Jump to content

Moje 25 L :) co myślicie

Recommended Posts

Hejka :) Wrzucam zdjątko mojego akwa i ewentualnie jakieś wskazówki mile widziane:)

25L

Sprzęt:

- grzałka

- filtr aqua szut super mini 280 2,5 W

- żarowka 5 W energooszczędna

Żwirek 50% biały drobny 35% biały średni, 15% duży kolorowy

Obsada:

- 2 fantomy czerwone

- 2 danio pręgowane

- 3 neonki innes

- 2 kardynałki

-1 malutki miesięczny gupik

Myślę że przerybienia nie ma? w przeliczeniu to wychodzi OK. 10 rybek na 25 L

W akwa staram sie zwalczać lekkie glony ( widoczne na zdjęciu - które zresztą jest kiepskiej jakości ;) )

Poza tym zastanawiam sie czy żarówka nie jest za słaba?

Temat w dziale "obsady" więc komentuje tylko obsadę.

Myślę że przerybienia nie ma? w przeliczeniu to wychodzi OK. 10 rybek na 25 L

Jest i to tragiczne. Z tego co masz do akwa nadaje się tylko gupik. :roll:

Reszta to gatunki stadne... nie trzymane w stadach... ale za to hodowane w o wiele za małym dla nich akwarium. :roll:

Jest przerybienie,

jest za słaba żarówka. ;)

Do tego akwa, z tej obsady to tylko ten gupik. ;)

Co do wystroju -

Zmień na jednolity żwirek, dokup roślinek (oświetlenie), wywal ten zameczek z kamyczków i zeskrob ten nalot. ;)

Artyeu wyprzedziłeś mnie. :P

ten gupik ma niespełna miesiąc.. nawet nie wiem jeszcze czy to samica czy samiec..

A poza tym znów nie mówcie że do 25 litrów nadają sie tylko 3 ryby!

Przeliczenie ponoć jest 3 cm ryby na litr zgadza sie?

A mam pytanie odnośnie kamieni w czym przeszkadzają że je wyrzucić?stanowią fajne schronienie dla rybek...

Muszę przemyśleć to akwa...

w sumie planuje założyc większe takie 60 l więc tam może przeniosę rybki..

danio sie chyba nie rozstane:)))))

Ale danio wolałoby się rozstać z Tobą, lub raczej z małym akwarium...

Nawet 60l byłoby za ciasne dla tych rybek.

Są małe, ale uwielbiają gonitwy i potrzebują przestrzeni. W akwarium 40cm nie mają się nawet biedaki jak rozpędzić...

Neony - conajmniej 54 l.

Skalary - Conajmniej 200 litrów.

Masz racje zgadzam sie z toba.Chyba mnie nie zrozumiałaś,na każdy cm ryby 1 litr a np na 4-5cm rybe przypada już 5-6litrów.Czyli taki skalar który osiąga 15cm potrzebuje ok 20 do 25l wody.

Napisała Arishka- Przeliczenie ponoć jest 3 cm ryby na litr zgadza sie?-

:o Z tego co wiem to na każdy centymetr długości ryby przypada jeden litr.Przykład-10 neonów po 3 cm to jakieś 30 litrów.

Nic się nie zgadza! Taki przelicznik nie istnieje. Niema czegoś takiego że ileś cm to ileś litrów

Widzę że mnie tu cytujecie :) no taki przelicznik został podany na innym forum przez takich specjalistów jak Wy :) ciekawe kto tu ma racje;P tak czy inaczej w moim akwa obecnie pływają malutkie 2 kardynałki 2 fantomy czerwone i 2 danio o które cała awantura :)))

No jest cała awantura ze ryby przez Ciebie cierpią nie muszą. Nie wiem wiec po co ten temat zakładałaś. Myślałaś że wszyscy Cie będą chwalili i mówili że jesteś super po twojej obsadzie. A tu jest na odwrót i ty nie masz zamiaru dostosować się do naszych jakże cennych rad żebyś oddała te ryby jak najszybciej. One też czują i też wymagają szacunku jak my. Chociaż czasami wstydzę sie ze jestem człowiekiem widząc co potrafi zrobić bezsilnemu zwierzęciu który mu nic nie zrobił jak np. trzymanie go w nieodpowiednich warunkach podczas gdyby mógł beztrosko pływać w naturalnym środowisku :roll:

Share

• Create New...