szpaku87 Posted November 6, 2012 Share Posted November 6, 2012 Witam. Niedawno założyłem akwarium wielogatunkowe składające się z gatunków ryb: danio glonojady kiryski molinezje prętniki gupiki welon skalary ramirezki mieczyki przeźroczka A mój problem polega na tym, iż niektóre z nich tj. kirysek, ramirezki i kilka molinezji bardzo szybko oddychają a nie wiem jak temu zaradzić. Jeśli mógłby ktoś pomóc byłbym bardzo wdzięczny:) Luna: Dbaj o pisownię. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nantai Posted November 6, 2012 Share Posted November 6, 2012 Jaka wielkość akwarium? Tak zwana zupa rybna. Źle dobrana obsada. Link to comment Share on other sites More sharing options...
szpaku87 Posted November 6, 2012 Author Share Posted November 6, 2012 112l tzn. dlaczego źle dobrana jeśli można prosić o rozwinięcie. Luna: Pisownia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
morchy Posted November 6, 2012 Share Posted November 6, 2012 Chodziło o to, że masz tam i za dużo ryb i za duże jak na takie akwarium. Jeśli oddychają szybko to możesz: 1 dosadzić roślin, aby produkowały więcej tlenu 2 podłączyć brzęczyk NA PEWNO WIĘKSZOŚĆ OBSADY DO WYMIANY! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mamut Posted November 6, 2012 Share Posted November 6, 2012 Witam. Niedawno założyłem akwarium wielogatunkowe składające się z gatunków ryb: danio glonojady kiryski molinezje prętniki gupiki welon skalary ramirezki mieczyki przeźroczka A mój problem polega na tym, iż niektóre z nich tj. kirysek, ramirezki i kilka molinezji bardzo szybko oddychają a nie wiem jak temu zaradzić. Jeśli mógłby ktoś pomóc byłbym bardzo wdzięczny:) Luna: Dbaj o pisownię. Na skalary za małe akwa no a poźniej za dużo gatunków różnych które albo żyją w stadach,haremach,parach.Nie wiemy ile sztuk czego masz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
szpaku87 Posted November 6, 2012 Author Share Posted November 6, 2012 7szt danio 3szt skalary 6szt gupik 6szt molinezji 2szt ramirezka 1szt przeźroczki 4szt prętnik 1szt kirysek 2szt glonojad 1szt mieczyk 1szt teleskop Link to comment Share on other sites More sharing options...
quieen Posted November 7, 2012 Share Posted November 7, 2012 Włącz napowietrzanie- ja musiałam rozkręcić na maksa na początku działania akwarium- rośliny z pierwszego zakupu nie przeżyły moich spartańskich warunków i zdechły, więc póki nie znalazłam takich, co dadzą radę- napowietrzałam niemal bez przerwy. P.S. W pierwszej kolejności pozbądź się ryb, które najbardziej męczysz w tak małym akwarium- skalarów i teleskopa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulle Posted November 7, 2012 Share Posted November 7, 2012 Poczytaj też o wymaganiach swoich ryb. Twoja obsada to śmietnik. Jedne lubią wodę twardą, inne wymagają miękkiej. Niektóre chłodnej, następne cieplejszej. W takich warunkach ryby będą chorować. Pozatym podtruwają się własnymi odchodami. Do tego brak im tlenu, bo jest ich za dużo. Akwa dojrzewało przed wpuszczeniem ryb? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts