Jump to content

Wystraszone proporczykowce

CzekoladaRx
 Share

Recommended Posts

Witam! Wczoraj do mojego akwa (45l) przybyła z Bystrej parka proporczykowców z Kap Lopez. Na początku chowały się, potem jak je oglądałam to wyglądały jakby miały tarło, następnie dostały mrożonkę i przez cały wieczór już musiałam ich szukać po akwarium. Rano to samo. Czy muszą się zaaklimatyzować, czy np. mam za ostre światło albo to wina gupików?

Obsada: 2x kirysek Sterby, 1 kirysek panda, 3x dorosły gupik i maluchy gupików. W najbliższym czasie dokupię rośliny pływające.post-22919-0-57297300-1432722701_thumb.jpgpost-22919-0-30235400-1432722673_thumb.jpg

Dodałam zdjęcia. Czy ten samiec jest z odmiany Orange a samica z gold? Samczyk jeszcze bardzo szybko porusz przednimi płetwami. Samiczka jest bardziej "normalna". Nie chowa się aż tak i jest spokojniejsza. Do tego samiec jak zatrzymuje się w rogu akwa, to tył i ogon mu opadają. Po chwili płynie dalej.

Edited by CzekoladaRx

Być może to wina aklimatyzacji w nowym akwarium. Równie dobrze może to być wina złych parametrów wody. Ryby te w przeciwieństwie do gupików wolą wodę miękką i kwaśną, a więc łączenie tych dwóch gatunków jest nie na miejscu. W ogóle znasz parametry wody takie jak pH, GH, KH.

Druga sprawa to to że proporczykowce te lubią zarośnięte akwaria w których są również rośliny pływające.

Kiryski też nie powinny się znajdować w tym akwarium. Raz, że to ryby stadne i powinny być trzymane w większej grupie a dwa, że gatunki które masz powinny mieć do życia większe akwarium.

Poza tym splend już zwrócił Ci uwagę, że warto by było poznać podstawowe parametry wody w Twoim akwarium zanim się kupi jakiekolwiek ryby.

• Like 1

A kiryski od koleżanki, która trzymała je w 15 lub 20 litrach
Ale chyba jest lepiej powielać dobre wzorce a nie złe.

Limak86 napisał Ci co jest nie tak.

Kiryski też nie powinny się znajdować w tym akwarium. Raz, że to ryby stadne i powinny być trzymane w większej grupie a dwa, że gatunki które masz powinny mieć do życia większe akwarium.

Proponuje oprócz dokupienia roślin również kupić testy najlepiej kropelkowe do badania pH, GH, KH, bo się może okazać że te proporczykowce w tym akwarium też nie powinny być.

Wskazane też jest posiadanie testów do badania NO2 i NO3. Pamiętaj zbyt wysokie stężenie NO2 w akwarium jest śmiertelne dla ryb.

Tu warto poczytać o cyklu azotowym.