Patinka Posted April 5, 2009 Share Posted April 5, 2009 Witam! Od dluzszego czasu mysle o restarcie zbiornika i zalozeniu akwarium roslinnego.akwarium ma 216 L, filtr tetra EX 700, oswietlenie standard 2 x 30 W.chce dokupic zestaw do nawozenia CO2 z butla wysokocisnieniowa.w tej chwili jako podloza uzywam drobnego zwirku 2-5 mm i zastanawiam sie nad kupnem bio podloza firmy Aqu Botanique i to przykryc tym zwirkiem.jak myslicie czy warto inwestowac w podloze tej firmy?czy w ogole to CO2 da jakies wyniki?w tej chwili uzywam nawozu dla roslin w kulkach i w plynie.efekty jakies tam sa ale niektore rosliny typu jezyczek australijski nie chca sie przyjac.napiszcie co o tym myslicie, czy warto w to inwestowac kase, a moze macie jakies inne pomysly... edit: Wiem, ze mam za slabe oswietlenie.moze zaczac od wymiany na lepsze??? mod: edytuj posty !! korzystaj z opcji EDYTUJ... Oki sorrki Link to comment Share on other sites More sharing options...
PiotrekW Posted April 5, 2009 Share Posted April 5, 2009 CO2 i lepsze oświetlenie pomogą w rozroście roślinności. Pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patinka Posted April 5, 2009 Author Share Posted April 5, 2009 Czyli z bio podlozem dac sobie spokoj? Link to comment Share on other sites More sharing options...
PiotrekW Posted April 5, 2009 Share Posted April 5, 2009 Ja pewnie odpuściłbym sobie to podłoże. Zwykłe do dobre podłoże plus CO2 i oświetlenie powinny pomóc. Zresztą zobaczysz jakie będą efekty. Dokupić podłoże w każdym momencie można, Link to comment Share on other sites More sharing options...
anija277 Posted April 5, 2009 Share Posted April 5, 2009 jeżeli chcesz założyc akwa z roślinkami to żeby pomóc im we wzroście należy zrobić bio-podłoże takie jest moje zdanie + oczywiście CO2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patinka Posted April 5, 2009 Author Share Posted April 5, 2009 Jeżeli jest bio podłoże to czy przy odmulaniu dna nie będzie się ono wydostawało na wierzch i zanieczyszczało wody? mod: pisz z polską czcionką! Link to comment Share on other sites More sharing options...
mei Posted April 5, 2009 Share Posted April 5, 2009 Jezeli jest bio podloze to czy przy odmulaniu dna nie bedzie sie ono wydostawalo na wierzch i zanieczyszczalo wody?Przeczytaj to oraz link z tego postu: viewtopic.php?f=43&t=5188&p=50604&hilit=pod%C5%82o%C5%BCe#p50604 Link to comment Share on other sites More sharing options...
anija277 Posted April 5, 2009 Share Posted April 5, 2009 http://www.holenderskie.aip.pl/index.ph ... owymi.html poczytaj Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukix Posted April 5, 2009 Share Posted April 5, 2009 Na początku zmień oświetlenie(dołóż 2 świetlówki 30W), a później zainteresuj się CO2. Bez lepszego oświetlenia CO2 nie ma sensu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patinka Posted April 6, 2009 Author Share Posted April 6, 2009 Czyli jak mam tylko pieniedzy na kupienie CO2 to lepiej kupic dodatkowe oswietlenie, a potem odlozyc i kupic CO2?Mam standardowa pokrywe i nie ma tam za bardzo miejsca na dolozenie dodatkowego oswietlenia.Czy wymiana moich swietlowek 2x30 W na 2x60 cos da? Do admina: nie moge uzywac polskich liter bo cos mi siadlo Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukix Posted April 6, 2009 Share Posted April 6, 2009 Jak chcesz je zmienić na 60W? 30W to najdłuższa świetlówka, która się zmieści w takim akwarium. Jak byś się postarał to przynajmniej jeszcze jedną tam zmieścisz(zasłoni ci to otwór na karmienie) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patinka Posted April 9, 2009 Author Share Posted April 9, 2009 A co sadzicie o tych swietlowkach 2x39W Philips Aguarelle + 865? czy jezeli zastapie stare 2x30 W tymi Philipsa to wystarczy?nie chce za bardzo zaslaniac otworow do karmienia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts