NemoX Posted April 19, 2016 Share Posted April 19, 2016 Witam moje akwarium 240l, 3x 39W, piasek kwarcowy bez nawozów z kulkami GT. Rośliny Hygrophila corymbosa, Hygrophila angustifolia, Hygrophila araguaia, Vallisneria spiralis, Rotala rotundifolia, Limnophila sessiliflora, Cryptocoryne beckettii, Duży Heniek, Bacopa caroliniana i kilka innych. Mam problem od długiego czasu, ale tylko z jedną rośliną jaką jest Hygrophila corymbosa, strasznie dziurawią się liście... Fotka poniżej, może wiecie na oko czego tutaj braknie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted April 20, 2016 Share Posted April 20, 2016 Jak wygląda nawożenie? "Sypnij" jej trochę więcej potasu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
NemoX Posted April 20, 2016 Author Share Posted April 20, 2016 Bez nawożenia. Napisałem wyżej Czyli spróbuje z potasem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DavyJones Posted April 21, 2016 Share Posted April 21, 2016 Ta Rotala w rogu jest skarlała. Też potrzebuje nawożenia i dostępu do światła. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
NemoX Posted April 21, 2016 Author Share Posted April 21, 2016 Ona jest w rogu i tak światła prawie nie ma i od niej nie wymagam niczego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DavyJones Posted April 21, 2016 Share Posted April 21, 2016 Też mam z boku i muszę poczekać aż podrośnie żeby ładnie zaczęła wyglądać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted April 21, 2016 Share Posted April 21, 2016 piasek kwarcowy bez nawozów z kulkami GT Napisałeś tylko o podłożu a nic nie wspomniałeś o słupie wody... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kruger84 Posted May 10, 2016 Share Posted May 10, 2016 H. Corymbose mam u siebie w baniaku. Liście tej rośliny są bardzo podatne na wykrzywianie się. Stosunek Ca:Mg nie może być dla niej mniejszy niż 2:1. Mi ta roślina wykrzywia liście kiedy K dam w ilości przewyższającej Mg. Zdjęcie które wrzuciłeś sugerowałoby mi problem z węglem, za dużym ruchem wody lub nadmiernym napowietrzaniem. Zapewnij jej komplet mikro ze szczególnym naciskiem na Fe i B. Roślina ta nie pogardzi też węglem w płynie, i ten wraz z chelatem żelaza zaaplikuj do akwa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts