matisss Posted March 3, 2013 Share Posted March 3, 2013 Mam zamiar walczyć z wypławkami za pomocą soli kuchennej, jeśli nie wyjdzie to spróbuje czegoś innego. A więc do rzeczy: Jakie jest bezpieczne stężenie soli dla roślin i bakterii w filtrze. Udało mi się ustalić, że przy 10 ml soli na 500 ml wody po około dwóch minutach wypławki przestają wykazywać czynności życiowe. Znalazłem informację że gęstość soli kuchennej to 2,17 g/cm³(1 ml) Z tego wynika, że: 10*2,17 : 510 * 100% = 4,25% Czy takie stężenie jest bezpieczne dla roślin? Mam mech java moss i trawkę z rodzaju eleocharis Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martusia86 Posted March 3, 2013 Share Posted March 3, 2013 Po co kombinować z solą, jak można kupić za grosze No Planaria? Nie jest groźna ani dla ryb, ani dla roślin. Ja tak zwalczyłam wypławki w swoim krewetkarium, za parę dni muszę powtórzyć zabieg i mam spokój. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Macudys Posted March 3, 2013 Share Posted March 3, 2013 Wypławki to super karma dla ryb Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martusia86 Posted March 3, 2013 Share Posted March 3, 2013 Zależy jaki ma litraż i co jest w akwarium. Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted March 3, 2013 Share Posted March 3, 2013 Po co kombinować z solą, jak można kupić za grosze No Planaria? Nie jest groźna ani dla ryb, ani dla roślin. Ale jest groźna dla flory bakteryjnej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martusia86 Posted March 3, 2013 Share Posted March 3, 2013 Na opakowaniu piszą: Specyfikacja NO - PLANARIA: -zabija wypławki szkodliwe dla krewetek i roślin -jest całkowicie bezpieczny dla krewetek, roślin i pożytecznych bakterii -nie zmienia twardości i pH wody akwariowej -jest biodegradowalny (rozkładany przez mikroorganizmy naturalnie występujące w akwarium) Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted March 3, 2013 Share Posted March 3, 2013 Napisane było na płocie "kotek". Pogłaskałem i mi drzazga weszła. Luna: +1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted March 4, 2013 Share Posted March 4, 2013 Pogłaskałem i mi drzazga weszła. Dobrze że nie znalazłeś w tym płocie źle podpisanej dziury... Na opakowaniu piszą:Na biostarterach [i na środkach opartych o antychlor] jest napisane że po 24h można wpuszczać ryby, na środkach przeciwglonowych w stylu alginu jest informacja że są one w pełni bezpieczne dla roślin itd. Może zabić florę bakteryjną, ale jak nie ma tam ryb [bo gdyby były to autor nie chciałby zrobić zasolenia większego niż mamy w Bałtyku] to można próbować tej złej chemii. Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted March 4, 2013 Share Posted March 4, 2013 Dobrze że nie znalazłeś w tym płocie źle podpisanej dziury... Wybacz Atreyu, ale nie zajmuję się heblowaniem Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted March 4, 2013 Share Posted March 4, 2013 Mawiają że niektórzy lubią deski, ale nie róbmy już OT. Ja bym się chciał dowiedzieć czegoś więcej o samym akwarium. Czy już jest dojrzałe i czy tam będzie coś pływać [niektóre ryby lubią szamać wypławki, więc czasami taki naturalny pokarm nie jest problemem]. Link to comment Share on other sites More sharing options...
matisss Posted March 4, 2013 Author Share Posted March 4, 2013 Mój instynkt wyroczni podpowiedział, że w zoologu nie znajdę NO PLANTARII i że mogę użyć soli. I się nie mylił w zoologu nie było tego specyfiku, a mój materialistyczny charakter nie pozwoli mi kupić na allegro, ponieważ cena wysyłki = cena towaru. Ja bym się chciał dowiedzieć czegoś więcej o samym akwarium. Czy już jest dojrzałe i czy tam będzie coś pływać [niektóre ryby lubią szamać wypławki, więc czasami taki naturalny pokarm nie jest problemem].Akwarium nieprofilowane około 20L netto >40x25x25h<Działa już rok czasu. Obsada to RC niestety nie wiem ile bo ciągle ubywa i 2x amano od tygodnia (o ile żyją) Rośliny to java moss, trawka z rodzaju eleocharis i trochę wgłębki. Trawka i mech niedawno ruszyły i nie chce robić restartu bo znowu będę długo czekał na jakikolwiek przyrost. Podłoże to piasek z jeziora. Z moich obserwacji wynika, że mech przez całą dobę w solance 4,25% nie uległ żadnym zmianom, niestety nie pomyślałem żeby sprawdzić od razu wytrzymałość trawy na sól. Jak myślicie czy wytrzyma okres dezynfekcji przez... ( no właśnie jak długo. 24h starczą, a potem powtórzenie kuracji? ) I czy bakterie dadzą sobie rade, a może gąbka jest już "skażona" jajkami wypławków i nadaje się na wyrzucenie? Odpowiem od razu na pytanie o krewetki: Mam puste akwarium 8L i profilowane 54L (czyli de facto 45L) na chodzie ale w tym większym musiał bym je oddzielić bo tam też jest kilka krewetek i są krwisto czerwone, a te blade i nie chce ich wymieszać Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts