damianzgierz Posted May 22, 2016 Share Posted May 22, 2016 Czy używacie gąbki na wlocie od filtra zewnętrznego czy tylko plastikowy koszyk bez żadnych gąbek? I jak jest lepiej? Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yuurei Posted May 22, 2016 Share Posted May 22, 2016 Gąbka pozwala uniknąć częstego otwierania filtra - brud zbiera się na gąbce, którą starczy ściągnąć, wypłukać i działa. Inaczej ten syf będzie osadzał się w filtrze i będzie się zapychał. Ewentualnie nieźle są te "Shrimp protector" (metalowe siatki), są na tyle drobne, że za wiele śmiecia nie wleci, a wygląda lepiej niż gąbka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
k0zz Posted May 22, 2016 Share Posted May 22, 2016 Ja mam sam plastikowy koszyczek, bez żadnego pre-filtra, filtr asap1600. Jak dawałem gąbkę jako pre-filtr to automatycznie spadała wydajność filtra Mam akwa miesiąc od gruntownego restartu. Filtr naprawdę mnóstwo syfu zebrał, zauważyłem delikatny spadek wydajności ale jest on naprawdę minimalny. Aktualna wydajność mi bardzo odpowiada, nie dałbym rady tak sam wyregulować mocy filtra Przed restartem akwa ( po miesiącu od jego założenia ), otworzyłem filtr żeby dokładnie go wyczyścić i zaskoczony byłem, jak w środku było jeszcze wystarczająco czysto aby nie otwierać go kolejne 3 miesiące. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chudy277 Posted May 24, 2016 Share Posted May 24, 2016 (edited) Siateczka jak kolega napisal bedzie dobra zamiast gabki Edited May 24, 2016 by Chudy277 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamagong Posted June 12, 2016 Share Posted June 12, 2016 Gąbka pozwala uniknąć częstego otwierania filtra - brud zbiera się na gąbce, którą starczy ściągnąć, wypłukać i działa. Nigdy nie stosowałem zewnętrznego prefiltra, ale gdy miałem filtr wewnętrzny to przy każdym wyciąganiu go do czyszczenia woda w akwarium strasznie się brudziła właśnie nieczystościami z gąbki. Czy nie dzieje się tak przy prefitrach? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts