Filip91 Posted June 30, 2011 Share Posted June 30, 2011 Witam ! Mam pytanie odnośnie mojego akwa o wybitnie jednogatunkowym charakterze. Wielokrotnie wcześniej czytałem , że piranie mogą żyć z neonami i tu jest moje pytanie od kiedy się ten okres rozpoczyna ? Jako narybek zjadły prawie wszystkie neony( niektóry po prostu odłowiłem i oddałem znajomemu) . Teraz mają jakieś 10cm ale ciężko stwierdzić bo każdy wie , że to mega ruchliwe ryby. Pytam bo nie chce kupić na damo i neonów też szkoda. Liczę na odp. Akwa 120x50x60 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jano Posted June 30, 2011 Share Posted June 30, 2011 Biorąc na logikę to od momentu, kiedy przestaną uważać neony za pokarm wart ich uwagi czyli zbyt mały. Myślę, że 10 cm pirania z chęcią opchnie kilka neonków... no chyba, że jest coś o czym nie wiem we wzajemnych relacjach pomiędzy tymi gatunkami ale szczerze wątpię Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Filip91 Posted June 30, 2011 Author Share Posted June 30, 2011 A Ty jakbyś zrobił ? tzn do jakiej wielkości czekać ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jano Posted June 30, 2011 Share Posted June 30, 2011 Niestety będziesz musiał sprawdzić to "fizycznie". Najedzone piranie też pewnie inaczej podejdą do neonów niż przegłodzone kilka dni. Pirania to drapieżnik i zawsze będzie szansa, że inna, mniejsza ryba skończy jako pokarm. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Filip91 Posted June 30, 2011 Author Share Posted June 30, 2011 Ja od kiedy mam te paskudy to karmie średnio co 7-9dni do syta. Myślę o tych neonach bo mogły by dodać uroku do akwarium i to chyba jedyny ryby , które można trzymać z piraniami. Fakt faktem kupując je wiedziałem , że raczej tylko one będą w tym akwa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafikrafiki Posted June 30, 2011 Share Posted June 30, 2011 Mięsożerne potwory kontra malutkie pyszne neonki Lepiej postaw drugie akwa z neonkami przy tym z piraniami to dłużej będą żyły Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Filip91 Posted June 30, 2011 Author Share Posted June 30, 2011 Mam już dwa akwa i w drugim właśnie mam neony i zbrojniki ale szkoda mi rybek więc niech zostanie jak jest. Dzięki za pomoc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AsFeron Posted June 30, 2011 Share Posted June 30, 2011 No chyba tak będzie najlepiej, bo nawet te roślinożerne piranie skusiły by się na neonki... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Filip91 Posted July 1, 2011 Author Share Posted July 1, 2011 A np zbrojniki ? Co o tym myślicie ? Każdy co miał wie jakie są w dotyku.Fakt faktem bardzo ugodowe i bezbronne ryby. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jano Posted July 1, 2011 Share Posted July 1, 2011 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AsFeron Posted July 1, 2011 Share Posted July 1, 2011 Heh no filmach widać, że Zbrojniki nie są ani bezbronne ani ugodowe Nawet na pierwszym filmiku chciał skubnąć rybkę, ale się nie doprosił Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted July 1, 2011 Share Posted July 1, 2011 Ja od kiedy mam te paskudy to karmie średnio co 7-9dni do syta.Nie za rzadko? Nawet dużo większe i równie mięsożerne arowany karmi się częściej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafikrafiki Posted July 1, 2011 Share Posted July 1, 2011 A może tak zamiast piranii spraw sobie płaskoboki http://www.superakwarium.pl/plaskobok-t ... id462.html Będziesz miał piranie tylko że roślinożerne , a w dodatku będą zgodnie żyły z innymi rybkami. Ja miałem 3 szt i muszę przyznać że wolałbym je od piranni, bardzo piękne rybki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts