Maxu Posted February 19, 2013 Share Posted February 19, 2013 Witam, Założyłem akwa w pazdzierniku 2012, jako amator (bardziej dla dzieci), nie jest zle (trzy ryby odeszły). Na dzień dzisiejszy wygląda to tak (foto). Proszę o opinie i komentarze (co tam mam? jakie rybki? co robie źle? co dobrze?) Takie pęcherzyki jak larwy nad wodą i na szybie to są rybki czy jakieś szkodniki? Wygląda jak mały ślimak bez i takie wąsy ma jak sum Uploaded with ImageShack.us Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeksup Posted February 19, 2013 Share Posted February 19, 2013 Kompletny brak wiedzy z Twojej strony nie usprawiedliwia mordowania zwierząt. Opisz akwarium wg schematu:\ 1.Kiedy akwarium zostało zalane (data)- 2.Litraż i wymiary akwarium - 3.Jakie jest oświetlenie(rodzaj,oznaczenie,moc-W/L)- 4.Jak długo świecisz (ile godzin)- 5.Podłoże - dokładny opis lub nazwa handlowa 6.Filtracja - 7.Typ zbiornika (Twoje założenie lub cel do jakiego dążysz,np.ogólny,roślinny itd.) - 8.Ozdoby (jakie)- 9.Rośliny (ile,jakie)- 10.Ryby - obsada (jw.)- 11.Podmianki (jak duże,jak często, jaka woda, kiedy ostatnia podmiana?)- 12.Nawożenie akwarium (czy podajesz nawozy,jakie,ile? )- 13.CO2 (czy jest,jak dystrybuowane?)- 14.Parametry wody/ aktualne wyniki testów jakie posiadasz NO3, PO4 , KH, GH, , Ph ,Fe - 15.Czy ostatnio robiłeś coś co mogłoby zdestabilizować zbiornik ? 16.Jak często są karmione ryby i czym/ jak szybko ryby zjadają pokarm i czy zostaje po karmieniu? 17.Fotka całego zbiornika i fotka detali - Opis problemu- Ponadto zacznij czytać o akwarium i jego funkcjonowaniu. Może uda się uratować resztę ryb. Ps. Chcesz coś dla dzieci ? Kup im czekoladę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxu Posted February 19, 2013 Author Share Posted February 19, 2013 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zelus525 Posted February 19, 2013 Share Posted February 19, 2013 Żadna z tych ryb się tu nie nadaje, prócz gupików. Wywal te muszle, sztuczny żwirek, rogatka wyciąg ze żwirku, kup testy. Oddaj molinezje, mieczyki, neony, żałobniczkę i barwieńca czerwonego, półki są ładne i nie chorują. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Natural-Aqua Posted February 20, 2013 Share Posted February 20, 2013 Pokaż dokładniejsze zdjęcia kirysków, może mogą zostać (zależy co to za gatunek). Proponowałbym restart akwarium: nowe podłoże, nowa obsada ryb (razem z krewetkami, dzieci sobie pooglądają ciekawe stworzenia). Jeśli się na to zdecydujesz to napisz jakim sprzętem dysponujesz bo o tym nic nie ma. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Desperat Posted February 20, 2013 Share Posted February 20, 2013 Radził bym ci postąpić tak: 1. Oddać ryby do zoologicznego 2. Wybrać sobie biotop. 3. Dobrać podłoże, rośliny, obsadę do biotopu, choć w tym litrażu to tylko krewetki, bojek albo gupiki, więc możesz sobie zrobić akwarium typu Low-Tech. 4. Odczekać 2 tygodnie, niech zbiornik dojrzeje (na starcie posadź rośliny) 5. Wpuścić ryby Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zelus525 Posted February 20, 2013 Share Posted February 20, 2013 Pokaż dokładniejsze zdjęcia kirysków, może mogą zostać (zależy co to za gatunek). To kirys pstry. Myśle, że mogą zostać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxu Posted February 20, 2013 Author Share Posted February 20, 2013 Wiem, że to forum dla expertów, ale: 1) nie morduje zwierząt 2) ktoś kupuje dzieciom czekoladkę, inny zwierzątka (kwestia wyboru), 3) 30 L 4) 5W -mini spiro (zimna barwa) 5) filtr wewnętrzny ( po konsultacjach bez deszczownicy - po prostu rurka i bulga ) 6) Podłoże (pamiątki z nad morza i kamczyczki (były w zestawie z akawa)) 7) Bez nawozów 8) Podminaka ok 25% raz w tygodniu (plus jakies dopalacze dla wody wg. zaleceń) 9) Karmię raz dziennie (zdarza sie dwa, pokarm nie zostaje, a mam taką rybke co ma zjadac pokarm z podloza), 10) Dużo nie dużo, czytałem o akwarium przed założeniem, (brzanki (takie złote rybki nie wytrzymały), ale to był początek, teraz jest ok, 11) z roslinami próbowałem, miałem w takich koszyczkach, później osadziłem w żwirku, ale posypały się i poszły w filtr, 12) i tak jestem z siebie dumny, mimo wszystko chciałem usłyszeć opinie ekspertów, a nie krytyków Opinie expertów nie zawsze są pochlebne. Dumny nie masz być z czego... Męczysz ryby. Jak sam napisałeś kilka z nich zgineło i nie z przyczyn naturalnych a przez Twoją niewidzę. Mapet Link to comment Share on other sites More sharing options...
fifipala Posted February 20, 2013 Share Posted February 20, 2013 Dobrze Ci radzę znajdź dziecią inne hobby,_albo na tą obsadę kup większe akwarium { 130l } Ja Ci też coś poradzę: przeczytaj regulamin. Mapet Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxu Posted February 20, 2013 Author Share Posted February 20, 2013 Czyli co do 30l, max ile ryb ??? Czy gatunków? Za dużo? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Madk Posted February 20, 2013 Share Posted February 20, 2013 Czyli co do 30l, max ile ryb ??? Czy gatunków? Za dużo? Ryby potrzebujące małego litrażu ( nie oznacza małe ) Może lepiej kupić większe akwa łatwiej o utrzymanie warunków w nim . Na forum w dziale obsady są wypisane obsady do takiego litrażu . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted February 21, 2013 Share Posted February 21, 2013 do-30l-w-tym-krewetkaria-bojownikaria-f98.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts