weracia94 Posted October 26, 2009 Share Posted October 26, 2009 Witam. Niedawno założyłam akwarium ok 55l. Zastanawiam się czy mogę w nim trzymać gurami razem z wielkopłetwami?Ile sztuk? Czy mały sumik i/lub piskorek mógłby być trzymany razem z nimi? Nie chciałabym zrobić w akwarium tłoku, ale czy do tych rybek można dodać jeszcze jakieś? Lepsze roślinki prawdziwe czy sztuczne? Z góry dziękuję Link to comment Share on other sites More sharing options...
majaluki Posted October 26, 2009 Share Posted October 26, 2009 http://www.superakwarium.pl/encyklopedia-ryb-c11.html - tu znajdziesz sporo informacji na temat ryb i litrażu, które chcom poza tym w spisie rybek, które są gdzieś na tym forum, co do 60 L można włożyć nie ma raczej żadnej z tych rybek co podajesz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted October 26, 2009 Share Posted October 26, 2009 wielkopłetw - min 80L gurami - min 100L jak tak bardzo Ci się podobają labiryntowe to kup sobie Prętniki albo Bojowniki harem bojka lub prętnika 8 razbor espei i na dno jakieś kiryski lub piskorki ... ;p .. roślinki oczywiście że żywe ... niektóre mają wymagania duże ale jak nie stać Cię np na porządne oświetlenie to istnieje dużo roślin które już przy 0.3 ładnie rosną ;p .. m.in : mchy , cryptocoryny , niektóre żabienice .. ;p Link to comment Share on other sites More sharing options...
weracia94 Posted October 28, 2009 Author Share Posted October 28, 2009 Dziękuję za szybką odpowiedź. Za razborami nie przepadam.. lubię rybki bardzo kolorowe :). Czy prętniki 1+2/3 lub bojowniki w tej samej liczbie będą się razem "dogadywać"? Może lepiej zakupić parkę prętników i bojowników? Zakładam, że wymiary akwarium pomogą: wys 32cm, szer 29.5cm, dł 59cm. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted October 28, 2009 Share Posted October 28, 2009 niestety , albo jedno albo drugie w liczbie 1+2/3 , pomaga to odpocząć samicom od zbyt napalonego samca na tarło.... a znow 2 haremy w tak małym aq , nie mogą żyć w zgodzie .... takie jest moje zdanie w tej sprawie ;p... osobiście mi sie bardziej podoba bojek od wielkopłetwa , wieksza gama kolorów np : żółty samiec + czerwona samica + niebieska samica ... pozwala to dość że tworzyć naprawdę pięknie ubarwione młode to masz kolorowe rybki , jak chciałaś Link to comment Share on other sites More sharing options...
weracia94 Posted October 28, 2009 Author Share Posted October 28, 2009 Też wolę bojki, ale obawiam się, że są bardzo delikatne. Zapewne to tylko jakieś moje wymysły :) a zamiast razbor mogę dokupić inne rybki? Link to comment Share on other sites More sharing options...
natalie Posted October 28, 2009 Share Posted October 28, 2009 A nie chciałabyś np.Parke ramirezek te rybki są napewno kolorowe:P Link to comment Share on other sites More sharing options...
weracia94 Posted October 28, 2009 Author Share Posted October 28, 2009 nie pogryzą się z bojownikami? poza tym wolałabym raczej hmm grupkę? małe stadko? xD Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted October 28, 2009 Share Posted October 28, 2009 Też wolę bojki, ale obawiam się, że są bardzo delikatne. Zapewne to tylko jakieś moje wymysły :) a zamiast razbor mogę dokupić inne rybki? oczywiście , np neonki ;p natalie ... do 55L pielęgniczki i bojowniki ? zły,pomysł ... albo to albo to Wercia , jak Ci sie podobają neonki , zwinniki , miedziki itd , to możesz śmiało wsadzić (tylko nie wszystkie na raz 1 gatunek , np neon ;P ) np Bojownik 1+2/3 Neon / miedzik /zwinnik - min 6 szt kirysek - min 5 szt ;] ... no i obfita roślinność , bo bojek naprawdę , gdy ma ochotę na tarło to bedzie gonić samice, a one muszą miec rośliny by w nich sie schować i odpocząć ;p Link to comment Share on other sites More sharing options...
weracia94 Posted October 28, 2009 Author Share Posted October 28, 2009 zaraz będzie, że wydziwiam xD ale prętniki mogą z gupikami być? albo inaczej.. bardziej agresywne są prętniki czy bojowniki? playboykrk dzięka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted October 28, 2009 Share Posted October 28, 2009 zależy od temperamentu ryby , dokładniej tu chodzi o bojka , nie widzę problemu trzymać prętników z gupikami ... ;p Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted October 28, 2009 Share Posted October 28, 2009 Ale bojownik + samice gupika to nie jest najlepszy pomysł, zdarzają się wyjątkowo łagodne bojowniki, ale na takiego któremu nie będą gupiki przeszkadzały będzie trudno To połączenie bym sobie odpuścił Link to comment Share on other sites More sharing options...
weracia94 Posted October 28, 2009 Author Share Posted October 28, 2009 Atreyu pytałam o połączenie prętników z gupikami - wiem że bojowniki ich nie lubią tak czy siak, dziękuję bardzo :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
majaluki Posted October 29, 2009 Share Posted October 29, 2009 hoduję już bardzo długo małe gupikowo (7 sztuk) z samcem prętnikiem i upewniam się, że to bardzo spokojna ryba bojki są piękne, ale wybieram spokojne ryby, ponieważ nie chcę się dodatkowo ładować i tak mam co dzień ciśnienie 120 na 200 Ramirezki w takim małym zbiorniku mogą się zachowywać na tyle "terytorialnie" , że też niekoniecznie może być fajnie np. w połączeniu z kiryskami Link to comment Share on other sites More sharing options...
natalie Posted November 1, 2009 Share Posted November 1, 2009 Chodziło mi bardziej zamienić bojka na pięlęgniczki ,moim zdaniem ładniejsze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts