damianzgierz Posted March 19, 2016 Share Posted March 19, 2016 Jak w temacie. Jestem w trakcie zakładania akwarium 300l. 120x50x50. Poszukuję filtra zewnętrznego. Jakie filtry sprawdza się w takim akwa, dodam że raczej szukam czegoś używanego ponieważ funduszy nie wystarczy raczej na nowy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
yuurei Posted March 19, 2016 Share Posted March 19, 2016 Jaka kwota mniej więcej? Ja zawsze i wszędzie polecam eheima 2028, 2026 też chyba będzie ok. JBLe podobno też są niezłe (tutaj nadałby się e1501). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dhuz Posted March 19, 2016 Share Posted March 19, 2016 Zależy, co chcesz tam trzymać? Drobnicę? Pyszczaki? Złote rybki? Link to comment Share on other sites More sharing options...
damianzgierz Posted March 19, 2016 Author Share Posted March 19, 2016 (edited) Co do obsady to jeszcze nie jest ustalona. Robi mi się dopiero szafka która będzie z przyszłym tygodniu. Obsadę będę wybierał dopiero po zalaniu baniaka i zrobieniu testów. Nie będą to napewno pyszczaki ani złote rybki Nie chce też żeby było tam za dużo ryb. Chce żeby była obsada składająca się z 3 może 4 gatunków rybek. A co do kwoty to chciałem kupić już cały zestaw używany ale na razie niczego ciekawego nie znalazłem w rozsądnej cenie. Myślę że za sam filtr mógłbym zapłacić 150zł no może jak by był w super stanie jakiś dobry filtr to maks 200zł. Edited March 19, 2016 by damianzgierz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dhuz Posted March 19, 2016 Share Posted March 19, 2016 No... to jak chcesz tańsze zewnętrzne to pewnie kubełki Hanzy. Ja się na tym niestety nie znam więc koledzy będą musieli coś ogarnąć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
WitoldM Posted March 19, 2016 Share Posted March 19, 2016 (edited) HW-303-304? Wysłane z mojego D5103 przy użyciu Tapatalka Edited March 19, 2016 by WitoldM Link to comment Share on other sites More sharing options...
damianzgierz Posted March 19, 2016 Author Share Posted March 19, 2016 Może jeszcze jakieś sugestie? Jakich wy używacie filtrów i w jakich akwariach? Chce wybrać dobry filtr który będzie dobrze obsługiwał 300l i będzie wytrzymały Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dhuz Posted March 20, 2016 Share Posted March 20, 2016 Ja to bym hamburgiem pocisnął jak obsada ma nie być przesadzona, ale nie każdy lubi ścianę gąbki w kącie, za którą może schować cały sprzęt... Link to comment Share on other sites More sharing options...
raiders Posted March 20, 2016 Share Posted March 20, 2016 Chce doby filtr ale nie chce wydać więcej niż 200 zl to albo jego albo drugie. Do tego litrazu ti juz sump wskazany a kubelek to minimum e1501 .jak chcesz miec dobra i wydajna filtracje to 500 trzeba dać za filtr jak chcesz tylko filtr to kup chińczyka hw ..... Lumia 640 Link to comment Share on other sites More sharing options...
damianzgierz Posted March 20, 2016 Author Share Posted March 20, 2016 A nie wystarczy JBL e901? jest sporo tańszy niż e1501 Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
raiders Posted March 20, 2016 Share Posted March 20, 2016 (edited) Nie nie wystarczy mam e901 w 112l i mam lekką nadfiltracje ten filtr max 200l pociągnie.Ty potrzebujesz czegoś dużo mocniejszego co zapewni ci min600l/h przy załadowanym kubleLumia 640 Edit: sprostowanie ,mozesz sobie kupić e901 ale on sam nie ogarnie takiego akwa musiał byś dać coś do środka jako mechanik czyli dodatkowy koszt czyli wydasz tyle co na porządny kubeł .Twoja sprawa co zrobisz ,ale pamiętaj filtracji nigdy za wiele im lepsza filtracja tym mniej problemów Edited March 20, 2016 by raiders Link to comment Share on other sites More sharing options...
nemo130 Posted March 20, 2016 Share Posted March 20, 2016 Podejrzyj sobie clarona 01 firmy Happet. Link to comment Share on other sites More sharing options...
damianzgierz Posted March 20, 2016 Author Share Posted March 20, 2016 (edited) W miarę tani nawet ten model wyższy 1600l/h chyba. Tylko czy ta firma się nadaje? Czy ktoś korzysta z takich kubełków? Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka Edited March 21, 2016 by damianzgierz Link to comment Share on other sites More sharing options...
nemo130 Posted March 21, 2016 Share Posted March 21, 2016 Czy ktoś korzysta z takich kubełków? Tak, ja korzystam w firmie i ostatnio też w domu po tym jak się rozszczelnił unimax 250. Pojemność filtracyjna większa niż w aquaelu, chociaż tylko trzy kosze. Wydajność dobra, plastik ok, króćce może nawet lepsze niż w unimaxie. Wady: bardziej prądożerny, mój akurat trafił się dosyć głośny w porównaniu do unimaxa, ale mi to nie przeszkadza. Link to comment Share on other sites More sharing options...
damianzgierz Posted March 21, 2016 Author Share Posted March 21, 2016 (edited) A czy Jbl e1501 to będzie dobry wybór? Ktoś ma jakieś doświadczenia z tym filtrem? Ewentualnie e1500Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka Edited March 22, 2016 by damianzgierz Link to comment Share on other sites More sharing options...
damianzgierz Posted March 22, 2016 Author Share Posted March 22, 2016 I co sądzicie o używanych kubłach? Mam do kupienia w w miarę rozsądnej cenie jbl e1501 trzy letni. Ale w dobrym stanie że wszystkimi częściami. co o tym sądzicie i jak to jest z używanymi kubełkami? Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
damianzgierz Posted March 24, 2016 Author Share Posted March 24, 2016 Temat do zamknięcia. Filtr już kupiony Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vercynogetorix Posted March 24, 2016 Share Posted March 24, 2016 Temat do zamknięcia. Filtr już kupiony Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka Kupiłeś JBL? jeśli tak podpowiedz jak z głośnością u ciebie Link to comment Share on other sites More sharing options...
damianzgierz Posted March 24, 2016 Author Share Posted March 24, 2016 Jeszcze nie wystartowałem akwarium ale jak kupowałem to ciągle był na chodzie także jak po niego pojechałem to przy zamkniętej szafce nie było nic słychać. Jak sprzedawca wyjął filtr to sobie brzęczał ale nie jakoś drastycznie. Powiedział bym nawet że jak na tak duży filtr to był bardzo cichy Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vercynogetorix Posted March 24, 2016 Share Posted March 24, 2016 Jeszcze nie wystartowałem akwarium ale jak kupowałem to ciągle był na chodzie także jak po niego pojechałem to przy zamkniętej szafce nie było nic słychać. Jak sprzedawca wyjął filtr to sobie brzęczał ale nie jakoś drastycznie. Powiedział bym nawet że jak na tak duży filtr to był bardzo cichy Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka Używka czyli jeszcze ze starej dobrej serii, no problem. Dzięki za info. Link to comment Share on other sites More sharing options...
damianzgierz Posted March 24, 2016 Author Share Posted March 24, 2016 No naprawdę muszę powiedzieć że filtr w stanie idealnym, a nie jest pierwszej świeżości. Zobaczymy po pewnym czasie jak będzie się spisywał ale jestem dobrej myśli Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts