Wirujaca Pieta Posted March 7, 2009 Share Posted March 7, 2009 Moje akwa 112l : Utrzymywana temperatura - 26 C Świetlówki - 2 x 18W Napowietrzanie & Filtracja - AQUAEL TURBOFILTER 650 120-250l (650l/h) Obsada: - Kirysek Spiżowy 6 - Zmienniak Plamisty 3 - Tęczanka neonowa 5 - Pielęgniczka ramireza 2 - Glonojad złoty Rośliny: - Crypcotocoryna Krauterii - Bacopa crenata - Alternantera Reineka Zdjęcia: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
shadow2525 Posted March 7, 2009 Share Posted March 7, 2009 Zapowiada sie ciekawie tylko trzeba poczekać aż rośliny się rozrosną Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wirujaca Pieta Posted March 7, 2009 Author Share Posted March 7, 2009 Na początku chciałem zrobić coś takiego jak ma NirwAnia ale u skalara zobaczyłem fajne akwa które mnie zainspirowało Właśnie trzeba czekać aż roślinki się rozrosną. Efekt powinien być niezły Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lukas Posted March 7, 2009 Share Posted March 7, 2009 Podoba mi się ale ja dałbym jeszcze korzeń. Urozmaici kompozycję, albo zrób grotę ze skałek. Jak roślinki wybujają to będzie ok. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wirujaca Pieta Posted March 7, 2009 Author Share Posted March 7, 2009 Korzeń niedługo będzie drugi albo kupię większy Albo pójdę na łowy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lukas Posted March 7, 2009 Share Posted March 7, 2009 Najlepiej pójdź na łowy. A grota też by się ładnie prezentowała Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ciapek Posted March 7, 2009 Share Posted March 7, 2009 A jakie masz oświetlenie ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wirujaca Pieta Posted March 7, 2009 Author Share Posted March 7, 2009 Świetlówki to 2x 18W niby jakieś specjalne od AQUAELA Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anija277 Posted March 8, 2009 Share Posted March 8, 2009 jak roslinki sie rozrosna to bedzie super Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lukas Posted March 8, 2009 Share Posted March 8, 2009 Twoje ramirezki miały już tarło? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adikom Posted March 8, 2009 Share Posted March 8, 2009 pare roślinek jeszcze jakiś korzeń poczekasz aż roślinki podrosną i będzie dobrze 8-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wirujaca Pieta Posted March 8, 2009 Author Share Posted March 8, 2009 Twoje ramirezki miały już tarło? No wiesz są trochę młode i je kupiłem wczoraj. Są wybarwione ale mam podejrzenia co do tego że mam dwóch samców pare roślinek jeszcze jakiś korzeń poczekasz aż roślinki podrosną i będzie dobrze 8-) Korzeń będzie inny, roślinek nie będę kupował, no może jakąś moczarkę bo jak to się rozrośnie to tego wszystkiego za dużo będzie A tu mam prośbę .... Pomożecie mi stwierdzić czy mam parkę czy nie ? Bo wiem że samice mają różowawą plamkę na brzuchu i trochę inne płetwy ale tutaj trudno mi rozróżnić http://img24.imageshack.us/img24/8922/kakak4.jpg http://img24.imageshack.us/img24/6003/s7846.jpg http://img24.imageshack.us/img24/177/s7300880.jpg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yodaniel17 Posted March 8, 2009 Share Posted March 8, 2009 To jest chyba samiec i samica .. Napewno jeden to samica a co do drugiego to na 100% nie powiem.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mei Posted March 8, 2009 Share Posted March 8, 2009 Moim zdaniem chęci są, ale wykonanie póki co marne. Nie podoba mi się ten kolorowy żwirek. Wolę jednak jednolity ciemny, ewentualnie jasny. Roślinek masz mało, bo są świeże i czekamy aż urosną, jednak nawet przy takiej ilości można je było posadzić z jakimś pomysłem. Oczywiście doceniam, że się starasz i nie wrzucasz do akwa jakichś zamków, tylko masz marzenie zrobić fajny zarośnięty baniak. Życzę powodzenia i radości z akwa Pozdr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wirujaca Pieta Posted March 8, 2009 Author Share Posted March 8, 2009 Chciałem by żwirek był ciemny, w opakowaniu był ciemny brązowy a tu taka niespodzianka :/ Może niepotrzebnie ten biały dodałem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał84 Posted March 12, 2009 Share Posted March 12, 2009 Widać że akwa sie rozwija,ale mam takie pytanie,kto ci powiedział że te trzy rybki to zmienniaki plamiste????????? Nie chce żeby było że się znowu wymądrzam ale znam się na tych rybach i moim zdaniem na 100%masz dwa różne gatuni zmienniaków. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wirujaca Pieta Posted March 12, 2009 Author Share Posted March 12, 2009 W sklepie były podpisane jako Platka złota czy jakoś tak, sprzedawca powiedział mi tak samo. No i może mój błąd bo zmienniaki plamiste to zwykłe platki bez dodatków do nazwy... W tym baniaku co trzymali te rybki u skalara wszystkie samce i samice były takie same jakie ja mam... Miałem już cztery mioty ... Może i masz rację bo widać że się znasz na "piękniczkowatych" ale myślę że posiadam jeden gatunek... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał84 Posted March 12, 2009 Share Posted March 12, 2009 Niestety ale to są dwa różne gatunki i to nie mówie że mają inne kolory bo to u tych ryb nie ważne skoro w tak wielu barwach występują. Ja te ryby odróżniam po kształcie,gdy sie dokładnie im przyglądniesz to zobaczysz że te dwie złote są bardziej smukłe od tej trzeciej. Te złoto czerwone to xiphophorus variatus(zmienniak wielobarwny) ta trzecia to xiphophorus maculatus(zmienniak plamisty)nawet wiem jakiej odmiany,jest to odmiana hodowlana barwna o nazwie kometka, charakteryzują ją czarne krawędzie płetw na górze i dole,barwa podstawowa u tej odmiany jest różna.... Już mówiłem wielokrotnie że sprzedawcy rzucają te dwa gatunki do jednego baniaka i sprzedają pod tą idiotyczną nazwą platka,a ty padłeś moim zdaniem ofiarą takiego procederu. Jak możesz to daj fotki każdej z tych trzech rybek bo coś mi się zdaje że na dodatek masz dwie samice zmienniaka wielobarwnego,nie zdziwię się jak ten plamisty to będzie samiec.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wirujaca Pieta Posted March 12, 2009 Author Share Posted March 12, 2009 http://rapidshare.com/files/208422834/platki.rar.html Masz tu oto link do zdjęć, nie chciało mi się konwertować na forum ... "kometka" jak mówisz musi być na pewno samcem bo są młode już ... Najpierw miałem tą kometkę i wielobarwnego i dokupiłem drugiego wielobarwnego do haremu (myślałem że to samica)..... Ehh ciekawe jakiej barwy młode wyjdą.... Bo teraz są trochę mało wybarwione ... ps. Co do zdjęć to nie mogłem im zrobić pojedynczo :/ One zawsze pływają w grupie i z tyłu zbiornika ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał84 Posted March 12, 2009 Share Posted March 12, 2009 Te młode nie muszą być od tego zmienniaka plamistego,rybyżyworodne raz zapłodnione mogą rodzić kilka razy,więc nic dziwnego tu nie widzę. Taka obsada zmienników może spowodować: 1.Gdy samicą zmienniaka wielobarwnego skończy się zapas nasienia skończą rodzić ci się rybki. 2.Jeżeli ten plamisty jest samcem to istnieje zagrożenie pojawieniem się hybryd bo to dwa odrębne gatunki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wirujaca Pieta Posted March 12, 2009 Author Share Posted March 12, 2009 ehh i nie wiem co robić :/ Czy zostawić i nic nie robić czy co .... Bo nie chce mieć Hybryd takich jak pielęgnice papuzie A małym oprócz tego że mogą zostać hybrydą grozi coś innego ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał84 Posted March 12, 2009 Share Posted March 12, 2009 Ja niebawem zakładam swój zbiorniczek i oba te gatunki zamierzam trzymać razem i nie boje się że mogą się skrzyżować bo zamierzam trzymać po jednym samcu i po dwie samice z każdego gatunku,wtedy każdy gatunek zmienniaka zajmie się sobą. Jeżeli ten plamisty to samiec i nie ma psamicy jego gatunku to zajmie się samicą innego więc dokupiłbym dwie samice plamistego i samca wielobarwnego,tyle że co do plamistego to nie wiem czy to samiec czy samica ponieważ nie widać na fotografi miejsca gdzie powinna znajdować się płetwa ogonowa bądź gonopodium. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wirujaca Pieta Posted March 13, 2009 Author Share Posted March 13, 2009 Przyjrzałem się niedawno młodym i .... są pomarańczowe.... i mają czarne ogony ... Czyli wychodzi na Zmienniaka plamistego ...No ale plamiste są żółte ... a nie pomarańczowe, może się jeszcze wybarwią ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał84 Posted March 13, 2009 Share Posted March 13, 2009 hmyyyyy.... W takim razie ten zmienniak plamisty to raczej też samica,ale dla pewności daj jakąś fotkę. Nigdy nie widziałem narybku odmiany kometki wiec nie wiem czy powinien mieć czarne płetwy,ale raczej podejrzewam że ojcem tych rybek mógł być samiec z odmiany wagtail która występuje tylko u mieczyków hellera i właśnie zmienników plamistych,a charakteryzuje się tym że ryby tej odmiany mają wszystkie płetwy czarne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wirujaca Pieta Posted March 15, 2009 Author Share Posted March 15, 2009 to jest narybek chodowany od 24 grudnia (ta największa rybka, inne trochę później) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts