balonówek Posted August 5, 2011 Share Posted August 5, 2011 Witam,jak sie obudziłem zobaczyłem ze jedna z ramierzek siedzi w jednym miejscu,kupka jej wisi i ma płetwy schowane tak jakby skulone....no niewiem jak to powiedziec:(co jej jest? Kupka jest przezroczysta i rybka stasznie mocno oddycha u rusza skrzelami:( dodam ze troche sie trzęsie jakby... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Larst Posted August 5, 2011 Share Posted August 5, 2011 Bez zdjęć ciężko jest ocenić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jano Posted August 5, 2011 Share Posted August 5, 2011 Może trzeba ją podetrzeć... jak czytam takie posty to ręce mi opadają A skąd niby mamy wiedzieć co jej jest? I nie ten dział przy okazji ale nie przenoszę bo pytanie jak na razie bez sensu... Link to comment Share on other sites More sharing options...
balonówek Posted August 5, 2011 Author Share Posted August 5, 2011 Zdjęć nie mam jak zrobic poniewaz bateri nie mam:( Link to comment Share on other sites More sharing options...
balonówek Posted August 5, 2011 Author Share Posted August 5, 2011 Siedzi przy szybie jest cała blada mocno oddycha nic nie je płetwy ma schowane i czasami ogon idzie jej w góre Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi6 Posted August 5, 2011 Share Posted August 5, 2011 Wstaw fotkę, podaj parametry wody. Im więcej podasz informacji tym łatwiej będzie pomóć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jayix Posted August 5, 2011 Share Posted August 5, 2011 Czy rybka ma wypukłe oczy albo nastroszone łuski??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
SzaraMysz Posted August 5, 2011 Share Posted August 5, 2011 Trudno stwierdzić po właściwie znikomych info na temat objawów. Zadam jednak pytanie. Czy u rybki zauważyłeś obrzęk (opuchliznę), lub przekrwiony odbyt? Czy tylko "dziwne zachowanie" i przezroczyste odchody? Link to comment Share on other sites More sharing options...
balonówek Posted August 5, 2011 Author Share Posted August 5, 2011 U rybki zauważyłem tylko ze nic nie je jest blada nie płyta ma płetwy schowane i ta kupka przezroczysta:( Link to comment Share on other sites More sharing options...
niger1317 Posted August 5, 2011 Share Posted August 5, 2011 Proste - dostosujesz się do regulaminu to ktoś coś wymyśli może. Moim zdaniem na 70 procent będzie to zapalenie przewodu pokarmowego połączone z psychozą strachu, do tego woda na żółciutką wygląda więc może i parametry wody "przyduszają" ryby. Ale przy takiej ilości podanych przez Ciebie informacji można sobie gdybać do woli. Więc do dzieła - pisz podstawowe informację, opisz swoje akwarium trochę człowieku.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
kacperkrzyz Posted August 5, 2011 Share Posted August 5, 2011 Na zdjęciu to ja widzę przerybienie, może się po prostu zatruła od nadmiaru związków azotu? Albo temperaturę masz trochę za wysoką (w końcu jest lato) i jej po prostu duszno? Napisz cokolwiek jak zdjęcia nie wstawiasz, czym karmisz, ile razy dziennie, jakieś parametry wody może? Obsada, filtracja... Jak chcesz żeby Ci pomogli to się minimalnie wysil. Link to comment Share on other sites More sharing options...
balonówek Posted August 5, 2011 Author Share Posted August 5, 2011 Na zdjęciu wszystkie rybki zebrały sie do tabletki:) teraz jak patrzyłem na ramireze jest balda jak ściana płetwy ma schowane a tylnią lekko do góry i nie pływa ani nie je.Nie wiem co mam zrobić dobić ją czy czekac jeszce tydzien? bo jak ona sie męczy?Filtr mam dobry od 60-100 l a ja mam 75L jutro robie podmianke co mam zrobić?nie chce żeby zdechła. Karmie 2razy dziennie Link to comment Share on other sites More sharing options...
kacperkrzyz Posted August 5, 2011 Share Posted August 5, 2011 Ja tu podejrzewam zatrucie azotanami/azotynami. Podmianki po prostu... Tak po 40% nawet. Link to comment Share on other sites More sharing options...
balonówek Posted August 5, 2011 Author Share Posted August 5, 2011 A to cos da wyzdrowieje? Link to comment Share on other sites More sharing options...
niger1317 Posted August 5, 2011 Share Posted August 5, 2011 Ja pitole, człowieku.... Weź wypisz te informacje w jednym poscie: Litraż Obsada Filtracja Temperatura Podmianki(ile i jak często) Ile razy dziennie karmisz ile pokarmu podajesz i jakiego... Opis akwarium a najlepiej w miarę dokładne zdjęcie Parametry wody. Tak to temat będziemy ciągnąć z miesiąc a na koniec się wszyscy zatną i tak się to skończy. A jak nie to poczytaj o rybie która Ci choruje, jakie warunki trzeba jej stworzyć do życia, sprawdź czy takowe warunki rybie zapewniłeś i lecz na własną rękę. Bo widzę że nie zbyt poważnie podchodzisz do sprawy. Pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
balonówek Posted August 5, 2011 Author Share Posted August 5, 2011 To tak:mam 75L 3mieczyki 1piskorek 3prętniki 4ramirezy 4 kiryski i glonojad. Mieczyki kupiłem dawno temu więc nie mam ci z nimi teraz zrobić.Temperatura 27stopni pokarm urozmaicony m.in tetrarubin,tropical astracolor,suszona rozwielitka i podstawowa karma,a i jeszcze tabletki:)podmianke mam robie co 2tygodnie i jutro wychodzi dzień w którym mam robić podmiane.Oswietlenie 1X15 ,woda średnio twarda.Co jeszcze? Link to comment Share on other sites More sharing options...
niger1317 Posted August 5, 2011 Share Posted August 5, 2011 Ja bym obstawił zapalenie przewodu pokarmowego. wyłów ją do innego zbiornika, zrób głodówkę i kapiel w roztworze soli kuchennej (1 g na l wody) przez 3 do 5 dni lub 8 godzin w roztworze Detremycyny (1 kapsułka 125 mg na 2 l wody) i tyle. Te podmianki lepiej będzie jak będziesz robił raz w tygodniu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacperek Posted August 6, 2011 Share Posted August 6, 2011 ale soli nie jodowanej najlepiej morskiej Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi6 Posted August 6, 2011 Share Posted August 6, 2011 No i kup testy do wody bo każdy się Ciebie o to pyta a ty ignorujesz tak istotną kwestię. Podmiany: raz w tygodniu 20% Link to comment Share on other sites More sharing options...
balonówek Posted August 6, 2011 Author Share Posted August 6, 2011 Heh ja mierzyłem ph wody i wyszło 6.8.Noi eybka popłyneła ostatnią drogą w kibelku:(zdechła dziś rano.Przedchwilką skończyłem podmianke troche trudno było ale udało sie:)Aha i słuchajcie mam pytanko:mam dokupić samice bo teraz mam 2samce i 1 samica Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi6 Posted August 6, 2011 Share Posted August 6, 2011 Heh ja mierzyłem ph wody i wyszło 6.8.Samo ph to za mało. Ważne jest bardzo NO2 i NO3 - za wysokie działa zabójczo. Parę innych parametrów również jest istotnych. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jano Posted August 6, 2011 Share Posted August 6, 2011 Skoro ryba nie żyje temat zamykam. Informacje odnośnie prawidłowego zakładania i prowadzenia akwarium są powszechnie dostępne na forum, radzę poczytać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts