rybcio222 Posted November 13, 2012 Share Posted November 13, 2012 Witam chce kupić bazalt dokładnie taki: http://allegro.pl/zwir-grys-nat-czarny- ... 35293.html Mam pytanie czy ten bazalt pokaleczy moje kiryski panda, otoski, pielegnice kakadu, skalary lub zwinniki jarzeńce? Chce kupić 25kg bazaltu i martwię się czy bazalt może zaszkodzić moim rybkom Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted November 13, 2012 Share Posted November 13, 2012 Tak,pozabijają się o niego,a skalary to od razu po wpuszczeniu Miałem bazalt dużo wcześniej niż mam go w sprzedaży,więc to co napisałem w poprzednim temacie to nie reklama,a stwierdzenie faktu. Ile jeszcze tych tematów założysz? Ale spoko,niech inni się wypowiedzą-tylko z własnej praktyki,a nie z Google Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeksup Posted November 14, 2012 Share Posted November 14, 2012 Kanciaste podłoże kaleczy ryby denne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted November 14, 2012 Share Posted November 14, 2012 Kanciaste podłoże kaleczy ryby denne.Góóówno prawda. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuba90 Posted November 14, 2012 Share Posted November 14, 2012 Zgadzam się ze Sławkiem. U mnie w akwa też jest bazalt i jakoś kiryskom nic się do tej pory nie stało, a ganiają się niemiłosiernie... Link to comment Share on other sites More sharing options...
lopezz Posted November 14, 2012 Share Posted November 14, 2012 Mam w swoim akwarium bazalt podobnej granulacji jak ten z aukcji którą podałeś. Posiadam również kirysy, zbrojniki i powiem szczerze, nie zauważyłem aby jakakolwiek ryba skaleczyła się o podłoże. Z czystym sumieniem mogę polecić bazalt dla ryb dennych. No chyba że moje kirysy są bardzo ostrożne i nie kaleczą się . Link to comment Share on other sites More sharing options...
DavyJones Posted November 14, 2012 Share Posted November 14, 2012 Moje Bocje na bazalcie miały zaczerwienione wąsiki. Wcześniej - zanim pojawił się bazalt - tak nie było. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kromka90 Posted November 14, 2012 Share Posted November 14, 2012 Z mojego skromnego doświadczenia mogę powiedzieć, że miałam dokładnie taki sam bazalt i moim kiryskom panda nic nie było Link to comment Share on other sites More sharing options...
emil82 Posted November 14, 2012 Share Posted November 14, 2012 Witam, Też miałem pewne obawy co do bazaltu jeżeli chodzi o kaleczenie ryb, ale gdy sprawdziłem go na własnej "skórze" to wiem że możesz go śmiało używa. Mam kirysy i nie prawdą jest że będą się kaleczyły o niewyszlifowane podłoże. Możesz go śmiało używać. Pozdrawiam Emil Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemo-lukas Posted November 14, 2012 Share Posted November 14, 2012 Bazalt bez problemowo. Ja kupiłem w ogrodniczym, samej frakcji nie podają, ale na moje oko ok 2mm. W aukcji podane są przybliżone zużycia. Górne są bardziej ok, ale jeśli chcesz coś usypywać to i tego mało. Kupiłem bazalt z obawy, że w podłożu nie poradzę sobie z sadzeniem. Pod spód dałem substrat JBL. Pierwszego mam ok 5-7 cm, drugiego ok 2 w porywach 3cm. Pomiędzy siatka z moskitiery. Co do obaw. To mity. W sklepie jeden z klientów powiedział, żebym nie kupował dragonów, gdyż rybki sobie brzuszki rozprują. Jakoś nikt tego nie zauważył, a baniaków jest dość sporo z takimi skałami. P.s. Wędkuję, a w wodzie wiemy co znaleźć można. Jakoś nigdy nie złowiłem ryby, która by miała inne rany jak po haczykach czy spowodowane atakiem ryb drapieżnych. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rybcio222 Posted November 14, 2012 Author Share Posted November 14, 2012 Dzięki wszystkim za rady, rozwialiście mi wątpliwości. Teraz jestem w pełni zdecydowany, jeszcze raz dzięki temat do zamknięcia Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted November 14, 2012 Share Posted November 14, 2012 Myślę rybcio222,że te argumenty wystarczą A to Moje Bocje na bazalcie miały zaczerwienione wąsiki. Wcześniej - zanim pojawił się bazalt - tak nie było.wyjątek potwierdzający regułę,że bazalt granulacji do 5mm jest jak najbardziej odpowiednim podłożem do akwarium (również z rybami dennymi ). Ps.Uprzedziłeś mnie swoim postem. Zamykam temat. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts