Ziermnior Posted August 15, 2015 Share Posted August 15, 2015 (edited) Witam 1.Kiedy akwarium zostało zalane - 4 dni temu (2015-08-11)[b]2.Litraż i wymiary akwarium - 96l 80x30x40[b]3.Jakie jest oświetlenie- 3 lampy led razem 11wat [b]4.Jak długo świecisz-10 godzin na dzień[b]5.Podłoże - żwir przesiany z piasku rzecznego płukany z 30 razy i 4 razy polewany wrzątkiem[b]6.Filtracja - hailea rp-600 gąbka, ceramika, węgiel[b]7.Typ zbiornika- ogólny[b]8.Ozdoby -korzeń myty i polewany wrzątkiem[b]9.Rośliny nie wiem zgubiłem paragon ale takie mi polecał sprzedawca (jak znajdę paragon to napiszę) [b]10.Ryby - żadne ale kupiłem ślimaka Hełmowego[b]11.Podmianki jeszcze nie było[b]12.Nawożenie akwarium- nawóz mhk filtus jedna kulka pod roślinkę tak pisze na opakowaniu[b]13.CO2 nie[b]14.Parametry wody/ nie robiłem temperatura 26 stopni[b]15.Czy ostatnio robiłeś coś co mogłoby zdestabilizować zbiornik ?- założyłem go XD [b]16.Jak często są karmione ryby i czym/ jak szybko ryby zjadają pokarm i czy zostaje po karmieniu?- nic[b]17.Fotka całego zbiornika i fotka detali -[/b][b]Opis problemu-biały nalot po 4 dniach od założenia akwarium na początku był na korzeniu a po kilku godzinach znalazł się na roślinach. Muszę napisać że przez te 4 dni rosliny wypuściły po jednym listku ale nie wiem czy to dobrze. Moje pierwsze akwarium więc jeżeli coś zrobiłem źle proszę nie krzyczeć tylko wytłumaczyć Ogólnie czytałem że ten nalot jest przez dojrzewanie akwarium i powinien sam zniknąc ale się trochę tym niepokoję, Filtr i pompka chodzą cały czas Ps limit nie pozwala mi na przesłanie reszty zdjęć Edited August 15, 2015 by Ziermnior Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
raiders Posted August 15, 2015 Share Posted August 15, 2015 Jest to zwykła pleśń jeden z etapów dojrzewania akwarium ,zapewne korzen nie był preparowany niczym się nie przejmuj .Co większe skupiska możesz zbierać ręcznie przy podmianie reszta samo zniknie za jakiś czas . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ziermnior Posted August 15, 2015 Author Share Posted August 15, 2015 (edited) Nie szkodzi to roślinkom? mogę spać spokojnie? Samo to zejdzie? Edited August 15, 2015 by Ziermnior Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DawW Posted August 15, 2015 Share Posted August 15, 2015 Samo zejdzie, spokój i cierpliwość Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ziermnior Posted August 15, 2015 Author Share Posted August 15, 2015 Dziękuje za odpowiedzi trochę mnie to uspokoiło a ile tak średnio trzeba czekać, żeby to zeszło? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dhuz Posted August 15, 2015 Share Posted August 15, 2015 U mnie w krewetkarium grzyb zniknął gdzieś miesiąc od pojawienia się. Nie będziesz długo czekać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeksup Posted August 21, 2015 Share Posted August 21, 2015 Olej sprawę , za miesiąc będzie ok. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts