kociolfigo Posted March 15, 2009 Share Posted March 15, 2009 Witam Mam w akwarium 100l pielegniczki , wiem że one przesiewają drobne ziarna piasku i chciałem zrobić im jakąś małą piaskową wysepkę , ale akwarium juz od dawna jest zalane ,za późno pomyślałem o tym i na dnie mam żwirek średniej granulacji, pomyślałem że mógłbym jakoś nasypać piasek na żwirek w wyznaczonym miejscu ale czy to ma sens?? a może na cos nasypać ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
trelus Posted March 15, 2009 Share Posted March 15, 2009 Mi przyszedł do głowy taki pomysł wez butelkę plastikową żeby była jak najdłuższa odetnij dno.wsadz ją góry dnem do akwa i syp piasek do butelki powinien ładnie przez butlę przelecieć.tylko nie zapomnij odkręcić zakrętki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maja_dm Posted March 15, 2009 Share Posted March 15, 2009 Nie ma sensu wysepka się rozpłynie i piasek będziesz miał wszędzie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Remo Posted March 15, 2009 Share Posted March 15, 2009 Nie ma sensu.... ja już tak próbowałem ryby i tak rozwalą ją po całym dnie i zrobi się równa powierzchnia bez wysepki!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kociolfigo Posted March 15, 2009 Author Share Posted March 15, 2009 a jeśli piasek rozsypie sie po dnie to nie zmiesza się ze żwirem i będzie na górze?? kolejny pomysł: a jakby np odciąć połówkę kokosa bądz butelki albo jakaś szklana miseczka, zakopać to po brzegi w żwirze i wsypać tam piasek?? wsypać piasek sposobem Trelusa , (dzięki za rozkminke). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mei Posted March 15, 2009 Share Posted March 15, 2009 Właśnie chciałam o tym napisać, żeby coś tam zakopać Niestety nie zdążyłam. Chociaż z drugiej strony, pielęgniczki i tak mogą to rozwalić po całym akwa. Poza tym piasek jest trudny do czyszczenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kociolfigo Posted March 15, 2009 Author Share Posted March 15, 2009 całej zawartości raczej tak szybko i łatwo nie rozsypią , (nie jestem pewien) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
blabla Posted March 15, 2009 Share Posted March 15, 2009 filtr zrobi swoje i cyrkulacja wody również. zwykły proces erozyjny także wysepką nacieszysz się jakiś miesiąc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kociolfigo Posted March 15, 2009 Author Share Posted March 15, 2009 coś kiedys słyszałem o sadzeniu roślin w łupinach kokosa, i tam chyba piasek siedzi na miejscu?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
blabla Posted March 15, 2009 Share Posted March 15, 2009 żwir, piasek hamuje prawidłową cyrkulację wody i większość roślin gnije, to jeszcze kwestia grubości granulacji piasku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts