rafikrafiki Posted October 9, 2011 Share Posted October 9, 2011 Jak sądzicie czy mogę przetrzymać roślinki tydzień w wiaderku bądź w zapasowym akwarium ( bez filtracji i grzałki, temp pokojowa, akwarium stoi na oknie ) przed włożeniem do właściwego akwa. Chciałbym je wszystkie wsadzić jednego dnia. A nie wiem kiedy wszystkie ( kupione na kilku aukcjach ) dotrą. Bo dosadzanie co kilka dni to kłopot i w dodatku można spartolić całą aranżację. Dodam że w tych przesyłkach znajdą się także bardziej wymagające roślinki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciasty77 Posted October 9, 2011 Share Posted October 9, 2011 Nie wiem jak to byłoby z bardziej wymagającymi roślinami ale ja tak przetrzymałem kryptokoryny i anubiasy i absolutnie nic im nie było. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafikrafiki Posted October 9, 2011 Author Share Posted October 9, 2011 Woda będzie ta sama co w zbiorniku. Ewentualnie mogę dać mały filterek pat-mini, który posiadam. To że małe akwarium mam na oknie które na razie stoi puste, nie będzie potrzebowało oświetlenia. Bo tą rolę odgrywać będzie słońce. Mogę przez ten czas podawać węgiel w płynie. Tylko z temp będzie problem. ponieważ w ciągu dnia będą kilkustopniowe jej skoki, ze wzgl. że nie posiadam zapasowej grzałki. Ale czy to zda egzamin i jak to wpłynie na aklimatyzację w głównym zbiorniku tych roślinek ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted October 9, 2011 Share Posted October 9, 2011 Pewnie się powyginają takie rośliny jak zwartka itp. Jak ja musiałem zostawić rośliny w zlewie na dwa dni to się przekręcały o 90* żeby skierować swoje liście do światła. U Ciebie może być podobnie a takie "krzywe" rośliny ciężko posadzić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafikrafiki Posted October 9, 2011 Author Share Posted October 9, 2011 Pewnie się powyginają takie rośliny jak zwartka itp. Jak ja musiałem zostawić rośliny w zlewie na dwa dni to się przekręcały o 90* żeby skierować swoje liście do światła. U Ciebie może być podobnie a takie "krzywe" rośliny ciężko posadzić. Łodygowce mogę umieścić w żwirku aby rosly ku górze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted October 9, 2011 Share Posted October 9, 2011 Nic im się nie stanie. Trochę zbiednieją, ale jak zapewnisz im optymalne warunki w docelowym zbiorniku to wszystko szybko wróci do normy. Dziękuję i zamykam--Janusz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts