goryle2 Posted April 22, 2010 Share Posted April 22, 2010 W tym baniaku (baniak kolegi) znajduje się labeo bicolor oraz 2 prętniki karłowate... Co tu można jeszcze dorzucić? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Madzik Posted April 22, 2010 Share Posted April 22, 2010 Nie wiem czy na Labeo nie za małe akwarium ale myli mi się z kosiarkami więc nie jestem pewna. Zależy jakie ryby ci się podobają. Napisz jakie ryby miały by tam być w my wybierzemy które się nadają. Prętniki trzyma się w haremach. Tutaj 1+3-4. Link to comment Share on other sites More sharing options...
goryle2 Posted April 23, 2010 Author Share Posted April 23, 2010 Staram się trzymać ryby azjatyckie. Kosiarki to zupełnie inne ryby. Labeo to ten na moim obrazku (jest identyczny), ma ok. 15 cm. Już ma prawie 6 lat. A prętników chciałem dodać ale nie mogę nigdzie w okolicy samiczek dostać Link to comment Share on other sites More sharing options...
goryle2 Posted May 4, 2010 Author Share Posted May 4, 2010 Już mam teraz to labeo i 3 prętniki (1+2) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted May 4, 2010 Share Posted May 4, 2010 Labeo potrzebuje zbiornika o długości mniej więcej 100cm-120cm . Ryby typowo azjatyckie ? Żółtaczki - w ogóle niedoceniane ryby,można powiedzieć że to azjatyckie "pielęgniczki" albo Danio - Ta ryba to już naprawdę jest niedoceniana , a cudowna albo Tęczanki neonowe są śliczne i ciekawe albo Brzanki np. Pięcioplame Link to comment Share on other sites More sharing options...
brzanka12 Posted May 6, 2010 Share Posted May 6, 2010 hmmm... - żółtaczki, jak PlayboyKrk napisał, miałam do czynienia z tymi cudownymi rybkami, są pielęgnicowate. albo Brzanki np. Pięcioplamenie jestem pewna brzanki+prętniki ? Brzanki wygryzą im pręciki. Czytałam, że brzanki mogą być tylko ze swoją rodziną Tak sądzę oczyiście. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted May 6, 2010 Share Posted May 6, 2010 Po pierwsze do goryle2 jeżeli ty masz takiego samego "labeo" to jest albinos grubowarga zielonego (Epalzeorhynchus frenatus) a nie Epalzeorhynchus ("Labeo") bicolor. Po drugie to takiego litrażu propnuję : - 12 szt. razbora klinowa (Trigonostigma heteromorpha) - 6 szt. cierniooczek Kuhla (Pangio kuhlii) - 1 + 3 szt. bojownik syjamski (Betta splendens) Biotop ala Tajlandia Link to comment Share on other sites More sharing options...
agniesia01 Posted May 6, 2010 Share Posted May 6, 2010 - 2 szt. cierniooczek Kuhla (Pangio kuhlii): Tzw. piskorki są stadne, więc propnuję 6-8 szt Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted May 6, 2010 Share Posted May 6, 2010 Nie sądzce miałem 2 sztuki naraz i wogóle razem nie pływały i jak ryba nocna może być stadna One są jak koty pływają jak chcą i gdzie chcą minimalna liczba to 1 sztuka ale faktycznie lepiej bedzie jak będzie np. 2 sztuki ale bez przesady cierniooczki to nie ryby stadne Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted May 6, 2010 Share Posted May 6, 2010 Otoski też nie pływają stadami w akwarium, a zaliczamy je do ryb stadnych. Tutaj raczej nie chodzi o pływanie razem, ale o to że najlepiej czują się trzymane po parę sztuk. Link to comment Share on other sites More sharing options...
agniesia01 Posted May 7, 2010 Share Posted May 7, 2010 Nie sądzce miałem 2 sztuki naraz i w ogóle razem nie pływały i jak ryba nocna może być stadna One są jak koty pływają jak chcą i gdzie chcą minimalna liczba to 1 sztuka ale faktycznie lepiej bedzie jak będzie np. 2 sztuki ale bez przesady cierniooczki to nie ryby stadne Kolego poczytaj troszkę o tym stworzeniu zanim będziesz się kłócił "stadna/nie stadna" :zamieszany: Nie tylko lepiej czują się w grupie ale też mając tą grupę, będziemy je widzieć. Mając 2 szt zobaczymy jakiegoś raz na kilka dni Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted May 7, 2010 Share Posted May 7, 2010 A ty koleżanko hodowałaś je kiedyś ze się tak wypowiadasz Przeczytałaś gdzieś to w internecie a możliwe że jest to źle Link to comment Share on other sites More sharing options...
agniesia01 Posted May 7, 2010 Share Posted May 7, 2010 A ty koleżanko hodowałaś je kiedyś ze się tak wypowiadasz Tak się składa, że hodowałam w moim pierwszym akwa Miałam ich 8 i widziałam 2-3 maksymalnie. Przeczytałaś gdzieś to w internecie a możliwe że jest to źle A z tego co wiem, to po mamy internet, żeby wyszukiwać w nim informacje, hm :zamieszany: ? Zakończmy to nabijanie postów Autorze, jeżeli zdecydujesz się na piskorki, tak jak mówiłam zrób z niego stadko Link to comment Share on other sites More sharing options...
cannabinol Posted May 7, 2010 Share Posted May 7, 2010 A ty koleżanko hodowałaś je kiedyś ze się tak wypowiadasz Przeczytałaś gdzieś to w internecie a możliwe że jest to źle Gdzieś w internecie? Wszędzie jest napisane że to ryba stadna To że ją miałeś nie czyni cię specjalistą zwłaszcza że nawet nie pokusiłeś się nawet żeby o tej rybce cokolwiek przeczytać Link to comment Share on other sites More sharing options...
agniesia01 Posted May 7, 2010 Share Posted May 7, 2010 http://www.e-akwarium.com/cierniooczek- ... korek.html http://www.bajcik.pl/product_info.php?products_id=926 Pierwsze lepsze linki....i przestań się wykłucać :zamieszany: Link to comment Share on other sites More sharing options...
goryle2 Posted May 8, 2010 Author Share Posted May 8, 2010 Po pierwsze do goryle2 jeżeli ty masz takiego samego "labeo" to jest albinos grubowarga zielonego (Epalzeorhynchus frenatus) a nie Epalzeorhynchus ("Labeo") bicolor.Po drugie to takiego litrażu propnuję : W zoologicznym dostałem go jako bicolor :zamieszany: Ale dla mnie to bez różnicy ważne, że jest zadziorny i się ładnie prezentuje Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts