Skierak Posted June 30, 2011 Share Posted June 30, 2011 Witam. Ostatnio wybrałem się do lasu i znalazłem o to taki korzeń czy nada się on do akwarium ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczupak Posted June 30, 2011 Share Posted June 30, 2011 Hmm mam dziwne podejrzenia, że to jest korzeń z drzewa iglastego... Czyli nie nadaje się (nadaje się ale po dłuuugo trwałym preparowaniu). Jak na pewno z drzewa liściastego to ok. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skierak Posted June 30, 2011 Author Share Posted June 30, 2011 Po czym poznać, że korzeń pochodzi z drzewa iglastego ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dafnia Posted June 30, 2011 Share Posted June 30, 2011 Spróbuj pogadać z kimś kto pracuje w branży (np. leśnik). Mam takiego kolegę i podobno rozpoznaje czy to drzewo iglaste po strukturze drewna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczupak Posted June 30, 2011 Share Posted June 30, 2011 A jeszcze prościej , jaki to był las ? Iglasty, sosnowy, świerkowy, liściasty? Gorzej trochę jak mieszany Ja sądząc po fotce myślę, że to jest korzeń jakiegoś iglaka bądź starej Akacji (wiem robinii ). Gwarantu dać nie mogę. Hmm ciąłeś go już ? Jak iglak to może rozpoznasz po zapachu żywicy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted June 30, 2011 Share Posted June 30, 2011 Mi to wygląda na konar starej akacji ale pewien nie jestem ogólnie wystarczy powąchać drewno czy odrobinę żywicy aby się przekonać.Jeśli drewno nie jest spróchniałe to ok pod warunkiem że oczyścisz ten korzeń namoczysz a wpierw się dowiesz czy to nie iglak. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafikrafiki Posted June 30, 2011 Share Posted June 30, 2011 Po czym poznać, że korzeń pochodzi z drzewa iglastego ? Jeśli ten korzeń pochodzi z lasu w którym jest przewaga drzew iglastych to prawdopodobnie jest to korzeń iglaka. Zresztą przekonasz się sam jak odetniesz tak jak na zdjęciu. Jak będzie wyczuwalna woń żywiczna to jest korzonek drzewa iglastego. Najlepiej idź do lasu liściastego znajdź jakieś obumarłe drzewko, bądź pieniek po nim i wyrwij sobie korzonek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skierak Posted July 3, 2011 Author Share Posted July 3, 2011 Dzisiaj znalazłem taki korzeń, czy nada się on do akwarium ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted July 3, 2011 Share Posted July 3, 2011 No też nie będziemy Ci w stanie pomóc jak nie wiem czyj to korzeń. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafikrafiki Posted July 3, 2011 Share Posted July 3, 2011 No też nie będziemy Ci w stanie pomóc jak nie wiem czyj to korzeń. No jak to czyj Skieraka Ten już wygląda bardziej na drzewo liściaste, ale napisz więcej np. gdzie go znalazłeś, w jakiej okolicy, jakie tam rosną drzewa itp. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skierak Posted July 3, 2011 Author Share Posted July 3, 2011 Znalazłem go przy strumyku, strumyk mały woda czysta. Drzewa w okolicy liściaste chociaż zdarzają się i iglaste. Korzeń do połowy zanurzony był w ziemi. Korzeń twardy nie spróchniały. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted July 3, 2011 Share Posted July 3, 2011 Czy śmierdzi żywicą? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skierak Posted July 3, 2011 Author Share Posted July 3, 2011 Nie korzeń nie wydziela żadnego zapachu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted July 3, 2011 Share Posted July 3, 2011 Więc jest liściasty. Odpowiednio spreparujesz i gotowe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skierak Posted July 3, 2011 Author Share Posted July 3, 2011 A jak leżał w wodzie i w bagnie to nie wystarczy tylko wyparzenie pod wrzącą wodą? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafikrafiki Posted July 3, 2011 Share Posted July 3, 2011 Powinno się go wygotować woda + sól, np ja mam w mniejszym akwa taki który sparzyłem gorącą wodą z czajnika i nic złego się nie dzieje. Ale ostrożności nigdy za wiele, więc polecam pierwszą opcję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skierak Posted July 3, 2011 Author Share Posted July 3, 2011 A mógłbym go wyparzyć w wannie, ponieważ nie posiadam takiego dużego garnka ani nic innego? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafikrafiki Posted July 3, 2011 Share Posted July 3, 2011 A mógłbym go wyparzyć w wannie, ponieważ nie posiadam takiego dużego garnka ani nic innego? No to chyba nie masz innego wyjścia. A gdzie mieszkasz jak w mieście to jedź do rodziny na wieś i tam go spreparuj Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted July 3, 2011 Share Posted July 3, 2011 Na wannie mogą być osadzone jakieś chemikalia. Najpierw wannę trzeba przygotować. Poczytaj o preparacji: viewtopic.php?f=7&t=11051 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skierak Posted July 3, 2011 Author Share Posted July 3, 2011 Dzięki za rady. Pozostaje mi go wyparzyć w wannie i bacznie obserwować akwarium. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafikrafiki Posted July 3, 2011 Share Posted July 3, 2011 No to chyba temat do zamknięcia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skierak Posted July 3, 2011 Author Share Posted July 3, 2011 Mam jeszcze jedno pytanko. Jak korzeń leżał w wodzie to czy jest sens go suszyć i ponownie moczyć ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted July 3, 2011 Share Posted July 3, 2011 Chyba może zgnić jak go nie wysuszysz ale nie jestem pewien. Jest specjalny temat do pytań na temat korzeni: viewtopic.php?f=7&t=11052&start=280 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafikrafiki Posted July 3, 2011 Share Posted July 3, 2011 Mam jeszcze jedno pytanko. Jak korzeń leżał w wodzie to czy jest sens go suszyć i ponownie moczyć ? Nie ma sensu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skierak Posted July 3, 2011 Author Share Posted July 3, 2011 Też wydaje mi się że nie ma sensu jeżeli leżał w wodzie kilka lat i nie spleśniał to w akwarium też nie powinien. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts