rybiarz stg Posted October 4, 2009 Share Posted October 4, 2009 cześć mam pyt mam 40l i obsadę kirys pstry górami niebieskie sum szklisty 2 żałobniczki mały 5 cm glonojad molinezja black molly brzanka różowa i długonos ciernisty (węgorek) chiałem się dowiedzieć czy taka obsada może być i czy nie mam przerybienia? Link to comment Share on other sites More sharing options...
majaluki Posted October 4, 2009 Share Posted October 4, 2009 proponuję na początek poczytać trochę o wybranych gatunkach i ich wymaganiach co do litrażu, ryby to stadne stworzenia do 40 l to się nadaje bojownik plus krewetki lub może klika gupików choć miałem kiedyś takie duże samice po ok. 7-8 cm, że w 40 L to by komicznie wyglądały Link to comment Share on other sites More sharing options...
GrzesiekK Posted October 4, 2009 Share Posted October 4, 2009 Może nie tyle, że masz przerybienie, ale napewno masz źle dobrane gatunki i w złych ilościach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rybiarz stg Posted October 4, 2009 Author Share Posted October 4, 2009 dzięki i tak niedługa będę miał nowe akwa 85l a co sądzicie o filtrze Aqua-Szut Turbo 3Whttp://www.akwarium.info.pl/index.php?Itemid=5&id=593&option=com_content&task=view a co do rybek co byście mi radzili kupić lub zostawić i mam pyt.co do glonojada mam glonka jakieś 5cm. trafiłem na jakąś zmodyfikowaną odmiane czyli jednym słowem większy już nigdy nie urośnie mogę go mieć w moim akwa czy raczej powinienem go oddać bo wiem że glonojady powinny mieć min.60l akwa ale nie wiem czy to dotyczy też mojego "małego" gatunku? z góry dziękuje za odp:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
GrzesiekK Posted October 5, 2009 Share Posted October 5, 2009 Jeśli to taka zmodyfikowana odmiana (pierwsze słyszę) to może być. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted October 5, 2009 Share Posted October 5, 2009 Nie ma czegoś takiego jak mały gatunek glonojada. Są Otosy ale przeważnie glonojadem nazywane są zbrojniki niebieskie. O ile pamiętam jest jakiś karłowaty ale on wygląda zupełnie inaczej niż zbrojnik niebieski i w żadnym sklepie do tej pory go nie widziałem i zapewniam że go nie masz. Zbrojnik może być co najwyżej skarłowaciały [choroba] w zbyt małym akwarium. Filtr - jako taki, lepsza byłaby kaskada albo kubełek. No i na pewno nie w sklepie referowanym na tamtej stronie, kupowałem tam i nie miło się naciąłem [nie tylko ja] Link to comment Share on other sites More sharing options...
rybiarz stg Posted October 5, 2009 Author Share Posted October 5, 2009 nie nie kupowałem z tamtej stronki tylko tak dałem dla pokazu żeby było wiadomo o jaki filtr chodzi 8-) ja nigdy nie kupuje z neta ten filtr kupiłem akurat w zoologicznym zmieniłem obsadę mojego akwa teraz jest 3x żałobniczki 3x kirys pstry 1x glonojad 5 cm 3x brzanka różowa teraz lepiej ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
hipcio_stg Posted October 8, 2009 Share Posted October 8, 2009 filtr do tego litrażu, jak i do 85 jest ok. Jak chcesz to możesz do niego dokupić dodatkowy kubełek na media filtracyjne (koszt ok 10zł) i już można poszaleć Wsypiesz sobie jakieś biokulki, lub ceramikę, w drugi watę lub jakiś inny mechaniczny i będzie gites majonez Co do obsady to widać, że była dobierana na zasadzie ta rybka mi się podoba wezmę jedną, ta mi się podoba wezmę jedną itd... Aż powstała zupa rybna Myślę, że przy zakładaniu tej 85-tki da się zredukować część błędów. Co do zbrojnika niebieskiego będzie mógł być w 85l, jak uwielbiasz sumiki szkliste to dokup ich 4szt (do nowego zbiornika), bo to ryba stadna. To samo tyczy się kirysków, brzanek, żałobniczki itd... ryby nie czują się komfortowo w pojedynkę. W nowym zbiorniku daj jedną ławicę przydenną (np. kirysków 5szt - jednego gatunku), jedną w toni sumiki szkliste 5szt, do tego ławicę neonów, lub bystrzyków albo innych małych ławicowych. Do tego ten zbrojniczek niebieski i będzie cacy Link to comment Share on other sites More sharing options...
rybiarz stg Posted October 8, 2009 Author Share Posted October 8, 2009 dzięki tylko że do tego 85 l nie ma pokrywy więc neonki lub bystrzyki odpadają do czasu aż chociaż sobie szyby nie załatwię Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts