techniczna Posted April 25, 2015 Share Posted April 25, 2015 Witam. Mam parkę Pielęgnic Ramireza żółte. Wczoraj doszły pyszczaki (samczyk i trzy samiczki) fire fish. Nie zauważyłam żeby samice goniły samiczkę Ramireza. Raczej popychały trochę samca Ramireza. Dzisiaj rano zauważyłam, że samiczka Ramireza ma lewe oko trochę spuchnięte i obwódkę oka całą czerwoną. Mam pytanie czy, któraś samic pyszczaka mogła jej to zrobić,bo są większe o 1 cm? W załączniku dodałam fotkę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
neo_82 Posted April 25, 2015 Share Posted April 25, 2015 A skąd taka obsada ? http://forum.superakwarium.pl/topic/45386-piel%C4%99gniczka-ramireza-mikrogeophagus-ramirezi/ Podmieniłem link. Regulamin 4.2 /splend Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
splend Posted April 25, 2015 Share Posted April 25, 2015 A jakie parametry wody masz w tym zbiorniku? W sumie obojętnie jakie być miał to i tak dla tej obsady będą złe. Nie da się razem trzymać ryb z wód miękkich i kwaśnych ( ramirezy ) z rybami z wód twardych i zasadowych ( pyszczaki ). Pielęgnice ramireza są bardzo wrażliwe na złe parametry wody co w konsekwencji może prowadzić do różnych chorób łącznie z padaniem ryb. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
techniczna Posted April 29, 2015 Author Share Posted April 29, 2015 Ph 7.0. Już jest ok. Oczko Ramirezki zaczyna się goić . Inne ryby nie gonią samicy, czasem samca pogonią inne samiczki Pyszczaków. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
splend Posted April 29, 2015 Share Posted April 29, 2015 Ph 7.0. Już jest ok. A zajrzałaś chociaż w link który jest wyżej w poście użytkownika neo_82.Takie pH nie jest OK ani dla jednych, ani dla drugich ryb. Dla jednych jest za wysokie dla drugich za niskie. Tak samo twardości wody nie da się zgrać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts