przemolski Posted January 18, 2009 Share Posted January 18, 2009 mam pytanko czy macie jakieś pomysły odnośnie ślimaków bo ja wygotowałem żwir korzenie kamienie i przepłukałem roślinki w solance i to dośc mocnejże odrazu się takie suche zrobiły, wymieniłem wodę, no i jeszcze nie wpóściłem ryb a już zaobserwowałem że pojedyncze ślimaki znowu sie pojawiają. co poradzicie bo oprócz tego mam dwie bocje mysie ale tak jak by nic nie dawaly. czy są jeszcze jakieś sposoby oprócz chemii? a jeżeli już chemia to może jakaś najmniej szkodliwa dla rybek i rośline. zaa wszelką pomoc z góry dziękuję Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stonka0812 Posted January 18, 2009 Share Posted January 18, 2009 pewnie sobie teraz myślisz ... "po co mi były te ślimaki" ... sam kiedyś się skusiłem i zamiast dwóch było ich kilkadziesiąt ... wyrzucasz rośliny, kamienia ... zmieniasz podłoże na zupełnie nowe ... dobrze myjesz akwarium, filtr i grzałki ... może to pomoże ... niestety Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemolski Posted January 18, 2009 Author Share Posted January 18, 2009 no wlasnie że a ich wcale nie chciałem tylko w roślinkach musiałem je przynieśc ze sklepu i od dłuższego czasu nie mogę się z nimi uporac:( Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Brevis14 Posted January 21, 2009 Share Posted January 21, 2009 Żadna metoda nie daje 100% pewności ale chemia jest najskuteczniejsza albo na jakieś 2 tyg przerwij chodowc ryby wysusz dokładnie kamienie i wszystko co jest w akwarium i zanim powrotem włożysz to wyparz to co możesz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
todotodora Posted January 21, 2009 Share Posted January 21, 2009 Wysusz wszystkie sprzęty z wysuszonych jajek ślimaki się już niew wylęgnął. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Brevis14 Posted January 21, 2009 Share Posted January 21, 2009 I jeszcze wyparz bo ta plaga jest wbrew pozorom wytrzymała. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gabi Posted January 21, 2009 Share Posted January 21, 2009 Jakie masz bocje,bo bocja wspaniała to istny kombajn do ślimaków.Ja co bym nie wpuściła to ginie w pyszczku bocji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
todotodora Posted January 21, 2009 Share Posted January 21, 2009 Ale bocji musi być małe stadko. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Brevis14 Posted January 21, 2009 Share Posted January 21, 2009 Bocje to jedynie do akwa minimum 150 L bo je trzeba co najmniej 3 chodowac inaczej mogą się stać agresywne.A one też w 100% nie zlikwidują ślimaków. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemolski Posted January 22, 2009 Author Share Posted January 22, 2009 ja mam bocje mysie dwie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Janusz Posted April 28, 2009 Share Posted April 28, 2009 Zgadzam się z koleżanką,kup sobie bocje,a po ślimakach nie będzie śladu,nie używaj chemii---po co? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dzierzka666 Posted April 29, 2009 Share Posted April 29, 2009 A jeżeli ktoś ma za małe akwarium na bocje, zwłaszcza 3? To co? Uziemiony? Albo jak co gorsza mu ślimaków zjadać nie będą? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
olyvka Posted April 29, 2009 Share Posted April 29, 2009 zawsze mozna spróbować, ze ślimakiem Anentome Helena Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nyq20 Posted April 29, 2009 Share Posted April 29, 2009 Moim zdaniem jedynie możesz spróbować z bojami, bo chemia nie ma sensu gdyż raczej wszystkiego i tak nie zwalczy...Suszenie wszystkiego też niema sensu bo choćbyś niewiadomo ile suszył to tego paskudztwa i tak się nie pozbędziesz wiem z doświadczenia... Czasami wystarczy wyjąc podłoże, wyczyścić i dać nowe, do tego przeczyścić roślinki i czasami jest ok, a czasami i to nie pomaga bo wystarczy nawet nie jeden ślimak, a tylko jedno jajo, żeby wszystkie czynności mające na celu zlikwidowanie ich poszły na marne:( Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dzierzka666 Posted April 29, 2009 Share Posted April 29, 2009 Wiesz, z takimi rybami jak bojowniki to też nie jest tak, jak się wydaje.Mam parę wiecznie głodnych gurami, dzisiaj wyłowiłam drugiego zatoczka już wyrośniętego (trzeci mi myknął), do tego mam jednego ślimaka nieznanego gatunku dorosłego (samica gurami mu odgryzła róg i to było jedyne działanie labiryntowiec contra ślimak) i kilka w formie mikrobów - otoski czyszczą im muszelki z glonów i bodajże to są jedyne ryby, które ślimakami się interesują. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gabi Posted April 30, 2009 Share Posted April 30, 2009 Nie mowa o bocjach mysich tylko o WSPANIAŁYCH są lepsze na ślimaki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
akwa4 Posted April 30, 2009 Share Posted April 30, 2009 Nie mowa o bocjach mysich tylko o WSPANIAŁYCH są lepsze na ślimaki.2-3 sztuki bocji wspanialej to najlepszy sposób a jak akwarium jest za male - można temat potraktować na zasadzie "wypożyczenia" - tj. kupujesz bocje a po załatwieniu sprawy szukasz im nowego, lepszego "mieszkania" (lub oddajesz do sklepu). U mie ta metoda już raz się sprawdziła. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Janusz Posted May 3, 2009 Share Posted May 3, 2009 Słyszałem ze można sparzyć listek sałaty i dać go na noc do akwarium,ponoć wszystkie ślimaki zawędrują do nie go,ty listek odłowisz iw ten sposób pozbędziesz się znacznej ilości ślimaków.Tak kilka razy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiciunce Posted May 3, 2009 Share Posted May 3, 2009 Też kiedyś mnie dopadł ten problem, najczęściej przynosi się ślimaki z roślinami ze sklepu lub od kogoś podobno Bocje je zjadają nie wiem ile w tym prawdy, wiadomo dużo osób ci tu podało sposoby ale ja bym na twoim miejscu poprostu zkorzystał z chemi. A co do twojego pytania żeby podać ci chemie najmniej szkodliwą dla ryb, preparaty sa robione tak żeby rybą nie zaszkodziły wieć o co sie bać wejdz na stronę TROPICALA tam sa katalogi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mierzej16 Posted May 3, 2009 Share Posted May 3, 2009 U mnie kiedyś wyparzenie żwirku i akw pomogło w wytępieniu tego dziadostwa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Janusz Posted May 3, 2009 Share Posted May 3, 2009 Dobrze Ci radze nie używaj chemii,tylko proste sposoby.Chemia na jedno pomaga a drugiemu szkodzi,dobrze ci radze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mariusz1973mw Posted May 3, 2009 Share Posted May 3, 2009 Bocje wspaniałe są skuteczne tylko wtedy gdy ich nie przekarmisz w innym razie możesz mieć ich nawet 10 a one się nie zainteresują ślimakami.Co do restartu poprzez wygotowanie,wyrzucenie czy wysuszenie wszystkich rzeczy to nie ma najmniejszego sensu, bo i tak przyjdzie moment że kupisz lub dostaniesz rośline a gołym okiem ikry nie zobaczysz i plaga na nowo.Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts