MorpH Posted June 19, 2015 Share Posted June 19, 2015 Witam! Potrzebuję drobnej pomocy przy doborze obsady do baniaczka 240LPlanuje takie ryby jak-Skaral-Neon czerwony-Otosek-Kirys panda-Pielęgniczka Ramireza lub KakaduMoja pytanie brzmi... ile sztuk każdego gatunku?Wydaje mi się, że jeśli chodzi o Skalary.. to tak 4-6 młodych (docelowo 1.. ew 2 pary)15-25 Neonów czerwonych, 5-10 otosków, 10 Kirysów panda ... para ramirez lub 1+2 Kakadu.(które wybrać?)Czy jakieś żyworódki tu pasują?Z góry dziękuje.Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
splend Posted June 19, 2015 Share Posted June 19, 2015 Do tej wielkości akwarium najlepiej wpuścić dobraną parę skalarów. Z drugiej strony jednak są to ryby stadne które na pewno lepiej by się czuły w większym akwarium i w większej grupie. Neonów czerwonych dałbym z 15 szt i bym się zdecydował na albo otoski albo kiryski, zostanie wtedy więcej miejsca dla pielęgniczek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KAMYK32 Posted June 19, 2015 Share Posted June 19, 2015 Jakie wymiary akwa. są ? bo jest to dość istotne jeżeli chodzi o skalary,ale i nie tylko. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MorpH Posted June 19, 2015 Author Share Posted June 19, 2015 120x40x50 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KAMYK32 Posted June 19, 2015 Share Posted June 19, 2015 Minimum jest 2 pary Pterophyllum scalare max , neon czerwony 20szt-zrobi się przyjemna ławiczka,zamiast otosów jakaś parka zbrojnika może ? bo otosy rzadko będziesz widywał w takim szkiełku.Co do pand to trochę słabo pasują do tego składu-inne wymagania temp.lepiej pasuje już Sterby no i Ramirezy.Oczywiście zdajesz sobie sprawę z tego jakie trzeba zapewnić parametry i podłoże . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
splend Posted June 19, 2015 Share Posted June 19, 2015 Co do pand to trochę słabo pasują do tego składu-inne wymagania temp. W sumie to racja. Kiryski panda źle znoszą temperaturę wody powyżej 25*C. Co do zbrojników to np: parka zbrojników niebieskich też by do tej obsady pasowała. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KAMYK32 Posted June 19, 2015 Share Posted June 19, 2015 Co do zbrojników to np: parka zbrojników niebieskich też by do tej obsady pasowała. Osobiście dołożyłbym coś mniej "pospolitego",ale wybór należy do samego zainteresowanego i tu należałoby też wspomnieć,że niebieski na początek(jeżeli to początek) jest jak najbardziej ok. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MorpH Posted June 19, 2015 Author Share Posted June 19, 2015 (edited) Osobiście dołożyłbym coś mniej "pospolitego",ale wybór należy do samego zainteresowanego i tu należałoby też wspomnieć,że niebieski na początek(jeżeli to początek) jest jak najbardziej ok. Spokojnie! Doświadczenie jakieś tam mam, ale Amerykę płd miałem z tatą jak byłem w wieku 3-6 lat... później odziedziczyłem akwarium i przeszedłem na pielęgnice... po jakimś czasie było 5 szkiełek (od Malawi przez Tanganike do Ameryki centralnej) teraz mam 20lat i miałem 6 letnią przerwę w akwarystyce, także muszę się z wszystkim "oswoić" od nowa. Baniaczek stoi zalany, na dnie jest piasek. Jakie kiryski polecacie w takim razie? KAMYK32- co mniej "pospolitego" byś dołożył? Może akurat będzie strzał w 10! Edited June 19, 2015 by MorpH Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KAMYK32 Posted June 19, 2015 Share Posted June 19, 2015 KAMYK32- co mniej "pospolitego" byś dołożył? Może akurat będzie strzał w 10! Masz multum zbrojników które można zaadaptować w takie szkiełko to TY masz wybrać i wiedzieć w jaki sposób zapewnić im jak najbardziej realne warunki ! nikt konkretny za CB TEGO NIE ZROBI . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MorpH Posted June 20, 2015 Author Share Posted June 20, 2015 Dzięki wielkie Mordeczki!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts