne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek1702 Posted April 4, 2013 Share Posted April 4, 2013 Witam, czy tą mrożoną kostke z pokarmem należy rozmrozić czy od razu wrzucic do akwarium? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kajolica1 Posted April 4, 2013 Share Posted April 4, 2013 Najlepiej poczekać aż się rozmrozi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilp Posted April 4, 2013 Share Posted April 4, 2013 Czy idzie zapobiec pasożytom które są w mrożonkach ? np.nicienie ? Podobno dając mrożonkę można dać jakiegoś pasożyta. Co zrobić ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chuck Posted April 4, 2013 Share Posted April 4, 2013 Polecam umieścić zamrożoną kostkę na drobnym sitku i polać letnią wodą, kostka błyskawicznie się rozpuszcza, zamrożona woda wraz z "syfem" spływa i zostaje czyty pokarm, który nie brudzi nam wody P.S. To odp do tego czy ją rozmrażać i jak, a nie jak pozbyć się pasożytów Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kot-akwarysta Posted April 6, 2013 Share Posted April 6, 2013 Dzięki Chuck! Jakie mrożonki polecacie dla kirysków i żyworódek??? Edit Przepraszam za podwójny post.Wie ktoś czy i jak pozbyć się pasożytów(czy lepiej kupić pokarm liofilizowany)??? Edytuj posty, nie pisz jeden pod drugim, jeśli nie minęło 24 h Dulle Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts