klopotek Posted June 14, 2010 Share Posted June 14, 2010 Witam ! Tydzień temu założyłam swoje pierwsze akwa w tej chwili dojrzewa a za jakieś 10 dni chcę wpuścić do niego ok 6-8 gupików (samców). Tak jak w temacie mam akwarium 30l, filtr aqua-szut super mini 280 czy potrzebuję do tego jeszcze napowietrzacza (bąbelków) ?? Jeśli tak to jaki radzicie kupić. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted June 14, 2010 Share Posted June 14, 2010 Nie potrzebujesz, filtr wewnętrzny też napowietrza wodę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Janusz Posted June 14, 2010 Share Posted June 14, 2010 Jeszcze jak dodasz do akwarium jakieś roślinki,to i od nich uzyskasz dodatkowe natlenienie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
klopotek Posted June 14, 2010 Author Share Posted June 14, 2010 Mam 3 roślinki w tym jedną żabienicę, pozostałych 2 nazw nie pamiętam a mam jeszcze takie pytanie czy "wydech filtra" może znajdować się pośrodku akwa czy raczej tuż pod taflą wody ?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
agniesia01 Posted June 14, 2010 Share Posted June 14, 2010 Najlepiej skierować wylot filtra przy tafli, poprzez ruch dobrze ją napowietrzamy i nie mamy problemu z filmem białkowym (osadzie na tafli) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
red eye Posted June 14, 2010 Share Posted June 14, 2010 Najlepiej bedzie jak sam zobaczysz czy filtr i rośliny wystarczająco napowietrzają wodę. Czy nie bedziesz miał tzw. przyduchy. Ja mam kaskadę, sporo roślin i musiałam zainwestować w kostkę napowietrzającą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hipcio_stg Posted June 18, 2010 Share Posted June 18, 2010 U mnie wystarcza falowanie tafli z kubła + O2 z fotosyntezy roślin. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts