adamtoja Posted October 19, 2015 Share Posted October 19, 2015 Wyłowiłem dzisiaj z mchu jakiegoś maleńkiego, przezroczystego skorupiaka. Ma potójny ogon i 3 pary nóg. Jest długi na prawie centymetr. Porusza się raczej zwinnie wężykiem. Z główki trochę przypominającą główkę modliszki wyrastają dwie maleńskie antenki. Zauważyłem, że w akwarium jest ich więcej. W zbiorniku znajduje się kilka krewetek red cherry i 2 otoski. Proszę o pomoc! Obawiam się żę to mogą być szkodniki! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Miniu Posted October 19, 2015 Share Posted October 19, 2015 Z opisu przedstawionego przez Cibie wygląda na to, że możesz mieć u siebie ważki - każdą należy jak najszybciej eksmitować ze zbiornika. Żeby jednak mieć pewność co to jest konieczne byłoby zdjęcie obcego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dhuz Posted October 19, 2015 Share Posted October 19, 2015 ^Jeśli w akwarium masz takie stwory, to znaczy że przywlokły Ci się larwy ważki. Czyli bezwzględni drapieżcy, którzy wyeliminują pozostałe żyjątka. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamtoja Posted October 19, 2015 Author Share Posted October 19, 2015 Tak! To ten potwór! Jak się tego pozbyć zanim urośnie i będzie zagrożeniem dla krewetek? Tak! To ten potwór! Jak się tego pozbyć zanim urośnie i będzie zagrożeniem dla krewetek? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dhuz Posted October 19, 2015 Share Posted October 19, 2015 Wyłapywać ręcznie - np. siatką. Mozolna robota, ale niestety konieczna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamtoja Posted October 19, 2015 Author Share Posted October 19, 2015 Prawdę mówiąc to to coś u mnie jest przezroczyste a ta ważka jest brązowa. Czytam że to może być jętka, czy jętki też są agresywne i trzeba się ich pozbyć? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dhuz Posted October 19, 2015 Share Posted October 19, 2015 Jeśli masz pewność, że jętka, to zostaw, nie są groźne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts