rafa9 Posted June 4, 2010 Share Posted June 4, 2010 Mam pytanie odnośnie rośliny na zdjęciu.Jak się nazywa? Kupiłem ją w zoologu i była to jedyna wśród kupionych,która nie miała karteczki z nazwą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
maziama Posted June 4, 2010 Share Posted June 4, 2010 Według mnie to wygląda jak skrzydłokwiat, czyli nie akwariowa roślinka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafa9 Posted June 4, 2010 Author Share Posted June 4, 2010 Jest akwariowa-sprzedawczyni mówiła że kwitnie czasem chyba,ale jest akwariowa.Porównałem zdjęcia i różni się od skrzydłokwiatu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mamut Posted June 4, 2010 Share Posted June 4, 2010 Nie wierz we wszystko co sprzedawca powie Link to comment Share on other sites More sharing options...
maziama Posted June 4, 2010 Share Posted June 4, 2010 Skrzydłokwiat jest sprzedawany niestety jako akwariowa roślina, ale w rzeczywistości nią nie jest. Owszem, przez jakiś czas będzie rosła w akwarium, a nawet kwitła, ale utrzymać ją na dłużej nie ma szans. Ja stawiam, że to właśnie ta roślina. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafa9 Posted June 4, 2010 Author Share Posted June 4, 2010 Być może,ale porównując zdjęcia to zauważalna jest jednak różnica np. choćby w kolorze liści. Link to comment Share on other sites More sharing options...
maziama Posted June 4, 2010 Share Posted June 4, 2010 Porównaj tu... viewtopic.php?f=5&t=9143 Kolor liści nie ma tu nic do rzeczy, może być i jasna zieleń i ciemna, w zależności od warunków w jakich jest lub była trzymana ta roślinka. Nie upieram się, ale jak dla mnie to ewidentnie skrzydłokwiat. Chyba, że ktoś zna jakąś żabienicę łudząco do niego podobną (bo tylko żabienice mają jeszcze takie kształty liści) Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafa9 Posted June 4, 2010 Author Share Posted June 4, 2010 Oby to nie był skrzydłokwiat Tak patrzę i czy jest możliwość by była to ta żabienica?: Link to comment Share on other sites More sharing options...
maziama Posted June 4, 2010 Share Posted June 4, 2010 Według mnie nie, twoja roślina ma charakterystyczny układ rowków na liściach, u tej żabienicy ich nie ma. Poza tym żabienica ze zdjęcia ma młode listki bardziej owalne, a twoja młode liście ma takiego kształtu jak "dorosłe". Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafa9 Posted June 4, 2010 Author Share Posted June 4, 2010 Dzięki za odpowiedzi.Niestety masz rację chyba.Co mam z nią teraz zrobić? Link to comment Share on other sites More sharing options...
maziama Posted June 4, 2010 Share Posted June 4, 2010 Do doniczki, podlewaj dużo, najlepiej wodą z podmian, z akwarium i trzymaj w ciepłym miejscu Pięknie rośnie i kwitnie. To moja ulubiona roślina doniczkowa Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafa9 Posted June 4, 2010 Author Share Posted June 4, 2010 A w akwarium nie da rady?? W doniczce nie wiem czy podobnej nie widziałem w szkole-trochę inna była,ale podobna... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gofer Posted June 4, 2010 Share Posted June 4, 2010 To jest roślina paludaryjna a nazywa się Spathiphyllum spp. Link to comment Share on other sites More sharing options...
maziama Posted June 4, 2010 Share Posted June 4, 2010 To jest roślina paludaryjna a nazywa się Spathiphyllum spp. Czyli inaczej skrzydłokwiat Owszem nadaje się do paludarium, ale bardziej znany jako roślina doniczkowa. Czy przetrwa w akwarium to juz mówiłam wcześniej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jachaja5 Posted June 4, 2010 Share Posted June 4, 2010 To Spatiphyllom vallisii Regel ( Skrzydłolist Wallisa) ,tej roślinie bliżej systematycznie do anubiasa czy naszej rodzimej czrmieni błotnej niż do sugerowanej wyżej odmiany żabienicy. Jest w niektórych wykazach roślin akwariowych,ale to faktycznie roślina paludaryjna,całkowicie zanurzona rośnie tworząc długie międzywęźla i traci pokrój by dostać sie nad lustro wody o ile nie zacznie wcześniej gnić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafa9 Posted June 4, 2010 Author Share Posted June 4, 2010 Na razie nie gnije,ma ładne kolory.Może się nada... Zobaczymy niby ładnie wygląda,ale jak się nie nadaje to trudno. Link to comment Share on other sites More sharing options...
maziama Posted June 4, 2010 Share Posted June 4, 2010 Jak dla mnie to już jest wymyślanie... W sklepach zoologicznych sprzedają zwykłe skrzydłokwiaty jako rośliny akwariowe i wciskają je nieświadomym ludziom, a ta którą wymieniono powyżej wygląda na rzadko spotykaną. Ale sprzeczać się nie będę... Niech będzie, że to Skrzydłolist... Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafa9 Posted June 5, 2010 Author Share Posted June 5, 2010 Dzięki za odpowiedzi Coś trzeba będzie z nią zrobić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts