Jump to content

450l:)

darknes25
 Share

Recommended Posts

witam wkrotce zakladam nowe akwa 450l 150-60-50 .Zastanawiam sie nad obsada takiego zbiornika chcialbym zeby bylo to akwa towarzyskie z jakimis duzymi rybkami wzglednie latwymi do utrzymania ze tak powiem z gory mowie ze biotopy malawi itp odpadaja z uwagi na brak doswiadczenia z tym temacie:)co mozecie mi poradzic ?pozdrawiam wszystkich:)

Koniecznie tylko duże ryby? W takim litrażu można szaleć z bardzo dużymi ławicami małych ;)

Myślę że jak planujesz obsadę główną rolę mogłyby zagrać dobrane parki skalarów, lub jakieś inne spore pielęgnice. Od razu mówię jakbyś wypatrzył do tego akwarium paletki to zrezygnuj[nie łatwe do utrzymania].

tak , jak Danielek napisał , nie ma łatwych ryb , z ryb którym jakoś najłatwiej stworzyć optymalne warunki to są gupiki,mieczyki,molinezje itd... ale znów nie widzę sensu w zakładaniu baniaka 450L na takie rybki , pielęgnicowate są takie że "wybacza" błędy początkującego , jeżeli chodzi o parametry , ale pamiętaj że pielęgnice muszą mieć dobrze natlenioną wodę :P ... myślę że parka pawików (pielęgnice pawiookie ) były by dobre , to są inteligentne , śliczne i wdzięczne rybki , długowieczne , więc sie nimi nacieszysz :P większe info o tych rybkach wysyłam na PW .. pozdrawiam