Jump to content

PRZECZYTAJ! Akwarium Roślinne - Twój Niezbędnik + FAQ!

Grzesiek
 Share

Recommended Posts

Tabela stężenia CO2:

CZYTAJ WIĘCEJ

Tabela niedoborów poszczególnych pierwiastków

Dołączona grafika

Celem ich uzupełnienia warto zaopatrzeć się w czyste sole, większość nawozów w sklepach zoologicznych zawiera kilka składników, co może nam bardzie zaszkodzić niż pomóc (np nadmiar Fe: efekt - glony). Polecam tą stronę, gdzie można dostosować zakupy do indywidualnych potrzeb roślin:

Akwanawozy

Jak dobrać oświetlenie pod konkretne gatunki roślin i jego moc:

Przydatny kalkulator

Jak sporządzić nawóz z soli oraz w jaki sposób go podawać:

Kalkulator EI (Excel)

Kalkulator do sporządzenia soli (Excel)

Kalkulator akwarystyczny (Zbiornik: waga netto, brutto, zalecana grubość szkła itd., związki chemiczne w wodzie, koszty eksploatacji, mieszanie wody, podmiany wody i ich wpływ na parametry)

Kalkulator Akwarysty

Myślę, że jakiekolwiek instrukcje i dalszy komentarz z mojej strony jest zbędny. Są linki, obsługa prosta jak konstrukcja cepa, tak więc powodzenia. ;)

• 3 months later...

Co robić gdy,

A) Rośliny mi gniją

Odp. Jeżeli trzeba to zwiększyć oświetlenie (standardowo powinno wynosić wartość 0,5W/l lub 0,3W/l w Low-Tech).

B) Rośliny mi żółkną / padają

Odp. W zależności od symptomów nawieźć. Szereg chloroz po martwice, niewielkie przyrosty i zmniejszone blaszki liściowe, słabe wybarwienie liści to przykładowe objawy niedoboru (czasami też nadmiaru. Lub niedoboru jednego pierwiastka - spowodowanego nadmiarem drugiego)

Przydatna tabela

B.2) Rośliny dobrze rosły ale zaczynają marnieć.

Odp. Patrz punkt wyżej. Zużyły składniki pokarmowe które zgromadziły wcześniej i zaczynają słabiej rosnąć. W zależności od ilości roślin zadbać o odpowiednią ilość makro i mikro. Podłączyć (lub nie - jeśli jest mało roślin) CO2.

Nie wiem

C) Jak nawozić? Jakie nawozy?

Odp. Zapewnić odpowiedni poziom pomiędzy azotem-fosforem-potasem (NPK) 10:1:20. W sumie ilu akwarystów tyle metod. Każdy ma swoje opracowane metody i ilości podawanych składników. Jeśli decydujemy się na stosowanie kilku nawozów warto zaopatrzyć się w jedną linię produktów, a jeśli to niemożliwe zwracać uwagę na skład w celu uniknięcia ewentualnego przedawkowania powtarzającego się składnika.

http://www.akwanawozy.pl

makro i mikro z „easy life”

inne markowe

D) Rozmnożyć rośliny.

Odp. W akwarium rozmnażamy rośliny jedynie wegetatywnie. Rośliny łodygowe (moczarki, kabomby, rogatki, ludwigie) przez podział łodygi . Roślinę dzielimy najlepiej nożyczkami, a nie miażdżymy uszczykując palcami. Inna metoda to przez rozłogi (nurzaniec, ponikło, glossostigma, żabienica)

E) Jakie oświetlenie najlepsze?

Odp. Świetlówki liniowe 10000+6500K.

F) Które rośliny są małowymagające

Odp. Pomijając cieniolubne, które znajdziesz tu to moczarka, paprotnica, rogatek, nurzaniec, wąkrotka, mchy

Przydatne linki

podłoże-ogólnie

Podłoże w akwa-2

Zbiornik roślinny z użyciem podłoża organicznego

Do postu dopisana zostanie dalsza lista pytań. Uwagi kierować oczywiście na PW do mnie. (pościk robiony na szybciora ;) )

• 1 year later...

a jezeli oswietlenie jest duze, a rosliny tak czy siak gnija? mma kilka plywajacych i im korzenie gnija, a lisice zolkna. u innych roslin niektorym liscie odpadaja, a niektorym nie.... czy aby naprawic ten problem trzeba tylko nawoz dokupic czy cos jeszcze? (chyba do tematu niewiem)

• 7 months later...
  • 4 months later...

Panie Sławku chodzi o to ,że znalazłem ten temat i chciałem go pokazać koledze ale bałem się ,że go potem nie znajdę i się podpiąłem ,żeby potem móc odnaleźć go w zakładce "Moje posty" . Jeśli to narusza regulamin tego oto jakże dziwnego forum to szczerze przepraszam.

Panie CO2 wypadało to napisać w poście,ew.zadać jakieś sensowne pytanie,a nie taki tekst z kosmosu.Bo nie było pod co się podpiąć ;)

Do Co-2.

1. Posty nie wnoszące nic do tematu są uznawane za SPAM, i to tyczy się większości for internetowych.

2. Istnieje wiele innych sposobów na zaznaczenie danej strony:

a) Każda przeglądarka ma opcję "ulubione", dodaj zakładkę itp. itd. wystarczy dodać

b) gdyby ktoś nie ogarniał powyższego tricku, wystarczy skopiować link z paska adresu np. do notatnika i zapisać "link dla kumpla"

c) samo forum oferuje nam możliwość dodania zakładki nad pierwszym postem a pod tytułem tematu jest opcja "dodaj zakładkę" klikasz i później wchodząc w swój profil mamy dział "zakładki" gdzie jednym kliknięciem przechodzimy do wybranego tematu

Pozdrawiam

• 3 weeks later...

Jestem tu początkująca i jeszcze nie obeznałam się z wszystkimi tematami. :)

Mam akwarium 200L o wym. dł. 100cm, szer. 34cm i wys. 50cm.

Filtr to Tetra Tec ex 700.

Obsada akwarium: 6 skalarów, mułojad, 4 glonojady, 3 bocje siatkowane.

Roślinność: niewielka: rzęska wodna i dwie roślinki, których nie znam nazwy, ale dobrze rosną i nic niepokojącego z nimi się nie dzieje.

Nawożenie tabletkowe sera do podłoża oraz w płynie raz na tydzień.

Oświetlenie: pokrywa ośietleniowa gdzie jedna świetlówka podświetla na niebiesko, a druga jest zwykła o mocy 30W.

Czas oświetlenia: 12h.

Temp. wody ok. 27C.

Właściwości wody badałam z jakieś 2 miesiące temu i były w normie. Obecnie czekam na testy, które zamówiłam.

Podłoże: ziemia kwiatowa i żwir różnofrakcyjny.

Podmiana wody raz na tydzień lub 1,5 w ilości ok. 30L.

Chciałabym mieć akwarium z większa ilością flory ;) takie z prawdziwego zdarzenia. Deszczownice z filtra mam umocowaną na ściance tak, że połowe jej jest pod wodą, a druga nad. Obieg wody jest w miarę równomierny. Mam w akwarium także napowietrzacz, którego rzadko używam. Mam kilka pytań:

1. Czy deszczownica z filtra zastosowana w moim akwarium będzie spełniać dobre warunki dla roślin? Czy zdemontować rurkę, która jest bardzo widoczna i zostawić otwór z wypływem wody, a zastosować napowietrzanie przez 24h?

2. Czy CO2 w płynie zamiast w butli spełni warunki dla roślinek?

3. Czy zamiast napowietrzacza kupić deszczownię do akwarium?

4. Jaką rybkę najlepiej stadną polecilibyście do skalarów?

Rozważam opcję nad usunięciem z akwarium bocji siatkowanych, ponieważ największa ok. 5letnia rządzi całym akwarium. Ostatnio tak zaczepiała mi skalary podgryzając ich za końcówki płetwy, a także za tłów, że wszystkie szukały schronienia po całym akwarium. :( Podobno z natury są łagodne, ale moje osobniki są nie miłe w stosunku do innych rybek.

• 1 month later...
  • 2 months later...
  • 1 month later...

Mam pytanie, czy świetlówki powinno się wymieniać co jakiś czas, bo w przeciwnym razie wpływa to ujemnie na wzrost roślin ?

Miałem jedną świetlówkę przez 5 lat i spotkałem się właśnie z taką opinią, więc wymieniłem, ale ciągle mam wątpliwości.

Tak, mniej więcej co okło pół roku. Po takim czasie sprawność takiej świetlówki drastycznie spada (choć działa i tego nie zauważamy).

Nie zmieniamy wszystkich świetlówek na raz, tylko selektywnie.

Każda większa zmiana czegoś w akwarium może zachwiać jego równowagą i mogą wystąpić glony.