kruchy87 Posted January 3, 2009 Share Posted January 3, 2009 mam takie pytaneczko czy do swojego akwarium mogę w puścić jakiegos żółwika moja obsada to od wczoraj juz 1 brzanka rekinia 1 bojownik 2 skalarki 2 pielęgniczki ramireza 2 kiryski glonojad 2 wegorki Link to comment Share on other sites More sharing options...
kocjano Posted January 3, 2009 Share Posted January 3, 2009 Sam jestem posiadaczem zarówno rybek, jak i żółwia czerwonolicego. I powiem ci jedno: NIE WAŻ SIĘ WKŁADAĆ ŻÓŁWIA DO AKWARIUM! Dlaczego? 1. Nie istnieje na tyle mały żółw żyjący wyłącznie w środowisku wodnym, aby zmieścił się w domowym akwarium. 2. Jeśli włożysz do akwarium żółwia wodno-lądowego (np. czerwonolicego/żółtolicego), to będąc zmuszony do nieustannego pływania po pewnym czasie zdechnie z wycieńczenia (mój kolega tak załatwił swojego żółwia). To są żółwie wodno-lądowe, a więc do przeżycia potrzebują zarówno wody, jak i lądu. Jeśli pozostawisz go w jednolitym środowisku, zabijesz go. 3. Jeżeli wpuścisz do wody żółwia, to pożegnaj się z rybkami. Szybko się z nimi skutecznie rozprawi (bynajmniej wodno-lądowy). Oszczędź zwierzaki. Nie rób im krzywdy i nie wpuszczaj żółwia do akwarium. Ja swoje trzymam osobno: rybki w akwarium, żółwia w terarium. Link to comment Share on other sites More sharing options...
krayzie Posted January 3, 2009 Share Posted January 3, 2009 najgorsze w tym wszystkim jest to, ze sprzedawca w jednym zoologicznym goraco polecal mi zolwia do akwarium i jedynym minusem jakiego sie dopatrzyl bylo to, ze "czasami wykopuje roslinki"... co z tego, ze rosnie na wielkosc zlaczonych dloni... musze sie jednak przyznac, ze kiedys mialem zolwie i zrobilem im akwarium, ktore mialo tyle wody ile dla rybek - jedynie nad woda byla przyklejnona szklana poleczka, ale dzieki niej udalo im sie przezyc, az nie dowiedzialem sie czegos wiecej na ten temat Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tasman Posted January 3, 2009 Share Posted January 3, 2009 mam takie pytaneczko czy do swojego akwarium mogę w puścić jakiegos żółwika moja obsada to od wczoraj juz 1 brzanka rekinia 1 bojownik 2 skalarki 2 pielęgniczki ramireza 2 kiryski glonojad 2 wegorki żółwik wybije ci rybki co do jednej!! wiem kiedyś musiałem wpuścić małego żółwia do baniaka i w ciągu jednego dnia zabił 2 molinezje i najładniejszego mieczyka zabijał w sumie dla zabawy bo nawet nie bardzo zjadal zabite rybki Link to comment Share on other sites More sharing options...
kruchy87 Posted January 3, 2009 Author Share Posted January 3, 2009 ojojjjjoooojjjjj dobrze że jeszcze go nie wpuściłem aż już dziś miałem zajrzeć do sklepu i zakupić owe żyjątko teraz cieszę się że zabrakło mi czasu DZIEKUJĘ wam bardzo pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
hodowca1 Posted January 3, 2009 Share Posted January 3, 2009 a ile kosztował taki żółw ??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kruchy87 Posted January 3, 2009 Author Share Posted January 3, 2009 ile kosztował żółwik to nie wiem bo jak pisałem nie zdążyłem dziś do sklepu na całe moje szczęście Link to comment Share on other sites More sharing options...
krayzie Posted January 3, 2009 Share Posted January 3, 2009 podobno czerwonolicych juz nie sprzedaja, tylko zoltolice i wszedzie okolo 30-40 zl za malego zolwika Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaszub Posted January 16, 2009 Share Posted January 16, 2009 mam dwa żłowie daje im rośliny ale rybami nie pogardzą Link to comment Share on other sites More sharing options...
todotodora Posted January 17, 2009 Share Posted January 17, 2009 Są specjalne żółwie akwariowe które nie zjadają ani nie zabijają ryb. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ŁYSY Posted January 19, 2009 Share Posted January 19, 2009 ja za swojego zapłaciłem w 97r 12 zł teraz u mnie w zoologach waha się cena od 20 do 30 zł za małego ok.3-4 cm. Czasem karmie go rybami krajowymi i bardzo je lubi akwariowymi tez nie gardzi, dorosłą samice gupika połyka w całości wiec do aqua się nie naddaje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wilczyca Posted February 1, 2009 Share Posted February 1, 2009 Ja miałam 2 żółwie wodno lądowe w akwarium z rybami. Nigdy nie ruszyły mi żadnej ryby. Chyba , że sama im do pyszczka dawałam jakiegoś gupika czy mieczyka jako przysmak. A tak same nigdy nie chciało się im polować. Jeden to był żółw hieroglifowy a drugi ostrogrzbiety. Niestety po 5 latach zdechł mi hieroglif a potem ostrogrzbiet. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Evelyn Posted February 1, 2009 Share Posted February 1, 2009 To mój kolega dał do welonki żółwia to po nocy z rybki zostało tylko oko i płetwa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
adrick95 Posted February 14, 2009 Share Posted February 14, 2009 NIE WKLADAJ ZOLWIA DO AKWARIUM żółw=rozruba Link to comment Share on other sites More sharing options...
wielkopletw Posted February 14, 2009 Share Posted February 14, 2009 no chyba, że z piraniami to wtedy takie rybki chyba mogą być Link to comment Share on other sites More sharing options...
Monika15 Posted February 25, 2009 Share Posted February 25, 2009 Żółw jest mięsożerny i z rybkami w zgodzie żyć nie będzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
todotodora Posted February 25, 2009 Share Posted February 25, 2009 Żółw jest mięsożerny i z rybkami w zgodzie żyć nie będzie.Chyba jednak nie wszystkie żółwie są mięsożerne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Monika15 Posted February 25, 2009 Share Posted February 25, 2009 Żółw jest mięsożerny i z rybkami w zgodzie żyć nie będzie.Chyba jednak nie wszystkie żółwie są mięsorzerne. Wiem,że nie wszystkie,ale ten czerwonolicy (wodno-lądowy) jest mięsożerny... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts