anix Posted July 7, 2011 Share Posted July 7, 2011 Czym odżywia się ślimak Helena? (oprócz ślimaków) Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafikrafiki Posted July 7, 2011 Share Posted July 7, 2011 Dodatkowo żywi się różnymi resztkami pokarmów pobranymi z dna. Czytałem także, że zjada wypławki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted July 7, 2011 Share Posted July 7, 2011 http://www.akwarium.net.pl/wiki/Anentome_Helena Link to comment Share on other sites More sharing options...
yorki Posted July 7, 2011 Share Posted July 7, 2011 Wypławków nie jedzą, to jakiś mit. Helenki żrą ślimaki - potrafią dopaść nawet dorosłą ampluarię, płatki i granulat dla ryb, zdechłe ryby i inne nieżywe stworzenia oraz co było dla mnie ogromnym zaskoczeniem helenka zaatakowała żywą krewetkę yellow, nie wiem jakim sposobem ale jej się udało. Taka akcja była tylko raz w życiu u mnie i więcej się nie powtórzyła. Zdjęcie stare, słabe bo robione szybko i z jednej ręki(drugą zdejmowałem już pokrywę i szukałem siateczki żeby ratować krewetkę) Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafikrafiki Posted July 7, 2011 Share Posted July 7, 2011 Oraz co było dla mnie ogromnym zaskoczeniem helenka zaatakowała żywą krewetkę yellow, nie wiem jakim sposobem ale jej się udało. Taka akcja była tylko raz w życiu u mnie i więcej się nie powtórzyła. A może była przegłodzona ? Albo szalona - żartowałem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted July 7, 2011 Share Posted July 7, 2011 Ja się spotkałem z udanym atakiem na RC, ale nie u mnie. Jak widać, to możliwe, ale to pojedyncze przypadki. Oprócz ślimaków, jedzą jeszcze małże. Poza żyjątkami, głodne zjedzą resztki, tabletki dla ryb itd. Link to comment Share on other sites More sharing options...
łuska Posted July 7, 2011 Share Posted July 7, 2011 ja niestety miałam w akwa 2 helenki i rano po 1 nocy znalazłam 10 zdechłych, nadjedzonych krewetek, jedynym wyjściem było przełożenie Helenek do akwarium ogólnego, gdzie nie było krewetek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted July 7, 2011 Share Posted July 7, 2011 A nie było opcji żeby np. parametry wybiły krewety? Widziałaś heleny jedzące krewety, czy tylko martwe "nadjedzone" krewety? Link to comment Share on other sites More sharing options...
łuska Posted July 7, 2011 Share Posted July 7, 2011 Owszem były problemy z parametrami. Kilka było nagryzionych, reszta martwa. Naszczęscie uporałam się już z tym wszystkim, zwłaszcza z sinicą w krewetkarium. Teraz jak jakas zdycha to sporadycznie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted July 7, 2011 Share Posted July 7, 2011 Owszem były problemy z parametrami.To co zabije wszystkie krewetki, nie ruszy molek czy helen. Teraz jak jakas zdycha to sporadycznie.A heleny są dalej w baniaku? Link to comment Share on other sites More sharing options...
łuska Posted July 8, 2011 Share Posted July 8, 2011 Już nie teraz są w ogólnym razem z rybami, krewetki są same. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anix Posted July 8, 2011 Author Share Posted July 8, 2011 Dziękuje wszystkim Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts