jaakova Posted April 19, 2012 Share Posted April 19, 2012 Poprzednia aranżacja iwagumi trochę nie wypaliła, więc zmieniłem akwa w roślinne. Kilka roślin po posadzeniu przyhamowało, a nawet zmarniało, ale po zmianie nawożenia bardzo szybko zaczęły nadrabiać. Nie wiem, co dać na trawnik - na razie jest henio i eleocharis, które z nich będzie szybsze - wygra. Rośliny są jeszcze przed pierwszym cięciem. Macie jakieś propozycje jak ciąć? Planuje dorzucić jakąś ławicę. Neony chyba odpadają. Zastanawiam się nad microrasborą galaxy. Ile by jej musiało być, żeby nie zginęła, 20-25? Akwarium: - 80x35x40 - 112l Oświetlenie: - Standardowe w pokrywie - 2x18W - Dodatkowe - 2x24W (8000K i 10000K) Filtracja: - Aquael Wersamax FZN-3 - wkład ceramiczny Nawożenie: - Metoda EI Technika CO2: - Butla ciśnieniowa i atomizer Podłoże: - 5l - JBL Aquabasis Plus - 15l - JBL Manado Tło: -Brystol Rośliny: - Hemianthus callitrichoides cuba - Eleocharis parvula (Sitowie drobne) - Eleocharis acicularis (Sitowie igłowate) - Sagittaria subulata (Strzałka skrzydlasta) - Echinodorus tenellus (Żabienica delikatna) - Staurogyne repens - Rotala rotundifolia - Rotala colorata - Rotala green - Rotala wallichii - Ludwigia arcuata - Blyxa japonica - Heteranthera zosterifolia - Hemianthus micranthemoides - Mech weeping Obsada: - Bojownik crowntail - Otocinclus affinis x 7 - dwa samce gupika - 3 kosiarki (NA ODDANIE - KTOŚ CHĘTNY?) - Krewetki Fire Red xx - Krewetki Caridina cf. babaulti xx - Krewetki Amano Zdjęcia: http://img198.imageshack.us/img198/4934/img99191.jpg http://img824.imageshack.us/img824/3906/img99351.jpg http://img192.imageshack.us/img192/5120/img99531v.jpg http://img827.imageshack.us/img827/9105/img99561.jpg http://img269.imageshack.us/img269/6382/img99651.jpg http://img24.imageshack.us/img24/5182/img99671l.jpg http://img12.imageshack.us/img12/7209/img99821.jpg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mathew Posted April 19, 2012 Share Posted April 19, 2012 B.ładne aż nie mogę się napatrzeć Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bimekAKWA Posted April 19, 2012 Share Posted April 19, 2012 Akwarium piękne jak i bojownik. Jak nazywa się roślinka na 4 zdj od samego dołu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jowisz Posted April 19, 2012 Share Posted April 19, 2012 Super zbiornik, na trawnik pasowałby Lilaeopsis Brasiliensis. Przydałoby się jakoś schować rurkę od co2. Ogólnie bardzo fajnie, ładnie wyglądałyby neony w środkowej części akwarium. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bosman0 Posted April 19, 2012 Share Posted April 19, 2012 Akwarium piękne jak i bojownik. Jak nazywa się roślinka na 4 zdj od samego dołu. Heteranthera Zosterifolia Akwarium bardzo ładne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArMasteR Posted April 19, 2012 Share Posted April 19, 2012 3 zdjęcie od dołu BOMBA!jakie kolory roślin! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomek78 Posted April 19, 2012 Share Posted April 19, 2012 Akwarium super , dodaj bojownikowi 2 partnerki bo z nudów będzie polował na krewetki . Dodaj do otosków jeszcze z 7 szt a co do stada razbor to śmiało wpuściłbym 35 szt . Dla lepszego efektu proponuję jeszcze krewetkę filtrującą . P.S. Dodając ławicę Twój filtr może mieć problem z utrzymaniem czystości . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaakova Posted April 19, 2012 Author Share Posted April 19, 2012 Rurkę od CO2 miałem wcześniej schowaną z tyłu, ale rośliny za bardzo hamowały przepływ gazu na drugi koniec zbiornika. W poprzednim akwa miałem 25 neonów i do tego jeszcze kilka innych ryb, więc filtr da radę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SkanDaL Posted April 22, 2012 Share Posted April 22, 2012 Piękne akwa i cudny bojek-gratki! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ASPAHARIAN Posted April 22, 2012 Share Posted April 22, 2012 Ano bojownik robi wrażenie. Akwarium nic dodać nic ująć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted April 22, 2012 Share Posted April 22, 2012 Piękne zdjęcia. Bojownik cudowny, jego kolor jest niesamowicie intensywny Akwarium to już klasa sama w sobie. Aranżacja z samych roślin, ale nie jest to monotonny aranż, gdzie widzimy zieleń i czerwień. Tutaj mamy wspaniałą kompozycję różnych odcieni zieleni i brązu- czerwieni. JA jestem zachwycony Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cannabis96 Posted April 22, 2012 Share Posted April 22, 2012 Tylko pogratulować. Super efekt. Roślinki bardzo ładne, z resztą Bojek też. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
p.Agassiza Posted April 25, 2012 Share Posted April 25, 2012 Cud miód maliny.Dodaj rasbory , oraz ze 2 partnerki dla ślicznego bojka i super. :D :D :D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MaroPogrom Posted May 1, 2012 Share Posted May 1, 2012 Bardzo ładne akwarium, widać że robiłeś to z sercem : ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
neonek23 Posted May 1, 2012 Share Posted May 1, 2012 widać że robiłeś to z sercemDokładnie, bojki lubią takie mocno zarośnięte zbiorniki, dokup mu jeszcze te partnerki i będzie miał jak w raju Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
p.Agassiza Posted May 1, 2012 Share Posted May 1, 2012 Właśnie takie warunki powinny mieć te ryby anie kule. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
thaz Posted May 2, 2012 Share Posted May 2, 2012 Coś Ci tu zdycha, mowa o Heteranthera Zestorifolia Ogólnie: płasko, nasadzone roślin jak leci. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaakova Posted May 3, 2012 Author Share Posted May 3, 2012 Co do Heteranthera Zestorifolia to jak pisałem w pierwszym poście - niektóre rośliny zmarniały. Ale zaraz po zmianie nawożenia szybko odbiły, wszystkie jej zielone odrosty wyrosły w ciągu 7-10 dni. Rośliny nie były jeszcze cięte na jakiś konkretny kształt, dlatego wyglądają jak ściana. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aquatrol Posted May 3, 2012 Share Posted May 3, 2012 Zbiorniczek bardzo ładny Bojo super.Dołączam się do propozycji kolegów.Daj chłopakowi panienkę niech ma coś z życia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
p.Agassiza Posted May 20, 2012 Share Posted May 20, 2012 Zbiorniczek bardzo ładny Bojo super.Dołączam się do propozycji kolegów.Daj chłopakowi panienkę niech ma coś z życia Jakoś trzeba mu zrekompensować kubkarstwo . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aoime Posted May 27, 2012 Share Posted May 27, 2012 Ślicznie, nawet jeżeli jest taki "chaos" z tymi roślinkami jak mówią. Ale teraz właśnie wygląda to naturalniej. Chociaż ja dodałabym jeszcze jakąś czerwoną roślinkę jeszcze gdzieś na tył. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts