Chuck z Chupa Chupasa Posted February 2, 2019 Share Posted February 2, 2019 (edited) Witam. Mam puste akwarium, ponieważ postanowiłem zmienić obsadę, i mam kilka pytań w związku z tym. Akwarium: 180l (100x40x50 profilowane na półokrągło, po bokach ma 34cm) Filtracja: Tetra EX 800 plus Oświetlenie: pokrywa z dwoma świetlówkami T8 90cm 30W Podłoże: planuje kupić piasek Parametry wody: posiadam filtr RO i testy kropelkowe, więc będzie jaka potrzeba Posiadam również lampę uv Pytanie nr1 Czy ta filtracja wystarczy do tanganiki, czy coś jeszcze dokupić? Pytanie nr2 Czy mogę dać księżniczkę z burundi (Neolamprologus brichardi) z czymś jeszcze w tym zbiorniku np. Altolamprologus compressiceps lub jakiś naskalnik? Czy postawić na bardziej pewne rozwiązanie czyli muszlowiec wielopręgi (Neolamprologus multifasciatus) z naskalnik kędzierzawy (Julidochromis ornatus)? Pytanie nr3 Czy to oświetlenie nie będzie za jasne? Ewentualnie czy macie jakieś lepsze propozycje? Edited February 2, 2019 by Chuck z Chupa Chupasa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dhuz Posted February 3, 2019 Share Posted February 3, 2019 Nie myślałeś o caudopunctatusie? Pływają w toni, powinny się nadać do wyciągniętej w górę dwusetki. Oświetlenie nie powinno być za jasne, a filtr będzie dobry jak każdy inny to tylko tanganika. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chuck z Chupa Chupasa Posted February 4, 2019 Author Share Posted February 4, 2019 Bardzo ciekawa propozycja 😀 dziękuje. A dało by radę coś jeszcze upchnąć, czy zrobić jedną kolonie? Jak tak, to jaki gatunek byś mi polecił? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dhuz Posted February 5, 2019 Share Posted February 5, 2019 Z caudo powinny się dogadać telmatochromisy - czy to temporalis "shell", czy vittatus. Vittatusy w sumie tworzą małe kolonie, może nie tak imponujące jak multiki, ale za to nie będziesz się musiał przejmować redukcją obsady co chwilę. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chuck z Chupa Chupasa Posted February 5, 2019 Author Share Posted February 5, 2019 Wielkie dzięki za poradę. Jak już można się domyślić jest to maja pierwsza tanganika, wiec miał bym jeszcze kilka pytań..... Lamprologus caudopunctatus 2+2 i Telmatochromis vitattus shell 1+3 było by tak, czy za syto/rzadko? Wyczytałem że te ryby potrzebują muszli ślimaka rysotta, ile tych muszli by pasowało im tam wrzucić? bo dosyć drogie. Można jakieś rośliny posadzić czy nie ma to większego sensu? Wie może ktoś gdzie za takimi rybami muszę jechać? Jestem z Sanoka i wydaje mi się że nawet w Rzeszowie mogę mieć problem z ich dostępnością. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dhuz Posted February 6, 2019 Share Posted February 6, 2019 Licz przynajmniej 2 muszle na rybę. Kup po stadku 6szt obydwu gatunków i będzie ok - ryby muszą się same podobierać. Co do roślin to zależy, u mnie u similisów np. nurzańce, anubiasy i pelia(w pewnym stopniu) rosną sobie spokojnie, czasem ryby potargają roślinę, która sięgnie ich muszli. Najbliżej będziesz mieć chyba w Tropheusie w Krakowie. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chuck z Chupa Chupasa Posted February 6, 2019 Author Share Posted February 6, 2019 Dziękuje uprzejmie, bardzo mi pomogłeś 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts