frev Posted October 18, 2015 Share Posted October 18, 2015 Witam, planuję odpalić zbiornik 96l roślinne z krewetkami, dopiero na wiosne wpuściłbym jakąs obsade. Problemem u mnie jest twardość wody, woda jest tak twarda, że zwykły test paskowy JBL pokazuje twardość poza wszelkimi normami GH powyzej 20+ ( a krewetki lubia miekka wode) , szukałem sposobów na obniżenie GH po starcie akwa, ale lanie chemii może mieć duże koszty. Planuję zakupić filtr RO za około 120 zł, tylko nie wiem czy nawozy mikro+ makro starcza na ta zdemineralizowaną wodę? Ktoś był w podobnej sytułacji? Z góry dzięki za odp. Dbaj o pisownię. /Luna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
psyho39 Posted October 18, 2015 Share Posted October 18, 2015 Kup filtr i zalej akwarium samą RO. Mineralizowanie takiej wody jest dużo latwiejsze bo na wyjściu ma wszystkiego 0. Jak planujesz roślinne akwarium to radzę poczytaj o solach. Rozwiązanie tańsze i łatwiejsze . Dochodzi jeszcze kwestia krewetek bo nie wszystkie dobrze znoszą nawożenie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
frev Posted October 18, 2015 Author Share Posted October 18, 2015 Krewetki mam na myśli te RC, zwykłe czerwone. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted October 18, 2015 Share Posted October 18, 2015 No to jak RC to na pewno nie może być miękka woda. Proponuję zmienić testy na kropelkowe i dopiero wtedy myśleć o obsadzie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
frev Posted October 18, 2015 Author Share Posted October 18, 2015 Krewetki RC wymagają około GH 10-12? Czyli najlepiej byłoby wlać wodę z kranu + RO w odpowiedniej proporcji? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted October 18, 2015 Share Posted October 18, 2015 RC można śmiało trzymać na czystej kranówie. A jeśli masz wątpliwości co do kranówy to RO i jakiś mineralizator. Polecam Salty Shrimp GH/KH+. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rimsky Posted October 20, 2015 Share Posted October 20, 2015 Kolega napisał, że ma kranówkę >20 gh, a tutaj rada żeby jeszcze ją mineralizować dla RC. Chyba mało rozsądne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ahr Posted October 20, 2015 Share Posted October 20, 2015 Mało rozsądne, to odzywać się jak się nie zrozumiało co napisano... 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Miniu Posted October 20, 2015 Share Posted October 20, 2015 A gdzie locgod napisał o dodatkowej mineralizacji kranówki? Napisał, że RC można trzymać na czystej kranówce. Jeśli zaś w stosunku do niej są jakieś wątpliwości to lać samo RO z mineralizatorem. Czytaj ze zrozumieniem. ahr pierwszy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rimsky Posted October 21, 2015 Share Posted October 21, 2015 Widzę że wyścigi w strofowaniu No każdy może nie doczytać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts