Karol112 Posted April 16, 2009 Share Posted April 16, 2009 Mam epidemie chyba zatoczków i niewim co zrobić z dnia na dzie jest ich coraz więcej pomyślałem czy Ślimak ślimakożerny "Helenka" by coś pomugł? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gr3g00r Posted April 16, 2009 Share Posted April 16, 2009 Przestudiuj poprzednie posty o pladze ślimaków to na pewno znajdziesz odpowiedź. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted April 16, 2009 Share Posted April 16, 2009 Wystarczy spażyć sałatę żucić ją na dno zbjornika najlepiej to zrobić w nocy a rano powinny tam się znaleść wszystkie ślimaki tak słyszałem sprawć Link to comment Share on other sites More sharing options...
Linf Posted April 16, 2009 Share Posted April 16, 2009 gdzieś był artykuł na forum o Helenkach znalazłem http://www.bojownik.pl/index.php?showto ... ome+helena Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrerw Posted April 20, 2009 Share Posted April 20, 2009 U mnie helenka mało co działa może lekko pomaga, a raczej pomagała bo gdzie zniknęła ale one podobno lubią się zakopać na parę tygodni i pokazać tylko w nocy. Ja też mam plagę zatoczków. Sparzona sałata pomaga ale na pewno nie licz,że wyciągniesz wszystkie dzięki temu. Na noc sałata w dzień wybieram co widzę i ich populacja zmniejszyła się mocno. Nawet restart nie gwarantuje ci tego, że się ich wszystkich pozbędziesz trzeba z tym żyć ale wszystko od nowa założyć . Link to comment Share on other sites More sharing options...
mszt Posted April 20, 2009 Share Posted April 20, 2009 Helenka zdecydowanie pomoże opanować plagę zatoczków, oczywiście nie należy oczekiwać cudów, więc na pewno nie pozjada ich w tydzień czy dwa. Ale ponieważ zjada też ich jajka, to z czasem zatoczki powinny albo zniknąć, albo ich ilość będzie minimalna. Jeśli akwarium jest duże i zatoczków jest naprawdę bardzo wiele, warto kupić kilka helenek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Linf Posted April 20, 2009 Share Posted April 20, 2009 1 helenka na 10 litrów i ponoć wsio pozjadane tylko tak jak pisze poprzednik nie spodziewać się że zje zatoczki w kilka dni Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zu12la Posted April 22, 2009 Share Posted April 22, 2009 Ja też mam plagę tych pasożytnych ślimaków:( Dziś kupiłam sobie bocję wspaniałą, on podobno zjada ślimaki... Zobaczymy... Link to comment Share on other sites More sharing options...
tommy888 Posted April 29, 2009 Share Posted April 29, 2009 Polecam kilera ślimaków czyli Antenome Helena... To ślimak, który jest drapieżnikiem... Sam przywlokłem ślimaki z roślinami do świeżo założonego akwarium... Po około dwóch tygodniach nagle pojawiła sie ich istna plaga... Codziennie wybierałem po kilka, łacznie około 50 ślimaków... Dodatkowo kupiłem 5 helenek po kolejnych dwóch tygodniach problem ślimaków zniknął... Ślimak ślimakowi ślimakiem... Link to comment Share on other sites More sharing options...
neo180 Posted April 29, 2009 Share Posted April 29, 2009 tommy 888 przed toba juz to pare osob napisało ze slimak helena bedzie dobry wez sobie postow nie nabijaj i patrz czy ktos to przedtem napisał Link to comment Share on other sites More sharing options...
tommy888 Posted April 29, 2009 Share Posted April 29, 2009 neo180 dobrze mowisz... przeczytaj wszystkie posty a dojdziesz do wniosku ze kazdy jest inny a liczy sie kazde zdanie i kazda opinia... i nie nabijaj postow jesli nie odpowiadasz na pytanie zwiazane z tematem... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts