Jump to content

Jak z tymi mrożonkami?

micmm
 Share

Recommended Posts

Jak to z tymi mrożonkami, które dawać a które wręcz przeciwnie??

Jedni mówią żeby dawać ochotkę, a drudzy piszą że to syf, więc gdzie jest racja?

No i co sądzicie jeszcze o Tetra

http://allegro.pl/tetra-fresh-delica-bl ... 92018.html

http://allegro.pl/tetra-delica-bloodwor ... 57286.html

http://allegro.pl/tetra-delica-menu-100 ... 20998.html

Ja bym ochotki nie dawał wcale. Ochotka ma na ciele wypustki haczykowate, które mogą po wbiciu się w jelito je rozedrzeć. Z tego co wiem to tylko liofilizacja zmiękcza bądź usuwa te haczyki. Na pewno trzeba uważać przy rybach mających delikatny przewód pokarmowy. U siebie miałem zgony kirysków pstrych po podaniu żywej ochotki i od tej pory jeżeli stosuję to tylko i wyłącznie liofilizowaną.

U siebie miałem zgony kirysków pstrych po podaniu żywej ochotki i od tej pory jeżeli stosuję to tylko i wyłącznie liofilizowaną.

don_Vall Powiedz mi pełną nazwę tej liofilizowanej jaką stosujesz, to se zamówię.

Na razie daję oczlika mrożonego, ale jest strasznie malutki i trochę brudzi wodę i nie podoba mi się to.

Ochotka liofilizowana - tak szukaj.

Madk - Ale tam gdzie ochotka występuje to chyba ryb nie ma. Ochotka żyje w ściekach, szlamie, w warunkach o ograniczonym dostępie tlenu

Pewnie jakieś labiryntowe by się znalazły .

Dlaczego twierdzisz, że ochotki nie występują w naturze, skoro wykryto je w diecie paletek w naturalnym środowisku, ja uważam, że możesz kupić, byle nie jako podstawowy pokarm.

Człowieku weź nie rozśmieszaj paletki są roślinożerne musi jakiś 1 przypadek . (chyba że nie mam racji z paletkami )

No i sami widzicie że zdania są podzielone, mam oczlika mrożonego i przy nim narazie zostane, a zamówiłem żel tetra fresz delica bloodworms. Daje to ktoś z was?

Od braku ochotki rybom się nic nie stanie :). Od siebie mogę dodać, że przestałem podawać ochotkę nie ze względu na to, że ma jakieś haczyki tylko z innego powodu. Jest ona ciężkostrawna, składników odżywczych za dużo w niej nie ma i jest bardzo tłusta. Dodatkowo skutecznie zniechęcił mnie "syf", który się w takiej ochotce znajduje, po rozmrożeniu uzyskujesz robaki + jakiś czarny szlam - nie wiem czy jest to regułą, może ochotki innych firm są czystsze. W każdym razie w innych pokarmach takiego szlamu nie ma więc ja ochotki swoim rybom więcej nie podam :). Na jakimś forum przeczytałem, że ochotka sprzedawana w sklepach nie pochodzi z hodowli lecz jest odławiana ze ścieków i mogą się w niej kumulować zanieczyszczenia.

Ile w tym wszystkim prawdy to nie wiem, ale przy tylu wątpliwościach każdy sam może sobie odpowiedzieć czy warto podejmować ryzyko.

• 4 weeks later...

Polecam umieścić zamrożoną kostkę na drobnym sitku i polać letnią wodą, kostka błyskawicznie się rozpuszcza, zamrożona woda wraz z "syfem" spływa i zostaje czyty pokarm, który nie brudzi nam wody :)

P.S. To odp do tego czy ją rozmrażać i jak, a nie jak pozbyć się pasożytów ;)

Dzięki Chuck!

Jakie mrożonki polecacie dla kirysków i żyworódek???

Edit

Przepraszam za podwójny post.Wie ktoś czy i jak pozbyć się pasożytów(czy lepiej kupić pokarm liofilizowany)???

Edytuj posty, nie pisz jeden pod drugim, jeśli nie minęło 24 h

Dulle