Ankh083 Opublikowano 28 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2011 Słuchajcie napewno każdego z nas irytuje to,że po tygodniu czasami trochę dłużej trzeba robić nowy zacier. Ja mam sposób na przedłużenie działania bimbrowni.Jak już bimbrownia przestaje pracować, wystarczy do zacieru dodać 4-5 ziemniaków drobno pokrojonych i dolać szklankę wody z rozrobionymi 10dkg drożdży(ale można i bez drożdży). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JCB Opublikowano 28 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2011 Trochę tak jak z mascia na szczury - swietnie likwiduje te szkodniki- szczura nalezy złapać, posmarować maścią i czekać - po około godzinie szczur zdechnie. Wkrawanie ziemniaków to właściwie taka sama praca co przygotowanie nowego zacieru - chyba , że chodzi o oszczędności cukru - w takim wypadku sądze , że od początku można by cukier zastapić ziemniakami czy innym warzywem lub owocem - też będą fermentować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ankh083 Opublikowano 28 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2011 Problem w tym ze jak na początku dasz ziemniaki to to nie działa,i nie wiem dlaczego.Już to sprawdzałem.Sposób działa tylko wtedy jak bimbrownia przestaje pracować i dodajesz ziemniaki.Bimbrownia ponownie zaczyna pracować po około 3-4 godzinach.Wytwarzanie Co2 jest bardziej gwałtowne niż na początku, jak zacier jest tylko z cukru. No i tak jak napisałeś można zaoszczędzić cukier który w ostatnich dniach zdrożał,i wszytko wskazuje na to, że będzie jeszcze droższy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Erni-lee Opublikowano 28 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2011 Ja słyszałem że wystarczy dosypać sody oczyszczonej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ankh083 Opublikowano 28 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2011 nagrałem filmik pokazujący jak burzliwa jest fermentacja po dodaniu ziemniaków, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertw17 Opublikowano 28 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2011 O proszę Świetny sposób. Po jakim czasie ta "burzliwa" fermentacja powraca do normalnego stanu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sergiusz Opublikowano 28 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2011 Ja podzielę się wiedzą doświadczonego kolegi który pracuje w sklepie zoologicznym (bardzo dobry sklep). Proponował mi zastosowanie drożdży nie tych zwykłych piekarskich tylko do produkcji win. Jak to sam powiedział: "wydajność jest wyższa o około 20%". Ponoć później zaczynają przetwarzać cukry na ferment. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ankh083 Opublikowano 1 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2011 O proszę Świetny sposób. Po jakim czasie ta "burzliwa" fermentacja powraca do normalnego stanu ? nowy filmik,fermentacja spowolniła i tak już się utrzyma przez co najmniej tydzień, a nawet dłużej zależy ile się dodało ziemniaków Próbował już ktoś tego sposobu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian2000 Opublikowano 11 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2011 cztery dni temu dodołem do bimbrowni utarte ziemniaki tarłem je na cieńkie paski jak na surówke i chciałbym powiedzieć że bimbrownia już ciągnie 4 dzień i czały czas tak samo około 1bąbel na sek rzeczywiście w pierwszy dzień nieżle bublowało, dodam że nic nie dodawałem oprócz oczywiście ziemniaków naprawde pochwała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JakPla Opublikowano 11 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2011 Dobrym pomysłem jest wino z ryżu. Fermentacja jest długa i stabilna. Minusem tego jest to że potrzebujemy mieć 15l butle. A plusem to że mamy dużo CO2 w długim czasie stabilnie dostarczane do akwa ok 1miesiąc do całkowitego ustania fermentacji. No i jeszcze dobre winko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.