ankha999 Posted July 13, 2010 Share Posted July 13, 2010 Witam serdecznie. Chciałam zaprezentować moje pierwsze, wymarzone akwarium:)Z uwagi na to że jestem początkującą, bardzo chętnie przyjmę wszelkiego rodzaju uwagi i sugestie dotyczace mojego zbiornika:) 60 litrów o wymiarach 60x30x30cm - świetlówka akwarystyczna Philips 15W z odbłyśnikiem - filtr FAN FILTER plus - firmy AQUAEL - grzałka HAILEA CB-8300 - ryby -5 dorosłych gupików, 6 młodych gupików, 3 neon Inessa, 2 neon czerwony - 2 małe otoski - krewetki - ok. 8 Amano i 3 czerwone - ok.12 ślimaków Helena - roślinność - m.in. Anubiasy, Microsporium, Wątrobowce ( mogłam poprzekręcać nazwy) - korzeń, - kokos, - mech, - lawa, - CO2 w płynie - EASYCARBO - - pokarm w płatkach firmy Tropical i JBL - pokarm mrożony - oczlik - firmy Ichthyo Trophic Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adek86 Posted July 13, 2010 Share Posted July 13, 2010 ładnie, ładnie tylko ta fototapeta. Postaraj się zmienić na jakiś jednolity kolor. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzycho27 Posted July 13, 2010 Share Posted July 13, 2010 Dla glonojadów akwarium jest za małe. Dokup neonów. Tło zmień na czarne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mamut Posted July 13, 2010 Share Posted July 13, 2010 Twoje akwa jest super Bardzo mi się podoba Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ankha999 Posted July 13, 2010 Author Share Posted July 13, 2010 posiadam malutkie glonojady, raczej większe nie bedą Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzycho27 Posted July 13, 2010 Share Posted July 13, 2010 Nawet jeśli są malutkie to w przyszłości mogą osiągnąć do 15cm. Akwarium może być, tylko jak pisałem wcześniej zmień tło. A te glonojady to jaki gatunek? Zbrojniki czy coś innego? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
emiloos Posted July 13, 2010 Share Posted July 13, 2010 Paskudne tło, reszta bardzo ciekawa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
izabelka Posted July 13, 2010 Share Posted July 13, 2010 super :) a jak się nazywa ta roślinka takie jakbu kuleczki po prawej stronie na zdjęciu ??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
agniesia01 Posted July 13, 2010 Share Posted July 13, 2010 Nawet jeśli są malutkie to w przyszłości mogą osiągnąć do 15cm. Nie dorosną do takiej wielkości, bo w ZA MAŁYM baniaku skarłowaceją. Autorze, początek ciekawy tylko dokup co najmniej 4 otoski. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gaweł Posted July 13, 2010 Share Posted July 13, 2010 tło zmień na czarne i będzie spox a zamiast glonojada kup 6 otosków Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzycho27 Posted July 13, 2010 Share Posted July 13, 2010 Nawet jeśli są malutkie to w przyszłości mogą osiągnąć do 15cm. Nie dorosną do takiej wielkości, bo w ZA MAŁYM baniaku skarłowaceją. Autorze, początek ciekawy tylko dokup co najmniej 4 otoski. OK, poprawka mogą dorosnąć do ok.11cm i jest to możliwe. Sam widziałem wiele takich przypadków, że w 60l akwarium jest glonojad takiej właśnie wielkości i właściciele tych zbiorników twierdzą, że glonojad miał na początku 3cm. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
emiloos Posted July 13, 2010 Share Posted July 13, 2010 Nie dorosną do takiej wielkości, bo w ZA MAŁYM baniaku skarłowaceją. Jeśli będą dobrze karmione, jeśli woda będzie regularnie podmieniana w sporych ilościach to zbrojniki niebieskie nie mają żadnych oporów przed dorośnięciem do tych 12 cm nawet w 60 l. 15 cm okazów ancistrusów jeszcze nie widziałam... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzycho27 Posted July 13, 2010 Share Posted July 13, 2010 Sorka za te 15cm... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
emiloos Posted July 13, 2010 Share Posted July 13, 2010 Rozumiemy.... faceci zawsze dodają kilka cm do... rozmiaru.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ankha999 Posted July 15, 2010 Author Share Posted July 15, 2010 otoski posiadam raczej:) ile mogę dokupić tych neonków? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzycho27 Posted July 15, 2010 Share Posted July 15, 2010 Dokup: 7x neon Inessa 3x otoski Otoski masz, ale za mało. To ryby stadne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ankha999 Posted July 15, 2010 Author Share Posted July 15, 2010 serdeczne dzieki, jak tylko dokupię, wstawię fotkę z nową obsadą Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
brzanka12 Posted July 15, 2010 Share Posted July 15, 2010 Ważne jest, aby było stadko co najmniej 6 sztuk, z jednego gatunku. Do tego akwarium, to spokojnie z 10 neonków innesa. Dorastają do 4 cm, przez ich ciało przebiegają dwie "rysy" - jedna niebieskawo-zielonkawa, a czerwona tylko do połowy. U czerwonych ta "połówka" czerwieni przebiega przez całe ciało, jak niebieska. Są pełniejsze i ... o wiele ładniejsze, ale dorastają do 5,5 cm nawet, więc za duże na ten litrażyk. Co do innesek - To 10 sztuk. Do tego litrażu, to można również dodać parkę pielęgniczek ramirez - One dorastają do 6 cm, i doskonale dogadują się z inneskami. Są takim bardzo częstym "połączeniem" w akwariach tego typu. Na dno mogą być kiryski panda, lub pigmeje, lub krewetki, lub otoski. Jak już wiesz, zbrojnika musisz oddać. Więc, Twoja nowa obsada: 10 neonków innesa, parka p. ramirezek, - jak chcesz, do innesek. 6 otosków. Musisz także zredukować liczbę tych helenek - za dużo ich tam. Jeśli masz problemy z zatoczkami, to są inne sposoby na ich zwalczanie. Na ten litraż, oraz już zajętą obsadę, lepiej by było, jakbyś je oddała. Hehehe, to tyle. Jakbyś chciała jakieś zadać pytania, to wal tutaj. 8-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzycho27 Posted July 15, 2010 Share Posted July 15, 2010 6 otoskówNiekoniecznie 6, może być 5. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
brzanka12 Posted July 15, 2010 Share Posted July 15, 2010 Stadko zaczyna się dopiero od 6 sztuk. Czym więcej, tym lepiej. Chociaż, od bidy 5 sztuk może być. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AgaAga Posted July 16, 2010 Share Posted July 16, 2010 Przepraszam,że jestem "czepialska",ale jest mała nieścisłość w tytule i 1. poście. Do autorki tematu-Twoje akwa nie ma 60 litrów.Jeśli tak jak piszesz wymiary to 60x30x30 nijak z tego nie będzie 60 litrów.Twoje akwarium ma niestety tylko 54l.Ale to tak na marginesie...Generalnie bardzo ładny baniaczek.Czekam na nowe fotki i trzymam kciuki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted July 23, 2010 Share Posted July 23, 2010 A ja bez czepiania się akwarium jest ładne a nawet bardzo ładne tyle z mojej strony Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sergiusz Posted July 23, 2010 Share Posted July 23, 2010 Akwarium spoko fajna ścieżka z piasku na środku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
laszek Posted January 24, 2011 Share Posted January 24, 2011 Ładne, tylko czarne tło i będzie duuużo lepiej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Co-2 Posted January 24, 2011 Share Posted January 24, 2011 Mam pytanie ile czasu zajęło gałęzatce połączenie się i czy kupiłeś kulki czy dywan ?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts