adikom Posted March 2, 2009 Share Posted March 2, 2009 Szukałem i nie znalazłem. Wie ktoś może w czym tkwi powód Mam anubiasa i kiedyś na listku pojawiła się mała dziurka. Dziś połowy liścia nie ma . Dzisiaj patrze na drugi listek a w nim też się robią dziurki. Może ktoś wie o co z tym chodzi. Czy wyrzucić, czy dolać chemii, a może jest jakiś inny powód Link to comment Share on other sites More sharing options...
Emma Posted March 2, 2009 Share Posted March 2, 2009 a patrzyłeś dobrze, czy nie ma ślimaków? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mei Posted March 2, 2009 Share Posted March 2, 2009 Było z 1000 razy na forum o dziurach w liściach... No ale ok, przede wszystkim jakie masz oświetlenie, czym nawozisz i jakie masz podłoże? Link to comment Share on other sites More sharing options...
adikom Posted March 2, 2009 Author Share Posted March 2, 2009 a patrzyłeś dobrze, czy nie ma ślimaków?Ślimaków na 100000000000% nie ma Link to comment Share on other sites More sharing options...
Migdek Posted March 2, 2009 Share Posted March 2, 2009 Czy stosujesz jakieś nawozy? Link to comment Share on other sites More sharing options...
adikom Posted March 2, 2009 Author Share Posted March 2, 2009 Było z 1000 razy na forum o dziurach w liściach... No ale ok, przede wszystkim jakie masz oświetlenie, czym nawozisz i jakie masz podłoże? mam zwykłą żarówkę niczym nie nawożę podłoże takie kamyczki małe 3mm-1cm Link to comment Share on other sites More sharing options...
mei Posted March 2, 2009 Share Posted March 2, 2009 Migdek, zadałam mu już to pytanie więc po co robisz śmietnik i dublujesz? Adikom czekamy na odpowiedź... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Migdek Posted March 2, 2009 Share Posted March 2, 2009 To możliwe, że im brak minerałów. Spróbuj nawozić ferro... Link to comment Share on other sites More sharing options...
mei Posted March 2, 2009 Share Posted March 2, 2009 Dziury robią się dlatego, że masz za słabe światło i do tego jeszcze prawdopodobnie o złej temperaturze barwowej. Poza tym trzeba dodatkowo nawozić. Tak jak napisała Migdek dodaj ferro albo jakiegokolwiek innego nawozu. Ja używam Sera Florenette A. Chociaż przy takim świetle to prędzej glony z tego skorzystają... Link to comment Share on other sites More sharing options...
shadow2525 Posted March 2, 2009 Share Posted March 2, 2009 Frro to żelazóka ja bym próbowal z potasem ale ostrożnie bo o wysyp glonów to bardzo łatwo Link to comment Share on other sites More sharing options...
adikom Posted March 2, 2009 Author Share Posted March 2, 2009 no dobra dzięki za pomoc migdek i mei i shadoww525 postaram się coś zrobić Link to comment Share on other sites More sharing options...
loosak Posted April 21, 2009 Share Posted April 21, 2009 no to ja się dołączę. polecacie różne nawozy potasowe, a co jakbym zastosowała nadmanganian potasu, oczywiście w odpowiednim stężeniu. czy roślinki pozbędą się dziur? wiem, że ten zwiazek strasznie osadza sie na kamykach i szkle, wiec może w innym zbiorniku zanurzyć roślinki, dla takiej malej "kuracji" co o tym myślicie? czy lepsza kalia czy dać sobie spokój i zastosować nawóz? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesiek Posted April 21, 2009 Share Posted April 21, 2009 nadmanganian potasu spali ci rośliny, kup w ogrodniczym siarczan potasu, 3zł za woreczek albo 30zł za kilogram i masz spokój na długie lata. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukix Posted April 22, 2009 Share Posted April 22, 2009 Frro to żelazóka ja bym próbowal z potasem ale ostrożnie bo o wysyp glonów to bardzo łatwoCzytałem na forum RoślinyAkwariowe że potas nic nie daje glonom i nie da się go przedawkować(lub bardzo trudno). Pisało to kilka osób i nikt nie zaprzeczał. Link to comment Share on other sites More sharing options...
olyvka Posted April 22, 2009 Share Posted April 22, 2009 Dziury robią się dlatego, że masz za słabe światło i do tego jeszcze prawdopodobnie o złej temperaturze barwowej. Poza tym trzeba dodatkowo nawozić. Tak jak napisała Migdek dodaj ferro albo jakiegokolwiek innego nawozu. Ja używam Sera Florenette A. Chociaż przy takim świetle to prędzej glony z tego skorzystają... No ale Mei pamietaj ze annubias jest rośliną bagienną, wiec raczej na brak światła nie narzeka, poza tym one lubią słabe światło, ze względu na wolny wzrost i pokrywanie się glonami... tutaj także szukał bym przyczyny w mikro i makroelementach... Potas i żelazo... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts