Jump to content

oświetlenie a glony!!!!!

Recommended Posts

Witam!!! Mam akwarium 240l. 4 świetlówki 30W, Philips 865 x 2, Aquarela Sun Glo. Oświetlam przez 11 godzin na dobę. Dozuję CO2. Parametry wody:

PO4 - 0,5

NO3 - 12

ph - 7,6

kh - 6

gh - 6

Pojawiły się glony - nitki i okrzemki. Czy moje oświetlenie jest dobre, czy to ono powoduje te glony?????

Podmieniam wodę 40 liter - 30l RO i 10l kranówki. Codziennie nawożę K2SO4.

ja też mam ten problem ale na szczeście nie mam już gloników na roślinach tylko na szybach wię podczas podmian czyszczę i jest ok;] wole mieć glony na szybach i ładne rośliny niż nic

Okrzemki pojawiają się przy za słabym oświetleniu. Mając zbiornik 240L i oświetlenie tylko 60W to wcale się nie dziwię. Optymalnie powinieneś mieć 120W. Jeśli chodzi o cudowne preparaty na glony to takich jeszcze niestety nie ma. Póki co, szkodzą one i roślinom i rybom.

Jeśli chodzi o cudowne preparaty na glony to takich jeszcze niestety nie ma. Póki co, szkodzą one i roślinom i rybom.

dokladnie,ta pani ma rację, gdy mi gościu polecił kiedyś super środek to mój wspaniały glonojad w pierwszym tygodniu nogi może nie ale płetwy wyciągnął :twisted: i zdechł.

sorrrki że podczepię się pod temat ale może to to samo i mi też pomożecie, na tych zdjęciach widać jakiś glon który zaatakował trawkę, wygląda to fatalnie, co to jest i co będzie przyczyną :?:

kosiarki na rośliny pomogą, ale gdy glony zajmują także żwirek (jak u mnie) to kosiarki już nic nie dadzą. A mam pytanie, akwarium stoi koło okna?

Moim zdaniem akwa nie ma dłużej niż miesiąc, półtorej stąd okrzemki, k2so4 codziennie ?? no to jakie masz tego stężenie, jeżeli rośliny tego nie wykorzystują to zgadnij kto korzysta.

Po4 za wysokie , za to NO3 za niskie

Share

• Create New...