mk82 Posted October 5, 2009 Share Posted October 5, 2009 witam serdecznie jestem nowy na forum jak i w akwarystyce dlatego chciałbym porady, czy do tego akwarium będzie pasował taki skład: 10x - neony inessa 4x - kirysek pstry 2x - pielęgniczka ramireza lub borelli krewetka amano lub ślimak piskorek a gdybyście coś mogli jeszcze poradzić (ulepszyć) to będę wdzięczny. pozdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojas109 Posted October 5, 2009 Share Posted October 5, 2009 1 krewetka na pewno nieee Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maksymilian Posted October 5, 2009 Share Posted October 5, 2009 witam serdecznie jestem nowy na forum jak i w akwarystyce dlatego chciałbym porady, czy do tego akwarium będzie pasował taki skład: 10x - neony inessa 4x - kirysek pstry 2x - pielęgniczka ramireza lub borelli krewetka amano lub ślimak piskorek a gdybyście coś mogli jeszcze poradzić (ulepszyć) to będę wdzięczny. pozdr Wszystko pięknie tylko , że krewetki to żyjątka stadne czyli obsada 10x neonów innesa 4x - kirysek pstry 2x - pielęgniczka ramireza 5 krewetek amano Link to comment Share on other sites More sharing options...
mk82 Posted October 6, 2009 Author Share Posted October 6, 2009 stadnie aha, to jeszcze do tego wszystkiego proszę mi powiedzieć jak dobrać do tych moich stadek samice i samców aby nie rozmnażały mi się jak w tartaku jakimś bo mi na tym zbytnio nie zależy i czy zamiast tych krewetek może lepiej ślimaka jakiegoś ładnego byście polecili Link to comment Share on other sites More sharing options...
anija277 Posted October 6, 2009 Share Posted October 6, 2009 stadnie aha, to jeszcze do tego wszystkiego proszę mi powiedzieć jak dobrać do tych moich stadek samice i samców aby nie rozmnażały mi się jak w tartaku jakimś bo mi na tym zbytnio nie zależy i czy zamiast tych krewetek może lepiej ślimaka jakiegoś ładnego byście polecili chodzi Ci o neony ?? nie będzie problemu z nadmiernym "rozmnażaniem" zapewniam a ramirezki, nawet jak złożą ikrę i będą małe rybcie to je potem sprzedaż Link to comment Share on other sites More sharing options...
marioking Posted October 6, 2009 Share Posted October 6, 2009 stadnie aha, to jeszcze do tego wszystkiego proszę mi powiedzieć jak dobrać do tych moich stadek samice i samców aby nie rozmnażały mi się jak w tartaku jakimś bo mi na tym zbytnio nie zależy i czy zamiast tych krewetek może lepiej ślimaka jakiegoś ładnego byście polecili Jesli martwisz sie o nadmiar krewetek w przypadku amano mozesz wrzucic na luz, do rozmnazania potrzebuje slonej wody. Wiec nawet jesli amanka bedzie nosic jajka ikra conajwyzej zapewni ci uroizmaicenie diety reszty obsady. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mk82 Posted October 6, 2009 Author Share Posted October 6, 2009 no ok jeszcze trochę czasu zostało do zakupu rybek może się coś zmieni jeszcze zamówiłem na razie sprzęt, przygotowuje żwirek, kamienie, jakiegoś drzewa szukam (chyba kupię po prostu bo znaleźć coś to kaplica) może macie jeszcze jakieś porady chętnie wy(czytam) Link to comment Share on other sites More sharing options...
marioking Posted October 6, 2009 Share Posted October 6, 2009 Slimaczki helenki sa fajne, wygladaja milo i sa praktyczne, mozesz dac z amano. Tak czy siak moze sie przydac, bo slimaki(plagi) latwo przywlec do akwarium i wtedy sie przyda. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mk82 Posted October 7, 2009 Author Share Posted October 7, 2009 byłem dzis w zoologiku i co ? mówią chórem, że nie pasują tu krewetki bo pielęgniczki je zjedzą itp no po prostu się nie nadają, a wszędzie piszą co innego aha i jeszcze mi powiedzili, że śmiało mogę kupić dwa glonojady i jeszcze np hokejówek kilka. co radzicie ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted October 7, 2009 Share Posted October 7, 2009 My z tych ryb nic nie mamy. Oni z tych ryb które Ci wcisną mają kasę. Wiadomo kogo słuchać Glonojadów nie wolno, w tym litrażu Otosy. Duże pielęgnice mogą atakować krewetki. Do 10x neonów innesa 4x - kirysek pstry 2x - pielęgniczka ramireza 5 krewetek amano tego już hokejówek nie dorzucaj, prędzej więcej kirysów czy neonów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mk82 Posted October 8, 2009 Author Share Posted October 8, 2009 nie no ok zakupy zrobię zgodnie z zasadami forum ale co z tymi krewetkami mówili, że nie pasują do tego wcale i jak sie odnosicie do tego Link to comment Share on other sites More sharing options...
marioking Posted October 8, 2009 Share Posted October 8, 2009 Żeby tak podtrzymać zła sławę, mieli krewetki na stanie? Bo wiesz jak nie mieli to jasne ze po co im polecać coś czego u nich nie kupisz. Po drugie tak całkowicie obojętne na krewetki to mogą być rybki roślinne(otoski, glonojady). Nawet takie maleństwo bystrzyk amandy który nie dorasta ponad 2,5cm gdyby wyczaił jakaś młoda krewecie i był głodny chętnie by ja łyknął na przekąskę, nie mówiąc o bojownikach. Ale to standard ze trzyma się te rybki z krewetkami i nic im się nie dzieje. Tak może być długo, póki rybki nie głodują a krewetki maja bezpieczne kryjówki. Dlatego krewetki trzeba wpuszczać przed rybkami by miały czas się zadomowić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts