Marcin!991 Posted September 8, 2010 Share Posted September 8, 2010 Czytałem na cioci wikipedii o muszlowcach, i tutaj, że można takowego trzymać w akwa o dł.40cm. Jakie dokładne on warunki potrzebuje? Wiem, że muszelki etc. Czy mógłby żyć z kreweciami? W akwa głównie roślinnym? Mam 2 gałęzatki, moczarkę i glossie. Jeśli bym wrzucił parę muszelek mógłbym hodować harem 1+2? Jeśli nie to co innego byście mi polecili z rybek do moich 25L? Tylko nie chce już bojka, chodzi o rybkę albo rybki, które nie będą agresywne w stosunku do kreweci. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted September 8, 2010 Share Posted September 8, 2010 Muszlowce wolą raczej muszle, skałki itd, a nie roślinki. Krewecie nie mogą być z muszlowcami. Do 25L polecałbym Ci Drobniczki śliczne ryby, albo endlerki "gold" Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted September 8, 2010 Share Posted September 8, 2010 Czytałem na cioci wikipedii o muszlowcach, i tutaj, że można takowego trzymać w akwa o dł.40cm. Jakie dokładne on warunki potrzebuje? Wiem, że muszelki etc. Pierwsza lepsza strona z opisem gatunku. Tam będzie wszystko. Czy mógłby żyć z kreweciami? W akwa głównie roślinnym? Mam 2 gałęzatki, moczarkę i glossie. Do akwa typowo roślinnego przy tylu roślinach jeszcze daleko, ale i tak nie bardzo. Nie to środowisko, nie te parametry co dla krewetek. Jeśli nie to co innego byście mi polecili z rybek do moich 25L? Tylko nie chce już bojka, chodzi o rybkę albo rybki, które nie będą agresywne w stosunku do kreweci. viewtopic.php?f=39&t=19607 Dużo ponad to się nie wymyśli, a nawet jeśli to będą to ryby praktycznie nie występujące w handlu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin!991 Posted September 8, 2010 Author Share Posted September 8, 2010 Czytałem to Atreyu. Ale żadna w sumie z tych ryb mnie nie interesuje. Chciałbym jakieś faktycznie ładne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted September 8, 2010 Share Posted September 8, 2010 Kup większe akwa. Nic ponad to co tam jest wypisane się nie wymyśli. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin!991 Posted September 8, 2010 Author Share Posted September 8, 2010 Szczupieńczyk karłowaty – Aplocheilus annulatus a co powiesz o nim? On jest nawet ładny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
brzanka12 Posted September 8, 2010 Share Posted September 8, 2010 Tak naprawdę to mały gatunek, należy go trzymać w haremie, ale potrzebuje wolnej przestrzeni, jak każda ryba do pływania. Najodpowiedniejszy litraż dla tych rybek to ok. 40 - 50 litrów. A razbory boreańskie? Są mniejsze niż szczupieńczyki, dorastaja do 1,5 cm i w tym litrażu mógłbys trzymać ich 9. Pocieszny maluszek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted September 8, 2010 Share Posted September 8, 2010 Tak naprawdę to mały gatunek, należy go trzymać w haremie Akurat szczupieńczyka należy hodować w stadku. Na encyklopedii superakwarium mówili że do takiego można dać najlepiej z 10 ale ja uważam ze to przesada. Najlepiej 6 szt. z przewagą samic Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michal1511 Posted September 8, 2010 Share Posted September 8, 2010 Dołączę się do tematu. To ile muszlowców można trzymać w 25l? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted September 8, 2010 Share Posted September 8, 2010 Zależy od gatunku. Gatunek żyjący w parze do takiego bym dał tylko jedną parę. Tak samo w przypadku haremu do tak małego też bym dał tylko jeden harem. Ale do 40 np. już 2 luzem mogą być pary max. 3. A haremy myślę że max. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin!991 Posted September 8, 2010 Author Share Posted September 8, 2010 Tak naprawdę to mały gatunek, należy go trzymać w haremie, ale potrzebuje wolnej przestrzeni, jak każda ryba do pływania. Najodpowiedniejszy litraż dla tych rybek to ok. 40 - 50 litrów. A razbory boreańskie? Są mniejsze niż szczupieńczyki, dorastaja do 1,5 cm i w tym litrażu mógłbys trzymać ich 9. Pocieszny maluszek. Na SA pisze, że najlepiej żeby akwa miało długość 40cm. Moje ma tyle. :zamieszany: Link to comment Share on other sites More sharing options...
brzanka12 Posted September 16, 2010 Share Posted September 16, 2010 Marcin nie kłóć się, dobrze mówię. Jakby strona ogrodu zoologicznego napisała że zebry to mają mieć wybieg taki i taki. To co, do większego byś ich już nie wpuścił? Daj im trochę swobody. Już trzeba polegać tylko na stronach internetowych a nie na własnych doświadczeniach? :zamieszany: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted September 16, 2010 Share Posted September 16, 2010 Szczupieńczyk karłowaty – Aplocheilus annulatus a co powiesz o nim? On jest nawet ładny. Marcin nie kłóć się, dobrze mówię. Źle mówisz, zbiornik o długości ok. 40cm i litrażu ok 25L jest odpowiedni dla tych rybek Link to comment Share on other sites More sharing options...
brzanka12 Posted September 16, 2010 Share Posted September 16, 2010 Szczupieńczyk karłowaty – Aplocheilus annulatus a co powiesz o nim? On jest nawet ładny. Marcin nie kłóć się, dobrze mówię. Źle mówisz, zbiornik o długości ok. 40cm i litrażu ok 25L jest odpowiedni dla tych rybek A nie lepiej dać im swobody? Według mnie jest za małe. Wszyscy tu już polegają na stronach internetowych. A nie z doświadczenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted September 16, 2010 Share Posted September 16, 2010 Nie wszyscy Swobody ? Z takim podejściem to i gupik, bojek oraz muszlowce sie nie nadają do 25L, tylko do min 100L "Bo potrzebują trochę swobody" Bez przesadyzmu... Link to comment Share on other sites More sharing options...
brzanka12 Posted September 16, 2010 Share Posted September 16, 2010 Heh, nie aż takie wielkie to słowo Właśnie, bez przesadyzmu. Oki rozłączam się z rozmowy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts