kociolfigo Posted March 11, 2009 Share Posted March 11, 2009 Prętniki karłowate trzyma się w stadach lub w haremach, czy te ryby pływają jakoś ze sobą , bo u mnie samiec pływa sam a jak zobaczy samiczkę to ją goni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maja_dm Posted March 11, 2009 Share Posted March 11, 2009 W haremach, ale to mogłeś wyczytać na forum, lenistwo nie zna granic. Link to comment Share on other sites More sharing options...
trelus Posted March 11, 2009 Share Posted March 11, 2009 Dokup ze dwie samiczki.Danielek ja ciągle myślę że ten pomyśl o którym ci pisałem był by w stanie coś zmienić.w niektórych działach takim jak ten ale to tylko moja opinia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
NirwAnia Posted March 11, 2009 Share Posted March 11, 2009 Przepraszam, ze wtracam sie komus do tematu. Prosze napiszcie mi na PW o co chodzi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kociolfigo Posted March 12, 2009 Author Share Posted March 12, 2009 W haremach, ale to mogłeś wyczytać na forum, lenistwo nie zna granic. Wiem, że w haremach , bądź w parach już dawno to wyczytałem , więc dokładniej coś przeczytaj zanim skrytykujesz i nazwiesz mnie leniem , a na pytanie nikt jak dotąd nie odpowiedział, chodzi mi o to czy te ryby pływają jakoś razem , cz też zupełnie osobno i czy samiec gdy spotka samice goni ja ?? Ciebie Danielek też można nazwać leniem , bo nie przeczytałeś mojego posta dokładnie bądź przeczytałeś jego fragment ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dzierzka666 Posted March 12, 2009 Share Posted March 12, 2009 Patrząc na moje gurami, to chyba raczej normalne, że goni (to ta sama rodzina ryb). Ale poobserwuj, czy jej nie obgryza płetw. Możliwe, że jej nie lubi i będziesz musiał ją odłowić Link to comment Share on other sites More sharing options...
kociolfigo Posted March 12, 2009 Author Share Posted March 12, 2009 goni ją dopóki ją widzi, ale płetw nie obgryza. Link to comment Share on other sites More sharing options...
NirwAnia Posted March 12, 2009 Share Posted March 12, 2009 Pretniki raczej razem pływać nie będą. Nie są to ryby ławicowe. Na ogól spokojne w czasie zalotów i tarła są wobec siebie agresywne. Szczególnie samiec wobec samicy. Generalnie w akwarium każdy przedstawiciel tego gatunku bedzie żył raczej własnym życiem, pływał z dala od reszty. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kociolfigo Posted March 12, 2009 Author Share Posted March 12, 2009 więc trzymanie pary jest niekonieczne wystarczy mieć jednego osobnika , chyba ze chce sie je rozmnażać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts