Zarybiacz Posted April 9, 2015 Share Posted April 9, 2015 Dzień Dobry! Akwarium: 30L, Temperatura: 27 stopni C, Oświetlenie: żaróweczka 7W, Podłoże: Aquarium substrate 1-1,5mm, Filtr: Aquael Fan Filter Mini plus, Grzałka: Tetra HT50, Rośliny: 2 anubiasy mini, 2 Saggitaria Platyphylla, Ryby: 6x Kirys pigmej, 3x malusie (świeżo urodzone)Pltaki,, Ślimaki: 1 Hellenka i full małego paskudztwa, z którymi dość skutecznie walczy Helenka, Ozdoby/schornienia: Korzeń, kokos. Podmiana wody co tydzień ok, 30%, niestety innych parametrów nie znam. Problem: Paniczny strach Kirysów Pigmej, cały czas siedzą w kącie, raz po raz tylko pływają jak jest pora karmienia. Gdy podchodzę pod akwarium, bądź zapukam w szafkę od akwarium część kirysów wystrzeliwuje jak rakiety obijając się o wszystko co napotkają na drodze, robią jedno okrążenie w zbiorniku i wracają na miejsce, albo pod kokosa albo w kąt. Ogólnie to trzymają się razem. Jeżeli ktoś wie, jak wprowadzić harmonie w życie tych ryb, aby nie żyły w ciągłym stresie - bo na takie wyglądają, to proszę o pomoc. Z góry dziękuję! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aisulim Posted April 9, 2015 Share Posted April 9, 2015 Kiedy akwa założone i jak długo dojrzewało? Temperatura: 27 stopni C Kiryski lubią znacznie niższą temp. obniż do 23-24C. Aquarium substrate 1-1,5mm Szkoda, że nie piasek. Cieżko taki substrat przesiewać przez skrzela. Podmiana wody co tydzień ok, 30%, niestety innych parametrów nie znam Spore podmiany. Nie znamy parametrów ale myślę, że 20% spokojnie wystarczy. Od jakiego czasu masz kiryski w akwarium? Jeśli lejesz kranówkę to jakie ma parametry? (sprawdź na stronie wodociagów swojego miasta). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zarybiacz Posted April 9, 2015 Author Share Posted April 9, 2015 (edited) Założone około pół roku temu, dojrzewało dobre 3 tygodnie.Temperatura obniżona. Z tym podłożem to dałem się naciągnąć sprzedawcy... zapewniał mnie wielokrotnie, że będzie odpowiednie dla tak małych ryb dennych. Zamierzam kupić czarny piasek kwarcowy o jak najmniejszej granulacji i po prostu nasypię niewielką warstwę na ten podkład co teraz jest. Kirysy w akwarium są od około 3 miesięcy. Wodę kranową uzdatniam Aqua Safe . Jeżeli chodzi o parametry wody wodociągowej to jestem albo w jednostce 1 albo 2, trudno powiedzieć analizując mapę źródeł wody mieszkam na granicy tych dwóch jednostek. Dziękuję bardzo za odpowiedź! Edited April 9, 2015 by Zarybiacz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
splend Posted April 9, 2015 Share Posted April 9, 2015 Kiryski te lubią wodę o pH 6,5 - 7,2 i GH do 12. U Ciebie w pierwszej jak i w drugiej rubryce parametry są za wysokie. Rybki te również lepiej się czują w akwarium częściowo zarośniętym udekorowanym także np: korzeniem co pozwala na możliwość schronienia się, a co za tym idzie poprawia to na pewno i w jakimś stopniu samopoczucie ryb. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aisulim Posted April 9, 2015 Share Posted April 9, 2015 Zamierzam kupić czarny piasek kwarcowy o jak najmniejszej granulacji i po prostu nasypię niewielką warstwę na ten podkład co teraz jest. Jeśli nasypiesz piasek na podłoże o większej granulacji to z czasem piasek opadnie na dno. Może lepiej wybrać chociaż jakąś plażę i nasypać tam piasku. zapukam w szafkę od akwarium Taką reakcję uświadczysz prawie u wszystkich ryb. Ja u siebie akwa mam w pokoju w którym się raczej mało przebywa (mam tam jedynie kompa) i nawet jeśli zbyt dynamicznie wejdę do pokoju (drewniane podłogi ) to ryby (głównie bystrzyki amandy) potrafią się przestraszyć i dopiero po kilku minutach wychodzą z ukrycia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek1702 Posted April 9, 2015 Share Posted April 9, 2015 Czarny piasek kwarcowy nie występuje w naturze. On jest barwiony. Powinniśmy trzymać się jak najbliżej natury i wybrać normalny piach np. do piaskownic. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zarybiacz Posted April 9, 2015 Author Share Posted April 9, 2015 Zarybiacz, dnia 09 Kwie 2015 - 11:58, napisał: zapukam w szafkę od akwarium Taką reakcję uświadczysz prawie u wszystkich ryb. Ja u siebie akwa mam w pokoju w którym się raczej mało przebywa (mam tam jedynie kompa) i nawet jeśli zbyt dynamicznie wejdę do pokoju (drewniane podłogi ) to ryby (głównie bystrzyki amandy) potrafią się przestraszyć i dopiero po kilku minutach wychodzą z ukrycia. Tak Tylko, że to moje kiryski nie chowają się zwyczajnie np. pod kokosem ale pływają jak szalone obijając się o wszystko, mam wrażenie, jak by nie kontrolowały swoich ruchów. Czarny piasek kwarcowy nie występuje w naturze. On jest barwiony. Powinniśmy trzymać się jak najbliżej natury i wybrać normalny piach np. do piaskownic. Czy istnieje jakieś naturalnie czarne podłoże o bardzo małej granulacji? Temperaturę obniżyłem, w sobotę podmienię około 20% wody i zobaczymy co będzie. A może to obecność małych ślimaków je tak stresuje? Jest to możliwe?Albo może pokarm? Rybki karmię różnymi rodzajami pokarmu tetry, głównie suche płatki roślinne albo mieszane, lub granulat, który szybko opada na dno. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piczu14 Posted April 11, 2015 Share Posted April 11, 2015 Tak Tylko, że to moje kiryski nie chowają się zwyczajnie np. pod kokosem ale pływają jak szalone obijając się o wszystko, mam wrażenie, jak by nie kontrolowały swoich ruchów. Możesz wstawić zdjęcie akwarium? Może parametry wody bardzo im nie odpowiadają. Czy istnieje jakieś naturalnie czarne podłoże o bardzo małej granulacji? Według tego co wiem, niestety nie. A może to obecność małych ślimaków je tak stresuje? Jest to możliwe? Szczerze w to wątpię. To ostatnia rzecz którą bym podejrzewał. Albo może pokarm? Rybki karmię różnymi rodzajami pokarmu tetry, głównie suche płatki roślinne albo mieszane, lub granulat, który szybko opada na dno. Dietę mają urozmaiconą, więc nie tu należy szukać problemu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zarybiacz Posted April 15, 2015 Author Share Posted April 15, 2015 (edited) Możesz wstawić zdjęcie akwarium? Może parametry wody bardzo im nie odpowiadają. Nie wiem jak zdjęcie pozwoli na określenie parametrów, ale proszę bardzo Edit: Jeżeli Państwo sobie życzycie, mogę zrobić więcej zdjęć całości albo poszczególnych elementów. Jak widać, a raczej nie widać, kirysków, ponieważ "campią" w zaroślach niedaleko grzałki. Edited April 15, 2015 by Zarybiacz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piczu14 Posted April 15, 2015 Share Posted April 15, 2015 Nie pozwoli, to 2 oddzielne myśli Stawiał bym tu na nieodpowiednie podłoże. Mogą być zestresowane źle dobraną granulacją, w której nie mogą kopać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zarybiacz Posted April 15, 2015 Author Share Posted April 15, 2015 No niestety dałem się naciągnąć sprzedawcy...Czy co muszę, całe podłoże wymienić? Czy wystarczy jak zrobię dosypkę, np piasku kwarcowego? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TLB Posted April 17, 2015 Share Posted April 17, 2015 I tak już masz bardzo dużo podłoża. Jeżeli zrobisz dosypkę to piach się wymiesza, poza tym będzie jeszcze więcej podłoża, ponad to piach opadnie na dno z racji tego, że ma mniejszą granulację. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zarybiacz Posted April 19, 2015 Author Share Posted April 19, 2015 Czyli muszę wymienić całe podłoże? A może jakaś wyspę zrobić? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piczu14 Posted April 24, 2015 Share Posted April 24, 2015 Jak rozdzielisz piach od żwiru (korzeniem albo czymś takim), to wyspa da radę. W przeciwnym wypadku bardzo szybko zatraci walory estetyczne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted April 29, 2015 Share Posted April 29, 2015 Stres może być wywołany złymi parametrami- Ty ich nie znasz, a to podstawa. Parametry kranówki to wartości orientacyjne. Na parametry w zbiorniku wpływają dekoracje i podłoże. Woda może mieć całkowicie inne parametry aniżeli w kranie. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts