Jump to content

trudne pytanie

Filip91
 Share

Recommended Posts

Witam ! Mam pytanie odnośnie mojego akwa o wybitnie jednogatunkowym charakterze. Wielokrotnie wcześniej czytałem , że piranie mogą żyć z neonami i tu jest moje pytanie od kiedy się ten okres rozpoczyna ? Jako narybek zjadły prawie wszystkie neony( niektóry po prostu odłowiłem i oddałem znajomemu) . Teraz mają jakieś 10cm ale ciężko stwierdzić bo każdy wie , że to mega ruchliwe ryby. Pytam bo nie chce kupić na damo i neonów też szkoda. Liczę na odp. Akwa 120x50x60

Biorąc na logikę to od momentu, kiedy przestaną uważać neony za pokarm wart ich uwagi czyli zbyt mały. Myślę, że 10 cm pirania z chęcią opchnie kilka neonków... no chyba, że jest coś o czym nie wiem we wzajemnych relacjach pomiędzy tymi gatunkami ale szczerze wątpię ;)

Niestety będziesz musiał sprawdzić to "fizycznie". Najedzone piranie też pewnie inaczej podejdą do neonów niż przegłodzone kilka dni. Pirania to drapieżnik i zawsze będzie szansa, że inna, mniejsza ryba skończy jako pokarm.

Ja od kiedy mam te paskudy to karmie średnio co 7-9dni do syta. Myślę o tych neonach bo mogły by dodać uroku do akwarium i to chyba jedyny ryby , które można trzymać z piraniami. Fakt faktem kupując je wiedziałem , że raczej tylko one będą w tym akwa.