monika99669 Posted March 2, 2009 Share Posted March 2, 2009 Jakiś czas temu pozdychały mi prawie wszystkie rybki (mieczyki). Został mi tylko jeden samczyk. Zupełnie nie rozumiem dlaczego. Miały pompkę, grzałkę, żywe roślinki i jedzenie. Czy ktoś może mi wytłumaczyć dlaczego? pozdrawiam i z góry dziękuję !!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
mei Posted March 2, 2009 Share Posted March 2, 2009 Niestety ale jasnowidzami nie jesteśmy... Miały jakieś objawy? Ile czasu je miałaś? W jakim akwa? Z jakimi innymi rybami? I tak dalej... Link to comment Share on other sites More sharing options...
monika99669 Posted March 2, 2009 Author Share Posted March 2, 2009 Miałam je miesiąc, akwarium było 5 litrowe i troszkę smętnie pływały. Były same mieczyki (10). Link to comment Share on other sites More sharing options...
mei Posted March 2, 2009 Share Posted March 2, 2009 Trzymałaś mieczyki w 5litrowym akwa? No to chyba masz już odpowiedź. Zapraszam do naszej encyklopedii ryb na stronie głównej i tam poczytaj jakie mieczyki mają wymagania... Link to comment Share on other sites More sharing options...
monika99669 Posted March 2, 2009 Author Share Posted March 2, 2009 Sorki jestem początkująca i nie wiem do końca co i jak. i się pomyliłam co do tego akwarium ono ma 15 litrów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukix Posted March 2, 2009 Share Posted March 2, 2009 Dla mieczyków 100l by wystarczyło. Zanim kupisz jakieś ryby to poczytaj o nich. Link to comment Share on other sites More sharing options...
monika99669 Posted March 2, 2009 Author Share Posted March 2, 2009 Dzięki za wytłumaczenie i pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
mei Posted March 2, 2009 Share Posted March 2, 2009 No to nawet 15L. Również dużo za mało. Ryby po prostu nie miały gdzie pływać, jak rosnąć i w dodatku pływały we własnych odchodach. W takim małym akwa możesz mieć tylko krewetki... Poczytaj o rybach Link to comment Share on other sites More sharing options...
nuendiq Posted March 2, 2009 Share Posted March 2, 2009 Dzięki takim jak monika99669 boję się zaglądać w nowe tematy. 8-) Zbiornik 5 litrowy okazał się 15 litrowym,ale to i tak za mało jak na takie ryby. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Migdek Posted March 2, 2009 Share Posted March 2, 2009 Jak można jakiekolwiek ryby trzymać w takim słoiczku? Stężenie amoniaku było chyba na najwyższym stopniu. Ryby zdychały od braku miejsce, czyli skarłowaciały oraz się potruły odchodami (amoniakiem). I to jeszcze meiczyki, którym potrzeba 100 litrów Przed kumpnem ryb trzeba o nich czytać! Trzeba wiedzieć ile litrów potrzebują, jakie parametry wody i jak je karmić :/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
ziomy111 Posted March 2, 2009 Share Posted March 2, 2009 postaraliście się ją zrozumieć a nie krytykować, tak jest najłatwiej. Jest nowa, każdy popełnia błędy, nie wierze że wszyscy co mieli pierwszy raz akwa przeczytali dokładnie cały internet wpisując mieczyk...tak się powinno robić ale jeśli je oddała czy cokolwiek innego to już jest dla niej +, każdy nowy akwarysta działa pod impulsem i pyta się sprzedawców którzy wszystko wcisną, dlatego uważam, że koleżanka ma 1 lekcje za sobą a dalej to będzie tylko lepiej Pozdrawiam i życze powodzenia Link to comment Share on other sites More sharing options...
Migdek Posted March 2, 2009 Share Posted March 2, 2009 Ja przed kupnem ryb czytałam kilka stron o nich... Tak powinna robić każda osoba, która chce kupić rybki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
monika99669 Posted March 2, 2009 Author Share Posted March 2, 2009 no wiem jestem beznadziejna. Biedne rybki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Migdek Posted March 2, 2009 Share Posted March 2, 2009 Nie jesteś beznadziejna. tylko następnym razem najpierw poczytaj co wybrana przez Ciebie rybka potrzebuje,ok? Link to comment Share on other sites More sharing options...
DeHa Posted March 2, 2009 Share Posted March 2, 2009 Czytaj! Czytaj! Czytaj! Każdy uczy się na błędach... http://www.superakwarium.pl Link to comment Share on other sites More sharing options...
ziomy111 Posted March 2, 2009 Share Posted March 2, 2009 no to teraz koleżanka wie co robić Link to comment Share on other sites More sharing options...
NirwAnia Posted March 2, 2009 Share Posted March 2, 2009 Koleżanka musi sie wiele nauczyć, także umieszczania tematow w odpowiednich działach Zamykam temat i przenosze do odpowiedniego działu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts