Chciałbym zakupić dobry aparat zapewne lustrzankę, która będzie robiła dobre zdjęcia ryb.(nierozmazane).Z tego co się orientuje potrzeba aparat który robi szybko zdjęcia.
Szybko (AF, zdjęcia w serii) -Canon 7D/1D
Nierozmazane(wysokie użyteczne ISO) - Canon 5D/1D
Budżet przekroczony. A jeszcze o szkle nie wspomniałem .
Aparatem za 500pln zrobisz dobre zdjęcie. O ile wiesz co i jak ustawić. Aparatem za 3000pln możesz zrobić bardziej "skopconą" fotkę. Niż mozna przypuszczać.
Na Twoim miejscu poszukałbym coś w stylu: fuji9600. Lub najtańsze z luster na rynku,np: canon 1000D. Plus szkło kitowe (18-55) i dłuższe tele (sigma 75-300).
Dasz radę robić dobre zdjęcia? To zestaw do nauki Ci wystarczy. Nie dasz rady? To po co wykładać tyle kasy na coś lepszego.
Druga opcja: Kompakt za 500pln z trybami manualnymi i uczyć się na nim.
Podstawa:
Używanie trybów manualnych, a to lektura na dłuuugie wieczory. I wiele prób.
Wracając do pytania: za 3000pln nie znajdziesz dobrego body oraz dobrego szkła. Albo inwestujesz 2000 w zestaw podstawowy. Albo od razu 5000 i więcej.
Recommended Posts
Szybko (AF, zdjęcia w serii) -Canon 7D/1D
Nierozmazane(wysokie użyteczne ISO) - Canon 5D/1D
Budżet przekroczony. A jeszcze o szkle nie wspomniałem
.
Aparatem za 500pln zrobisz dobre zdjęcie. O ile wiesz co i jak ustawić. Aparatem za 3000pln możesz zrobić bardziej "skopconą" fotkę. Niż mozna przypuszczać.
Na Twoim miejscu poszukałbym coś w stylu: fuji9600. Lub najtańsze z luster na rynku,np: canon 1000D. Plus szkło kitowe (18-55) i dłuższe tele (sigma 75-300).
Dasz radę robić dobre zdjęcia? To zestaw do nauki Ci wystarczy. Nie dasz rady? To po co wykładać tyle kasy na coś lepszego.
Druga opcja: Kompakt za 500pln z trybami manualnymi i uczyć się na nim.
Podstawa:
Używanie trybów manualnych, a to lektura na dłuuugie wieczory. I wiele prób.
Wracając do pytania: za 3000pln nie znajdziesz dobrego body oraz dobrego szkła. Albo inwestujesz 2000 w zestaw podstawowy. Albo od razu 5000 i więcej.
To tylko moje prywatne zdanie.
hipcio_stg
Potwierdzam canon 1000D + kit / nikon D3100 + kit. Tym można zacząć zabawę. Raczej odpuść olympusy/sony, bo tam użyteczne ISO kończy się na 400/800
locdog
A jakie jest nieużyteczne iso?
Posted