Andrzej78 Posted March 26, 2009 Share Posted March 26, 2009 Witam!!! Mam akwarium 240l. 4 świetlówki 30W, Philips 865 x 2, Aquarela Sun Glo. Oświetlam przez 11 godzin na dobę. Dozuję CO2. Parametry wody: PO4 - 0,5 NO3 - 12 ph - 7,6 kh - 6 gh - 6 Pojawiły się glony - nitki i okrzemki. Czy moje oświetlenie jest dobre, czy to ono powoduje te glony????? Podmieniam wodę 40 liter - 30l RO i 10l kranówki. Codziennie nawożę K2SO4. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kozaczka10 Posted March 27, 2009 Share Posted March 27, 2009 mam to samo spytałam sie w sklepie a oni powiedzeli że za długo się światło swieci musisz powycinać teraz te liście i kupić takie tabletki dobrze radze pomagają Link to comment Share on other sites More sharing options...
sikor Posted March 27, 2009 Share Posted March 27, 2009 ja też mam ten problem ale na szczeście nie mam już gloników na roślinach tylko na szybach wię podczas podmian czyszczę i jest ok;] wole mieć glony na szybach i ładne rośliny niż nic Link to comment Share on other sites More sharing options...
mei Posted March 27, 2009 Share Posted March 27, 2009 Okrzemki pojawiają się przy za słabym oświetleniu. Mając zbiornik 240L i oświetlenie tylko 60W to wcale się nie dziwię. Optymalnie powinieneś mieć 120W. Jeśli chodzi o cudowne preparaty na glony to takich jeszcze niestety nie ma. Póki co, szkodzą one i roślinom i rybom. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sikor Posted March 27, 2009 Share Posted March 27, 2009 ona ma 4X30w Link to comment Share on other sites More sharing options...
mei Posted March 27, 2009 Share Posted March 27, 2009 Oj, to przepraszam Faktycznie, czyli oświetlenie jest dobre. Ile czasu już działa to akwarium? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thomas Posted March 27, 2009 Share Posted March 27, 2009 Jeśli chodzi o cudowne preparaty na glony to takich jeszcze niestety nie ma. Póki co, szkodzą one i roślinom i rybom.dokladnie,ta pani ma rację, gdy mi gościu polecił kiedyś super środek to mój wspaniały glonojad w pierwszym tygodniu nogi może nie ale płetwy wyciągnął i zdechł. sorrrki że podczepię się pod temat ale może to to samo i mi też pomożecie, na tych zdjęciach widać jakiś glon który zaatakował trawkę, wygląda to fatalnie, co to jest i co będzie przyczyną Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamb Posted March 27, 2009 Share Posted March 27, 2009 mi takie glony powstaja tam gdzie mam duży prąd wody może zastosuj deszczowine u mnie pomogło Link to comment Share on other sites More sharing options...
petenia Posted March 27, 2009 Share Posted March 27, 2009 na zdjeciach to nie sa nitki tylko krasnorosty ich wydluzona wersja compsopogon. znajdz sobie jakies informacje na ich temat w necie a z tego co sie orientuje to pisalem ez juz gdzies na forum Link to comment Share on other sites More sharing options...
stas Posted March 27, 2009 Share Posted March 27, 2009 tak,to zdecydowanie krasnorosty!! czeka cię teraz ciężka bitwa Link to comment Share on other sites More sharing options...
pyszu18 Posted April 4, 2009 Share Posted April 4, 2009 ciężka? kosiarki i po problemie. przynajmniej ja tak miałem ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
ewwa Posted April 5, 2009 Share Posted April 5, 2009 kosiarki na rośliny pomogą, ale gdy glony zajmują także żwirek (jak u mnie) to kosiarki już nic nie dadzą. A mam pytanie, akwarium stoi koło okna? Link to comment Share on other sites More sharing options...
stas Posted April 5, 2009 Share Posted April 5, 2009 ciezka? kosiarki i po problemie. przynajmniej ja tak mialem )tu nawet kosiarki nie pomogą chyba że spalinowe:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
pyszu18 Posted April 5, 2009 Share Posted April 5, 2009 dlaczego tak uważasz? jeżeli jest mowa o glonach co wyglądają jak nitki (krasnorosty) to kosiarka jak najbardziej Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maja_dm Posted April 5, 2009 Share Posted April 5, 2009 Moim zdaniem akwa nie ma dłużej niż miesiąc, półtorej stąd okrzemki, k2so4 codziennie ?? no to jakie masz tego stężenie, jeżeli rośliny tego nie wykorzystują to zgadnij kto korzysta. Po4 za wysokie , za to NO3 za niskie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts