nikar30 Posted November 10, 2012 Share Posted November 10, 2012 Witam, moje pytanie dotyczy dwóch miotów ryb jak w temacie. Molinezja żaglopłetwa. pierwszy miot, przeżyło tylko 9 sztuk z czego 9 to samice. No ok może taki przypadek....Drugi miot 52 sztuki odratowane w tym 52 sztuki samic!!!!! Rybki mają około 2 - 2,5m-ca powiedzmy od 1 cm do 1,5 (to tak na oko) więc już można odróznić samice od samca chyba? Gupiki, 3 mioty z dwóch samic , najstarsze około 4 miesięcy , w przybliżeniu 120sztuk około 80% samic, część gupików z pierwszych miotów już jest ładnie wybarwiona a część niestety jakby bezbarwna szarawa. I teraz dwa pytania .. co wpływa na płeć??? oraz co wpływa na ubarwienie gupików? wiem, że dieta ale wszystkie jedzą to samo jedne są wybarwione inne nie ( mowa o jednym miocie, a sprawa dotyczy także kolejnego drugiego miotu). Rybki zdrowe , nie padają , w sumie odpadło może 5% narybku ale to moim zdaniem norma.... chyba że się mylę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulle Posted November 10, 2012 Share Posted November 10, 2012 U molinezji dopiero po pół roku można w 100% odróżnić płeć. U gupików zawsze więcej będzie samic. Wybarwienie zależy od jakości wody, karmy i od "czystości" gatunku czy odmiany barwnej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nikar30 Posted November 11, 2012 Author Share Posted November 11, 2012 U molinezji dopiero po pół roku można w 100% odróżnić płeć. . Ale po pół roku to one już dobre 4cm będą mieć??!! U gupików zawsze więcej będzie samic. Wybarwienie zależy od jakości wody, karmy i od "czystości" gatunku czy odmiany barwnej. Jakość wody pomijamy( wszystkie żyją w jednym zbiorniku) , karma zróżnicowana( pokarmy różnego rodzaju w tym żywe zmielone:) ) , a co masz na myśli mówiąc o czystości gatunku? no bo jeśli samiec jest piekny kolorowy, nie wyglada na kundla , samica rónierz to i na mój rozum małe powinny być ok? chyba , że się mylę? możesz szerzej na ten temat się wypowiedziec? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
quieen Posted November 11, 2012 Share Posted November 11, 2012 Mam to samo- gupiki endlera, więc mioty nieliczne- 3 do 5 osobników. Osobników "starszych" mam 8 sztuk- 7 na 100% samic, co do jednej ryby jest mała doza nadziei, że będzie to samiec...... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuba90 Posted November 11, 2012 Share Posted November 11, 2012 A u mnie z gupikami było odwrotnie... Z 30 sztuk wychowałem 3 samice i 27 barwnych samców (triangle, i inne). Temperatura to było około 23 stopni (brak grzałki). Teraz mam 3-tygodniowy narybek, który pływa w temp. 26 stopni i widzę, że jest więcej samic. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nikar30 Posted November 11, 2012 Author Share Posted November 11, 2012 A u mnie z gupikami było odwrotnie... Z 30 sztuk wychowałem 3 samice i 27 barwnych samców (triangle, i inne). Temperatura to było około 23 stopni (brak grzałki). Teraz mam 3-tygodniowy narybek, który pływa w temp. 26 stopni i widzę, że jest więcej samic. A u mnie było 28-29 stopni, może to jest powód? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuba90 Posted November 11, 2012 Share Posted November 11, 2012 Z tego co kiedyś czytałem to wpływ na płeć ma pH i temperatura, a także prawdopodobieństwo że ryby były odchowane na hormonach, dlatego samiec ma dwa chromosomy xx, a nie xy i dlatego wychodzą same samiczki. Chyba nic nie pomieszałem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymekja Posted November 24, 2012 Share Posted November 24, 2012 U mnie Gupiki rozmnażały się przy 25 stopniach C. i przy miocie ok 60 sztuk było 50:50, a płeć kształtuje się różnie tzn. jak Gupcie miały po min. 3 cm dł. wtedy samce zaczęły się wybarwiać i zaczęło kształtować się gonopodium, natomiast molinezje to różnie samce zaczęły się kształtować od wielkości od 3 do 6 cm dopiero. Więc potrzeba trochę czasu im dać, żeby płeć wykształciły. Okres od 4 do 6 miesięcy(przynajmniej w moim przypadku tak było, a rozmnożyłem gupiki ok. 10 razy, Moly też ok. 10 razy). Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts