erima Posted September 29, 2012 Share Posted September 29, 2012 Witam. Dzisiaj rano zauważyłem dziwne zjawisko: malutkie białe przecinki na wewnętrznej części szyb akwarium. Są ich setki, albo nawet tysiące. Długość 2-3 mm. Akwarium 25 l. Od kilku miesięcy rybki karmione wodzieniem. Nigdy wcześniej nic takiego nie występowało. Proszę o pomoc. W załączniku zdjęcie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamyz Posted September 29, 2012 Share Posted September 29, 2012 Prawdopodobnie masz zakwit pierwotniaków:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
erima Posted September 29, 2012 Author Share Posted September 29, 2012 A co to? Z czym to się je? Czy to szkodliwe dla moich rybek? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted September 29, 2012 Share Posted September 29, 2012 Żadne pierwotniaki. Miałeś kiedyś taki zakwit? Są to jakieś "żyjątka", które przyniosłaś/eś (z nicku kobieta a płeć mężczyzna) z roślinami, korzeniem, podłożem i się rozmnożyły. Dlatego często profilaktycznie robi się kąpiel roślinom żeby nie wnieść przypadkiem takich rzeczy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
erima Posted September 29, 2012 Author Share Posted September 29, 2012 Co to są te wypławki? Od dłuższego czasu nie wprowadzałem do akwarium nic poza wodzieniem. Co z tym dalej? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DavyJones Posted September 29, 2012 Share Posted September 29, 2012 WOW! Niesamowity widok! Masz teraz "przerybione" akwarium. A na serio. Wypławek to płaziniec słodkowodny, drapieżnik. Dla dorosłych ryb nie jest groźny, niektóre go nawet zjadają: Bojowniki, Wielkopłetwy. Szkodnik ikry i narybku. Możesz zastosować jakiś preparat, który je zwalczy, np no-planaria. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
erima Posted October 2, 2012 Author Share Posted October 2, 2012 Wyobraźcie sobie, że to coś zniknęło po 24h - tak samo szybko jak się pojawiło, bez żadnej ingerencji z mojej strony Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted October 2, 2012 Share Posted October 2, 2012 Wyobraźcie sobie, że to coś zniknęło po 24h - tak samo szybko jak się pojawiło, bez żadnej ingerencji z mojej strony Nie zniknęło,tylko się pochowało. Włóż kawałeczek mięsa to zobaczysz je znowu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ricco Posted October 2, 2012 Share Posted October 2, 2012 To wypławek,miałem z nim problemy i nie obeszło się bez restartu Jak włączysz światło w nocy to zobaczysz ile go jest. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts