Ispana Posted September 10, 2010 Share Posted September 10, 2010 Witam! Mam do was pytanie. Ostatnio jak byłam w sklepia zoologicznym to zauważyłam, że neonki wygladają jakby poprzyczepiały się do nich bąbelki z powietrza (jakieś takie przeźroczyste narośla...) Co to mogło być? Pytam z czystej ciekawości. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Janusz Posted September 10, 2010 Share Posted September 10, 2010 Najprawdopodobniej to jest ospa http://www.superakwarium.pl/ospa-rybia- ... id638.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ispana Posted September 10, 2010 Author Share Posted September 10, 2010 Czytałam o ospie i ogladałam zdjęcia i to wyglądało inaczej. Tę bąbelki wygladały jak te z folii bąbelkowej Link to comment Share on other sites More sharing options...
jachaja5 Posted September 10, 2010 Share Posted September 10, 2010 To pewnie nowa dostawa ryb,dla akwarystów to niezbyt ciekawy widok bo dla "większości handlowców to tylko towar".Ale wygląda to często tak że ryby z transportu (już zmordowane) są zlewane w podbierak,gdzie w dużej masie następuje dalsza już utrata naturalnego śluzu,następnie wsypywane do przygotowanego zbiornika ,więc to pewnie pęcherzyki powietrza widziałaś na tych rybkach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pika Posted September 10, 2010 Share Posted September 10, 2010 to ospa . jeśli to wyglądało jak kasza manna to tak . to ospa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ispana Posted September 10, 2010 Author Share Posted September 10, 2010 Raczej to nie ospa. To raczej te pęcherzyki powietrza. Szkoda mi tych rybek. "Najlepsze" jest to, że te chore neonki były umiszczone w pokazowym akwarium tego sklepu! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts