Creepez Posted August 1, 2015 Share Posted August 1, 2015 (edited) 2 z pieciu moich gupików z dziśiaj są już raczej skłonne do tarła, bo jeden samiec z ogonem lamparcim i drugi samiczka z czerwonym ogonem non stop przy sobie chodzą. Była już bitwa o samicę, walczyli lampartek i fioletowy, ale ten żółty wygrał, a nie wiem, czy właśnie tą parkę przerzucić do kotnika :/ Zakładaj tematy w odpowiednich działach. /ahr/ Edited August 1, 2015 by ahr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
splend Posted August 1, 2015 Share Posted August 1, 2015 Gupiki nie przystępują do tarła. U tych ryb jak i u innych ryb jajożyworodnych i żyworodnych następuje zapłodnienie wewnętrzne, a w wielu przypadkach raz zapłodniona samica może wydawać na świat młode nawet kilkakrotnie w odstępie kilku tygodni. U tych ryb do kotnika przenosi się samą zapłodnioną samicę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Creepez Posted August 1, 2015 Author Share Posted August 1, 2015 (edited) Aham, czyli poczekam, aż u samiczki pojawi się czarna kropka pod płetwą odbytową, ale szybko to nie będzie, raczej. Edited August 1, 2015 by Creepez Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
margin Posted August 1, 2015 Share Posted August 1, 2015 Ciekawe, na zdjęciu jest pięć gupików (i jedna żałobniczka), ale ja nie widzę żadnej samicy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted August 2, 2015 Share Posted August 2, 2015 ja nie widzę żadnej samicy Pośrodku w górnym "rzędzie" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
margin Posted August 2, 2015 Share Posted August 2, 2015 Pośrodku w górnym "rzędzie" A jesteś pewny, bo ja bym musiała z boku zobaczyć, dla mnie na samicę za smukła i za kolorowa. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted August 2, 2015 Share Posted August 2, 2015 Też jestem zdania, że na powyższym zdjęciu są same samce. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted August 2, 2015 Share Posted August 2, 2015 (edited) Sławek121, dnia 02 Sie 2015 - 09:55, napisał: Pośrodku w górnym "rzędzie" A jesteś pewny Na 99%, ale chętnie zobaczę zdjęcie tej ryby w całej okazałości. Edited August 2, 2015 by Sławek121 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BaniakMaster Posted August 2, 2015 Share Posted August 2, 2015 Też jestem zdania, że na powyższym zdjęciu są same samce. Też tak sądzę ale zdjęcie z boku powiedziało by więcej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Creepez Posted August 2, 2015 Author Share Posted August 2, 2015 (edited) Dziwne, że jest tu spór o gupika, ale ta z czerwonym ogonem, to jest samica: (porównanie, z dołu gupik jest chudszy od rybki na górze) (jeden z samczyków ma głównym planie, ps. nawet od przodu jest szersza od reszty) (z boku) Nie pasuje wam jej barwa, no cóż, kupuję rybki przez zoologiczny, wiec ta rybka może być specjalnie selekcjonowana, czy coś, że ma tą barwę. Edited August 2, 2015 by Creepez Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted August 2, 2015 Share Posted August 2, 2015 (edited) Dziwne, że jest tu spór o gupika, ale ta z czerwonym ogonem, to jest samica: Nie no, z "czerwonym" ogonem to ewidentnie samiec, zresztą to co wydawało mi się samicą to jednak też samiec. Edited August 2, 2015 by Sławek121 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Creepez Posted August 2, 2015 Author Share Posted August 2, 2015 Skoro ta rybka niby jest samcem, to dlaczego reszta gupików jest od niej mniejsza, i wyprawiaja wokół niej tańce ( krążą wokół niej, demonstrując swój ogon, drżąc nim) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek1702 Posted August 2, 2015 Share Posted August 2, 2015 Może to geje XD Bo to na pewno samiec Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
margin Posted August 2, 2015 Share Posted August 2, 2015 Może to geje XD Bo to na pewno samiec Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted August 2, 2015 Share Posted August 2, 2015 Gupiki tańczą przed sobą wzajemnie i to nic nowego. Ryba jest grubsza bo więcej pokarmu zjada- jest przekarmiona/ taki jej urok (zła strona kiepskiej jakości Poecilia)Masz same samce i nie patrz na brzuch, a na to, czy ryba posiada gonopodium. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Creepez Posted August 2, 2015 Author Share Posted August 2, 2015 Nom, przekarmiona, to wątpię, bo u mnie jest dopiero od wczoraj, a mało daję jedzenia, w akwarystycznym było ich z 20 sztuk w jednym akwa, nawet jak przydużo karmił, i tak rozkładało się to na całą resztę. przyjrzałem się bliżej, i akurat jak zaczoł płynać w tył, odskoczyło mu to gonopodium, więc albo samiec, albo obojniak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts