bandejj Posted May 20, 2016 Share Posted May 20, 2016 Więc zacznijmy od początku, akwarium ma 4 tygodnie od zalania, wielkość 450l substrat basic plus jbl (7 litrów) podłoże żwirek kwarcowy, oświetlenie 2x80w t5. Od jakiegoś tygodnia zamieszkują je krewetki rc, ślimak helenka, helmet i ampularia. Cykl azotowy zakończony już po 2 tyg. Jeśli chodzi o parametry 2 tyg temu miałem wysokie gh na pozmiomie 19 nie wiem skąd, ale ze względu na to, że dysponuje ro, zrobiłem podmianę i znacznie spadło do 14. 2 dni temu zrobiłem podmiane 150litrów na czyste ro ponieważ mam zamiar wpuścić kiryski, ramirezki i piskorki. Gh znów spadło i wynosi 10 kh-7 a test ph zooleka nadal pokazuje ciemnoniebieski kolor co oznacza, że około 8 (niestety nie mam szablonu i porównuje ze zdjęciem z neta) O co tutaj chodzi? Podłoże i skałki jakie mam w akwa sprawdzałem już w wodzie ro i one na pewno nie zatwardzają. Na powierzchni wody widzę coś takiego: czyżby to miało jakiś wpływ? W niedzielę mam zamiar wpuścić rybki . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yuurei Posted May 20, 2016 Share Posted May 20, 2016 Zbijaj dalej KH, 7 to wciąż dość wysoko, zeszłabym do 4-5, wtedy można manewrować, samo zbicie KH nie gwarantuje znacznego spadku pH, powoduje tylko, że masz możliwość je zbić. Możesz chcieć nie dodawać czystego RO, a RO przepuszczone przez torf. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bandejj Posted May 20, 2016 Author Share Posted May 20, 2016 Co do tych wartości to liczymy krople wpuszczone czy krople wpuszczone od momentu zabarwienia wody? Bo to jednak różnica 2 wartości. Ro przez torf? tzn jeden z wkładów wymienić na torf czy później już po uzyskaniu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yuurei Posted May 20, 2016 Share Posted May 20, 2016 (edited) Wszystkie krople od samego początku liczysz. Jak już przepuścisz wodę przez RO, to taką KH=0, GH=0 przepuszczasz przez torf i momentalnie spada pH Edited May 20, 2016 by yuurei Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bandejj Posted May 20, 2016 Author Share Posted May 20, 2016 Wszystkie krople od samego początku liczysz. Jak już przepuścisz wodę przez RO, to taką KH=0, GH=0 przepuszczasz przez torf i momentalnie spada pH No ok, ale jak przepuszczam ? w sensie do wiadra torf i woda ro? Z reszta po takiej podmianie to ph powinno troszkę się chyba zmniejszyć a ja większej różnicy nie widzę. Myślałem, że może jakiś wkład w filtrze, ale tam mam gąbkę, wełnę, lawę x2 i ceramikę. Skąd się to bierze ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michal_n Posted May 20, 2016 Share Posted May 20, 2016 (edited) Moim zdaniem z nieznajomosci chemii, pH, buforow itp. Pomierz dokładnie parametry to będzie Ci łatwiej. Wsadziłes sporo kasy w akwarium dołożyć jeszcze parę złotych na testy ze skala barwna , poczytać zanim wpuscisz ryby jest taniej i mądrzej. Woda ma za duzo buforu. Nie widzę dokładnie co tam jest na wodzie ale to albo film bakteryjny albo sole wapnia. Przy takim gh to raczej nie wapń. Stabilizacja pH zajmie Co jeszcze kilka dni. Raczej bym poczekał z rybami... Edited May 20, 2016 by michal_n Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WitoldM Posted May 20, 2016 Share Posted May 20, 2016 Bo woda przy KH = 7 naturalnie będzie miała pH około 7,8. Ja bym na Twoim miejscu zbił GH do jakichś 5, a potem zakwasił jakimś mocnym kwasem(tylko nie stężonym) nieorganicznym. Przy czym próby prowadzić na wodzie do podmianek. Dodam, że pomiary tego co się właściwie stało najlepiej prowadzić nawet po dobie od dodania kwasu. Bodaj w kalkulatorze zulixa jest tabelka do przybliżonych obliczeń. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bandejj Posted May 20, 2016 Author Share Posted May 20, 2016 Mam testy jbl combiset tylko tam test ph jest ogolny tzn przedzial 3-10 więc jest mało dokładny dlatego kupiłem zooleka 6-8, ale niestety nie mam szablonu i po zdjęciu w necie widzę, że jest podobne do 8.Chemii żadnej nie stosowałem do akwarium , jedynie nawozy dla roślinek azot, potas,carbo, fosfor i żelazo. O co chodzi z tym buforem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WitoldM Posted May 20, 2016 Share Posted May 20, 2016 Kwas po dodaniu przeraguje z węglanami(kh) i PH znacząco się nie obniży bo nie będzie w wodzie jonów H dodatnich. Więc KH zachowuje się jak bufor. Kiedy węglany się skończą pH nagle spada bardzo ostro w dół bo nie ma co już buforować jonów wodoru. Wysłane z mojego D5103 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bandejj Posted May 20, 2016 Author Share Posted May 20, 2016 Średnio to wszystko rozumiem, słaby chemik ze mnie. Powiedzcie konkretnie co mam zrobić żeby to poprawić.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiewiuras Posted May 21, 2016 Share Posted May 21, 2016 Wszystkie ryby, które wymieniłeś wymagają piasku jako podłoża. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bandejj Posted May 23, 2016 Author Share Posted May 23, 2016 Ten temat już był poruszany, podłoże to piasek kwarcowy w kolorze czarnym frakcja 0,8-1,2 mm Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiewiuras Posted May 25, 2016 Share Posted May 25, 2016 W pierwszym poście jest napisane żwirek kwarcowy, to mnie zmyliło. Zwracam honor Co do tego torfu to poczytaj pod hasłem armatka torfowa. Spodziewaj się potem, że woda zrobi się żółta. Co do lania kwasów nieorganicznych, to nigdy tego nie stosowalem, ale wydaje mi się, że one bardzo podbiją przewodność wody - musisz poszukać jak wyglądają wymagania ryb pod tym względem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ahr Posted May 25, 2016 Share Posted May 25, 2016 0,8-1,2 to taki słaby "piasek"... To raz. A dwa: czarny kwarc to taka ciekawostka geologiczna chyba. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts